7 °C Budapest
Sad child looking out the window.

Súlyos döntést kell hozniuk a kisgyermekes családoknak: ez egy életre kihathat majd a kicsikre

2021. szeptember 11. 15:03

A bölcsikezdés az egész család életében egy jelentős mérföldkőnek számít, ugyanis ilyenkor mind a szülők, mind pedig a kisgyermekek számára egy merőben új helyzet áll elő. Minden esetben a család egyéni preferenciája alapján érdemes eldönteni, hogy egy gyerek menjen-e bölcsődébe az óvoda előtt, így ilyenkor számos szempontot figyelembe kell venni.

A Pelenka.hu csapata Posztós Réka pszichológus szakmai segítségével összegyűjtötte, hogy milyen érvek szólnak a bölcsi elkezdése mellett, illetve adott esetben ellene, mire kell felkészülni az anyukáknak, és milyen visszajelzésekre kell figyelni a gyermekek esetében.

A bölcsőde új élmény vagy örök trauma?

A bölcsi kérdés mindig nehéz döntés, hiszen gyakran sok érv szól mellette, a szülők mégis úgy érezhetik, hogy a gyermeket, és így az egész családot megterheli majd a különválás. Emellett az a felismerés is kételyeket vethet fel, hogy ők esetleg már nem elegendőek a kicsinek.

A 3 év alatti kisgyermek fejlődésére az ideális hely az a családi környezet, ahol megfelelő figyelem irányul rá, ahol biztonságban és szeretve érzi magát. Ebben az időszakban az elsődleges kötődési személy számára főként az anyukája. Gyakran felmerülnek olyan érvek a bölcsi mellett, hogy a gyerkőc otthon már unatkozik, társaságot igényel vagy így hamarabb válik önállóvá, azonban a szülőknek mindig alaposan át kell gondolniuk, hogy mindez valóban egyezik-e a gyermekük valódi igényeivel

- hívja fel a figyelmet Posztós Réka pszichológus. Természetesen az élet számos olyan helyzetet produkál, amikor a család a bölcsi mellett dönt -anyuka visszamegy dolgozni, kistesó érkezik, a kisgyermek igényli, hogy gyerekek között legyen-, ilyenkor pedig körültekintően olyan helyet kell választani a gyermek számára, ahol a lehető legtöbb figyelmet és szeretetet kaphatja, olyan gondozóval, akihez tud majd kötődni.

A jó bölcsőde önmagában nem elég

A szülőknek minél előbb tudatosítaniuk kell magukban, hogy nem elegendő a megfelelő bölcsi és gondozó kiválasztása, hiszen a gyermek élményeit, az új helyzethez való hozzáállását nagy mértékben meghatározzák az ő érzelmeik, reakcióik. Nekik ugyanúgy fel kell készülniük a beszoktatás időszakára, mint ahogyan a gyerekeket is érdemes már előre az új élethelyzetre hangolni.

Ilyenkor jó ötlet lehet a gyerekkel bábozni és mesét mondani a bölcsődéről, illetve a témában írt mesekönyveket nézegetni. A legideálisabb, ha a beszoktatás fokozatosan történik. A gyermek számára is biztonságot ad, ha az anyukájával vagy apukájával közösen ismerkedik az új helyszínnel, a felnőttekkel és a gyerekekkel. Majd először rövidebb, később egyre hosszabb időt tölt a bölcsődében nélkülük.  Kiemelten fontos és meghatározó azonban, hogy a gyermeknek sikerüljön kapcsolatot kialakítania a gondozójával, ugyanis ez meghatározó lehet a beszoktatás sikerességében

- mondta el Posztós Réka. Ha a gyermek azt érzi, hogy az édesanyja nyugodtan hagyja a bölcsiben, ő maga is nagyobb bizalommal fordul majd a gondozója és társai felé. Ellenkező esetben a kicsi megérezheti szülei bizonytalanságát, így ő is nehezebben fogadja majd el az új helyzetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Állandóság az új környezetben

A bölcsőde elkezdése új környezettel, új gyermekek és felnőttek megismerésével jár együtt, tehát nagyon sok változással, miközben a gyermek számára nagyon fontos az állandóság. Így a szülők feladata elérni, hogy a kisgyerek akkor is biztonságban érezhesse magát, amikor ők nincsenek vele.

A legfontosabb, hogy a gyerek olyan gondozó társaságában legyen, akiben a szülők is megbíznak. Emellett mindenképpen érdemes a bölcsődébe beküldeni velük a kedvenc játékukat, vagy egy olyan tárgyat, amelyhez ragaszkodnak és megnyugtatja őket. Azt is fontos kiemelni, hogy ez nem az új termékekkel való kísérletezés ideje. Azt a pelenkát, azokat a krémeket és egyéb tisztasági szereket vigyük be a bölcsődébe, amelyhez már hozzászokott a gyermekünk

– hívta fel a figyelmet Kéninger Vivien, a Pelenka.hu managere.

Honnan lehet tudni, hogy baj van?

„Amennyiben a gyermek nem eszik, iszik, vagy alszik a bölcsiben, amennyiben gyakoribbá válnak az esti hisztik, vagy nehézségek alakulnak ki az éjszakai alvásban, érdemes újragondolni, hogy biztosan minden rendben megy-e a gyermek körül a bölcsis életében” – mutat rá a szakember. Ilyenkor végig kell gondolni, hogy nem volt-e esetleg korai döntés a bölcsődei beszoktatás, azonban mindenekelőtt érdemes minél több információt begyűjteni a gondozóktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem