Portrait of a sad teacher at the school desk at the blackboard

Lehangoló jelentés a hazai iskolákról: hiába jelentkeznek többen tanárszakra, nem lesz több pedagógus

2024. március 19. 08:45

Az Oktatási Hivatal által nyilvánosságra hozott friss felsőoktatási statisztikái alapján - a gazdaságtudományi képzésterület után - 17 833 jelentkezővel a pedagógusképzés lett a második legnépszerűbb terület az idei általános felvételi eljárásban.

Összesen közel 18 ezren jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami körülbelül ötezer fővel több, mint a 2022-es adatok (11 977 jelentkező), de némileg kevesebb, mint a tavalyi, vagyis 2023-as jelentkezések (18 673), bár azt hozzá kell tenni, hogy tavaly összesen 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba, tehát 5459 fővel többen, mint idén - írja az Eduline.

Az adatokkal kapcsolatban Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, a jelentkezők számának növekedése részben valóban a béremelésnek köszönhető.

"Valóban igaz az, hogy a béremelés lendített a pálya vonzerején, ezt el kell ismerni, de nekünk még mindig nagyon nagy gond az, hogy például a legnagyobb pedagógusképző felsőoktatási intézményben az első félév után 25 százalékos volt a lemorzsolódás"

A PSZ elnöke úgy tippeli, hogy a 17 833 jelentkező közül körülbelül 14 ezren fognak sikeresen bekerülni, nekik azonban csak az egyötödük, tehát 2800-3000 fő áll majd pályára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem