Visszatérnek a "régi szép idők" a héten

Pénzcentrum
2005. szeptember 5. 06:00

Elég ha az előttünk álló hét makrogazdasági eseménynaptárára pillantunk, és azonnal láthatjuk, hogy véget ért a pangással és adat/eseményhiánnyal jellemezhető nyár. Magyar makroadatokból szokatlanul sok fog megjelenni az előttünk álló 5 napban. Ezek közül kiemelkedik a holnap késő délután megjelenő augusztusi előzetes államháztartási hiány, majd szerda reggel az ipari termelés szintén előzetes - júliusi - növekedését ismerhetjük meg. Csütörtökön jelenik meg a második negyedéves GDP felülvizsgálata a KSH-tól, és ekkor ismerhetjük meg az előzetes júliusi külkereskedelmi mérleg hiányt is. Pénteken délután nyerhetünk betekintést abba, hogy a Monetáris Tanács augusztus 22-i ülésén milyen érvek hangzottak el az 50 bp-os kamatcsökkentés mellett és hogyan oszlott meg a szavazati arány.

A régiós piacok mutatói közül ki kell emelni a csütörtöki cseh inflációs (augusztus) és szlovák második negyedéves GDP-növekedési adatokat, míg pénteken a szlovák inflációs (augusztus), illetve a cseh második negyedéves GDP-adatokat. Péntek reggel megtudhatjuk, hogy a törtök központi bank hogyan ítéli meg az irányadó kamatszint mértékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A fejlett piacok makroadatai közül kiemeljük a szerda délután megjelenő második negyedéves amerikai termelékenységi és termékegységre eső bérköltség (ULC) adatokat, Csütörtökön a Bank of England határoz az irányadó rátájáról, míg pénteken az OECD országok átfogó előrejelző indikátorának alakulásáról kapunk képet.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem