26 °C Budapest

Joker-megoldás a kormánytól: 20% ÁFA mindenre már októbertől!

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 14:21

Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett már most október elsejétől 25-ről 20%-ra csökken az összes termék ÁFA-kulcsa, de a legújabb tervezet szerint azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mindezt azért kell így megtenni, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet csupán egy termékkör esetében csökkenteni az ÁFA-kulcsot, azaz nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből (5, 15, 20, illetve 25% az ÁFA esetében).

Pichler jelezte, hogy a napokban benyújtott törvénymódosítás szerint nem csak az üzemanyagok esetében hozzák előre a legfelső, 25%-os ÁFA-kulcs csökkentését, hanem minden - ezen kulcs alá eső - terméknél, így a magyar szabályozás nem lesz ellentétes az EU 6-os direktívájával.

Elmondta azt is, hogy az üzemanyagoknál az előrehozott alkalmazás az október-december között időszakban várhatóan 6 milliárd forinttal csökkenti a magas üzemanyagárak miatti költségvetési többletbevételt.

Az Országgyűlés várhatóan jövő hétfőn már szavaz is a törvénymódosításról, melynek elfogadása ellentétes lenne az Európai Bizottság álláspontjával, mely szerint az olajtermékekre kivetett adók csökkentése nem az az út, melyet követni kell, mert az növeli a keresletet, a cél pedig éppen ennek csökkentése lenne.

Mint ismertes, a korábbi tervezet szerint csak az üzemanyagok ÁFA kulcsa csökkent volna 20%-ra a jelenlegi 25%-ról október 1-én, ami azonban ellentétes lett volna az EU 6-os direktívájával.

A hazai legfelső ÁFA kulcs 25%-ról 20%-ra való csökkentését követően hazánkban még mindig az egyik legmagasabb lesz az általános ÁFA kulcs.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2005.09.14 12:33
Az Európai Bizottság közbeszól: nem csökkenthetjük csak az üzemanyagok ÁFA-ját! (2.)

2005.09.14 11:09
Uniós direktívával ellentétes változtatásra készül a kormány

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?