Mennyit ér a lakásod? - Vigyázz, mert sokat bukhatsz!

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 12:00

Az internet térhódításával egyre többen igyekeznek a világhálóról megtudni, mennyit is kaphatnának ingatlanjukért, ha áruba bocsátanák azt. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a kényelmes módszer még a nálunk sokkal fejlettebb országokban is csak meglehetősen durva becslésre képes, amint azt az alábbi példából is látni fogjuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Korábban beszámoltunk már arról, hogy a tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvendenek azok a site-ok, melyek "megmondják" mennyit is ér valójában egy ingatlan:

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

A legnagyobb probléma ezen oldalak működésével kapcsolatban abban keresendő, hogy a legtöbbjük a földhivatali adatbázisokra, illetve a múltbeli tranzakciók adataira támaszkodik, amint arról a Zillow esetében részletesen is megemlékeztünk. Gyakran előfordul, hogy a becsléshez felhasznált számok már elavultak, illetve a releváns minta kevés elemmel rendelkezik, mely torz becslést eredményez.

Emellett érdemes kiemelni, hogy a Zillow és a RealestateABC ugyan "rendesen" működik, a legtöbb tengerentúli site azonban csak meglehetősen tág ársávot határoz meg és minden továbbit az ügynökkel való személyes találkozóra bíz. A legtöbb esetben tehát arról van szó, hogy az ingatlanügynökök igyekeznek megbízatást szerezni az oldalak segítségével, melyek így önmagukban nem sokra használhatók. Lássuk mindezt egy konkrét példán keresztül!

A Wall Street Journal munkatársai egy Seattle-i, 2004-ben 230 ezer dollárért megvásárolt ingatlanra 4 ár-site segítségével a következő értékeket kapták:


Mint láthatjuk, a maximum és minimum érték között meglehetősen nagy a különbség. Az instanthomevaluation becslése 9.95 dollárba került, mivel állítólag a cég ugyanabból az adatbázisból dolgozik, amiből a hitelintézetek.

A kutatás netes fázisát követően a kérdéses ingatlant egy értékbecslővel is megnézették, aki látogatása után 305,000 és 320,000 dollár közé tette az ideális árat. Első látásra tehát azt mondhatnánk, hogy az ingyenes site-ok elég jól eltalálták a végső értéket (amennyiben a szakértői véleményt elfogadjuk), ez azonban csak a véletlen műve!

Gondoljunk csak bele: az USA-ban felépített gigantikus adatbázisok segítségével bizonyos szintig meg lehet becsülni, hogy az adott környéken a közelmúlt értékesítési adatai alapján egy hasonló típusú ingatlan mennyit érhet, ne feledjük azonban, hogy az adatok az ingatlanok állapotára vonatkozóan semmit nem tartalmaznak, holott ez nagy százalékban magyarázza a végső tranzakciós árat!

Amennyiben itthon ülnénk tanácstalanul, mindenképpen érdemes persze a lakóhelyünkhöz közel eső ingatlanok hirdetéses árait átböngészni, emellett azonban nem árt felkeresni egy-két hirdetőt, hogy lássuk, mit is árulnak az adott áron, enélkül ugyanis nehéz beárazni saját lakásunkat. Az eladás lényeges fortélyaival alábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk:

Árulod a lakásod? - 5 apró trükk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20