28 °C Budapest

Joker-megoldás a kormánytól: 20% ÁFA mindenre már októbertől!

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 14:21

Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett már most október elsejétől 25-ről 20%-ra csökken az összes termék ÁFA-kulcsa, de a legújabb tervezet szerint azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mindezt azért kell így megtenni, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet csupán egy termékkör esetében csökkenteni az ÁFA-kulcsot, azaz nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből (5, 15, 20, illetve 25% az ÁFA esetében).

Pichler jelezte, hogy a napokban benyújtott törvénymódosítás szerint nem csak az üzemanyagok esetében hozzák előre a legfelső, 25%-os ÁFA-kulcs csökkentését, hanem minden - ezen kulcs alá eső - terméknél, így a magyar szabályozás nem lesz ellentétes az EU 6-os direktívájával.

Elmondta azt is, hogy az üzemanyagoknál az előrehozott alkalmazás az október-december között időszakban várhatóan 6 milliárd forinttal csökkenti a magas üzemanyagárak miatti költségvetési többletbevételt.

Az Országgyűlés várhatóan jövő hétfőn már szavaz is a törvénymódosításról, melynek elfogadása ellentétes lenne az Európai Bizottság álláspontjával, mely szerint az olajtermékekre kivetett adók csökkentése nem az az út, melyet követni kell, mert az növeli a keresletet, a cél pedig éppen ennek csökkentése lenne.

Mint ismertes, a korábbi tervezet szerint csak az üzemanyagok ÁFA kulcsa csökkent volna 20%-ra a jelenlegi 25%-ról október 1-én, ami azonban ellentétes lett volna az EU 6-os direktívájával.

A hazai legfelső ÁFA kulcs 25%-ról 20%-ra való csökkentését követően hazánkban még mindig az egyik legmagasabb lesz az általános ÁFA kulcs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2005.09.14 12:33
Az Európai Bizottság közbeszól: nem csökkenthetjük csak az üzemanyagok ÁFA-ját! (2.)

2005.09.14 11:09
Uniós direktívával ellentétes változtatásra készül a kormány

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?