Automatikus kamarai regisztráció? - 7 javaslat Veresnek

Pénzcentrum
2006. január 17. 12:17

"Nem beszéltünk az államháztartás különböző területeinek (pl. egészségügy, nyugdíjrendszer) konkrét reformjáról, nem ez volt a mai megbeszélések célja" - mondta el Veres János pénzügyminiszter ma a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének rendkívüli ülését követően, amikor átvette dr. Vereczky Zoltántól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökétől a kamarák együttműködési ajánlásait az államháztartási reform sikeres elvégzéséhez. A kamarák 7 főbb pontban foglalták össze azokat a területeket, melyeken változtatásokat látnak szükségesnek: 1.) Ahhoz, hogy a kamara hatékonyan tudja ellátni a törvényben megfogalmazott feladatait a gazdaság egésze vonatkozásában, "biztosítani kell a gazdaság egészére, valamennyi szereplőjére való rálátást". Ez a javaslat szerint egy automatikus regisztrációval lenne megoldható, amely regisztráció évente ismétlődne, a vállalkozás kötelezettsége lenne. A kamarai alelnök hangsúlyozta, hogy nyugati példára a regisztráció adattartalmát úgy kellene megállapítani, hogy az alkalmas legyen a kamarai feladatok ellátásának elősegítésére (pl. visszatérő kereskedelemfejlesztés). A kamara javaslata szerint a regisztráció költsége "lehet a vállalkozás terhe, de a költségvetés is átvállalhatja". 2.) A javaslat szerint az államigazgatási rendszer korszerűsítésével párhuzamosan a kamara kapja meg azokat a közjogi, közigazgatási feladatokat (költségvetési forrásokkal, igazgatási díjbevételekkel együtt), amelyek a gazdaság működésével összefüggő közfeladatok, és hatékonyabban láthatók el önkormányzati keretek között (pl. korábbi közfeladatok, kereskedelemfejlesztés). 3.) A tisztességtelen piaci magatartás (pl. kontérkodás, szolgáltatás elégtelen színvonala) kiküszöbölésére meg kell határozni a tevékenység ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, és ezek megléte alapján történhetne meg a kamaráknál a nyilvántartásba vétel. 4.) Az üzleti forgalom biztonsága érdekében hatáskört kell adni a kamarai etikai bizottságoknak és tovább kell erősíteni a békéltető testületek jogosítványait. 5.) Fontos, hogy az oktatási rendszer a munkaerő-piac igényeinek megfelelő struktúrában képezze az onnan kikerülőket (a kamara felajánlja tapasztalatait ennek kialakításában). 6.) A nemzetközi kereskedelemfejlesztés során kiosztott források hatékonyabban kerülhetnének elosztásra, ha azt a kereskedelmi és iparkamarák végeznék (most az ITDH feladatköre). 7.) A gazdasági kamarákat teljes jogkörrel be kell vonni a területfejlesztési tanácsok munkájába.


Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm