Komoly fejfájás vár a magyar szülőkre: sok még a kérdőjel az őszi szünet körül

Komoly fejfájás vár a magyar szülőkre: sok még a kérdőjel az őszi szünet körül

2021. szeptember 22. 16:44

Nyakunkon az őszi szünet, a szülők ismét elkezdhetnek töprengeni azon, mit kezdjenek a gyerekkel, pláne, ha már az összes szabadságul elfogyott. Számukra jó hír, hogy már nem csak nyáron, de ősszel és tavasszal is szerveznek napközis táborokat, ahol aktívan, jó társaságban tölthetik el szabadidejüket a legkisebbek. Az idei évben azonban rohamra nem számítanak a szervezők, hiszen egyre biztosabb, hogy érkezik a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ami borítja majd a terveket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szinte napra pontosan egy hónap múlva itt az őszi szünet: 2021. október 23 - 2021. november 1. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. október 22. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap. 2021. november 2. (kedd). Sok iskolába, óvodába járó gyerek szülőjének okoz problémát, hogy ki vigyázzon a kicsikre, pláne azoknak, akik a korábbi lezárások alatt kénytelenek voltak kivenni a szabadságaikat.

Ezen kívül készülniünk kell a koronavírus-járvány negyedik hullámára is, Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb múlt pénteken,  szeptember 17-én a Kossuth Rádióban figyelmeztetett: „Lesz negyedik hullám - ezt hónapok óta tudjuk, a kérdés az, hogy milyen súlyos lesz.

Úgy tűnik, most lezárásokra azonban nem kell számítani, a miniszterelnök szerint a védekezéshez leghatékonyabb módszer a kezünkben van, az pedig az oltás. Az EMMI azt is leszögezte a napokban, hogy 12 éven felüliek biztosan nem számíthatnak iskolabezárásra, online oktatásra, hiszen számukra is elérhető a már az oltás.

Tábor ősszel?

Az elmúlt pár évben elindultak az őszi és tavaszi szüneti táborok. A kínálat sokkal kisebb az őszi táborok esetében a nyárhoz viszonyítva, ennek oka, hogy a hidegebb időjárás miatt szükséges lehet fűtött helység a táborokhoz, ez pedig a táborok nagy részénél nem áll fent, nyáron nincs erre szükség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az őszi táborokkal kapcsolatban azt lehet elmondani, hogy általánosságban is kisebb az érdeklődés, mint a nyári időszakban, így a kínálat is számottevően kevesebb. Az árak egy napra lebontva nagyságrendileg megegyeznek a nyári díjakkal, viszont azt is látjuk, hogy az őszi táborok szervezésében érintett táboroztatók többsége kivár a koronavírus negyedik hulláma miatt. Az őszi szünet október 25-én kezdődik, így amely szervezetek tervezik meghirdetni őszi táboraikat, várhatóan a következő két hétben fogják ezt megtenni. A mi megérzésünk az, hogy az idei esztendőben nem lesznek dömpingszerű jelentkezések, az érdeklődés is csekélyebb lesz, ahogy a kínálat is mérsékeltebbnek várható

 - mondta el a Pénzcentrumnak Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője. Persze ugyan még csak elvétve, de lehet már találni őszi táborokat, például

  • egy XII. kerületi napközis öko tábort, melyben a gyermekek jó levegőn, játékos formában ismerik meg a körfolyamatokat, a természet működését. Érdekessége, hogy itt például 8 ezer forinttal olcsóbb, mint az őszi, mint amennyi a nyári turnus volt, 34 ezer forint gyermekenként.
  • Egy XVI. kerületi sport és kézművestábor, melyre már szintén lehet jelentkezni, 29 900 forintba kerül, Itt a sportolás mellett izgalmas szabadtéri játékokkal, kreatív kézműves foglalkozással, csillám tetoválás készítéssel ütjük el az időt, mindezt barátságos és igényes környezetben, pedagógusok és szakedzők irányításával.
  • A KÖSZI Titkos küldetés expedíciós táborában számtalan titokkal, élő szerepjátékkal, izgalmas karakterekkel, folytonos kihívásokkal várják a 10-18 éves diákokat Piliscsabára. Az ára 4 napra 30 ezer forint.
  • Egy másik háromnapos természetismereti tábor az őszi szünetben a 4-10 éves gyermekeket várja kirándulásokkal, kertészkedéssel, bogarászással, madarászással. A tábor ára 34 ezer forint/fő napi három étkezéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19