14 °C Budapest
inside a kindergarten intentionally out of focus without people

Kiderült, ezzel számolhatnak a szülők: érdekes adatok érkeztek a vidéki bölcsödékről

2022. január 20. 08:15

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján a 3 évesnél fiatalabb gyermekek napközbeni ellátását a szülők bölcsődei keretek között tudják megoldani. A hagyományos bölcsődék mellett az elmúlt években a korábbiaknál rugalmasabb ellátási formák is létrejöttek, mint például a mini bölcsőde, a munkahelyi bölcsőde és a családi bölcsőde. Egyre több helyen bővül a bölcsőde, a vidék is felzárkózik a számokban.

A bölcsődei ellátás a segítő szolgáltatások egyik alapvető formája, amely iránt az elmúlt években folyamatosan növekvő igény mutatkozik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2017. évi szervezeti átalakulás során létrejött minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék iránt is egyre többen érdeklődnek. A Hello Vidék annak járt utána, hogy milyen fejlesztések zajlottak az elmúlt években, melyek által nőtt a bölcsődei férőhelyek száma is.

A 2021-es adatok szerint az elmúlt 10 és fél év alatt 67 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, az ellátást nyújtó települések száma pedig a két és félszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 326 településen 32 ezer férőhelyen volt biztosított a 3 év alatti gyermekek napközbeni elhelyezése, jelenleg mintegy 850 településen 53400 bölcsődés korú gyermek ellátására kerülhet sor. A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek számának bővítése folyamatos. Jelenleg 13 ezer új férőhely kialakítása zajlik a már megkezdett bölcsődefejlesztések keretében. 

Feltörekvőben a vidék

Olyan vidéki településeken is elindult a bölcsőde fejlesztése, mint Jászjákóhalma, Csenger, Gyomaendrőd, Nagykanizsa vagy éppen Tolna megye területén. Szükség is van a bölcsődékre, hiszen a KSH adatai szerint, az elmúlt néhány évben a 3 éven aluli gyerekek létszáma több mint 6 ezer fővel, közel 280 ezerre nőtt. A hagyományos bölcsődék mellett létrejöttek a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is, így a bölcsődei szolgáltatás országos lefedettsége, valamint az intézmények kihasználtsága javult az elmúlt évek során, viszont továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem