26 °C Budapest

Joker-megoldás a kormánytól: 20% ÁFA mindenre már októbertől!

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 14:21

Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett már most október elsejétől 25-ről 20%-ra csökken az összes termék ÁFA-kulcsa, de a legújabb tervezet szerint azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mindezt azért kell így megtenni, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet csupán egy termékkör esetében csökkenteni az ÁFA-kulcsot, azaz nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből (5, 15, 20, illetve 25% az ÁFA esetében).

Pichler jelezte, hogy a napokban benyújtott törvénymódosítás szerint nem csak az üzemanyagok esetében hozzák előre a legfelső, 25%-os ÁFA-kulcs csökkentését, hanem minden - ezen kulcs alá eső - terméknél, így a magyar szabályozás nem lesz ellentétes az EU 6-os direktívájával.

Elmondta azt is, hogy az üzemanyagoknál az előrehozott alkalmazás az október-december között időszakban várhatóan 6 milliárd forinttal csökkenti a magas üzemanyagárak miatti költségvetési többletbevételt.

Az Országgyűlés várhatóan jövő hétfőn már szavaz is a törvénymódosításról, melynek elfogadása ellentétes lenne az Európai Bizottság álláspontjával, mely szerint az olajtermékekre kivetett adók csökkentése nem az az út, melyet követni kell, mert az növeli a keresletet, a cél pedig éppen ennek csökkentése lenne.

Mint ismertes, a korábbi tervezet szerint csak az üzemanyagok ÁFA kulcsa csökkent volna 20%-ra a jelenlegi 25%-ról október 1-én, ami azonban ellentétes lett volna az EU 6-os direktívájával.

A hazai legfelső ÁFA kulcs 25%-ról 20%-ra való csökkentését követően hazánkban még mindig az egyik legmagasabb lesz az általános ÁFA kulcs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


2005.09.14 12:33
Az Európai Bizottság közbeszól: nem csökkenthetjük csak az üzemanyagok ÁFA-ját! (2.)

2005.09.14 11:09
Uniós direktívával ellentétes változtatásra készül a kormány

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem