5 °C Budapest
Little girl painting with colorful paints at table

Rengeteg családnak járhat akár havi 40 ezres extra támogatás: ezeken a településeken osztják

2021. augusztus 6. 05:50

Sok kisgyermek kezdi meg ősszel a bölcsődét, nyár végére általában betelnek a férőhelyek. Vannak olyan családok azonban, akiknek lakóhelye közelében nincsen állami bölcsőde, vagy túl kevés a férőhely, így ha a szülők vissza akarnak térni a munkába, magánintézménybe kell adniuk gyermeküket. A magánbölcsőde viszont nem olcsó mulatság. Mutatjuk, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeik vannak a kisgyermekes családoknak, milyen támogatást vehetnek igénybe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-től folyamatosan nőtt a 3 éves kor alatti gyermeket nevelő, 25–49 éves nők körében a foglalkoztatottak aránya és ezzel párhuzamosan a bölcsődébe beíratott gyermekek száma is. A tendenciát azonban 2020-ban megtörték a Covid19-cel kapcsolatos korlátozó intézkedések. Viszont idén már feltehetően sokkal kevésbé érvényesül a járvány hatása, ahogy a munkaerőpiac helyreáll, és egyre többen megkapják az oltást is. Kérdés, hogy lesz-e idén elég férőhely: 2020-ban az ország 2380 településén, közel 60 ezer gyermek (az érintett gyermekek 21,1%-a) számára nem volt helyben elérhető napközbeni ellátás. A bölcsődei férőhelyek számának növelését is folytatni szükséges – állapította meg Kreiszné Hudák Emese a Pénzcentrumon márciusban megjelent, Fókuszban a családok – Hogyan alakulnak a születési adatok? című tanulmányában.

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv célul tűzte ki, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. A KSH adatai szerint 2019-ben 48.702 bölcsődei férőhely működött hazánkban, és a bölcsődei férőhelyekhez való hozzáférést területi egyenlőtlenségek jellemezték (KSH, 2020b). További intézkedésekre lehet szükség a munkahelyi gyermekfelügyelet elterjedésének és a munkahelyi bölcsődék számának növekedése érdekében is

– írja a tanulmány. Azóta a KSH már közölte azt is, mennyi férőhely állt rendelkezésre 2020-ban: hagyományos, munkahelyi, családi és minibölcsődében összesen 50208. Vagyis cirka 1500 férőhellyel volt több a tavalyi évben, mint két éve (ez 3,1%-os növekedés). 2021-es adat egyelőre nem áll rendelkezésre, viszont ahhoz, hogy a kitűzött célt elérje a kormány, két év alatt mintegy 19800 férőhely létrehozására lenne szükség, ami 39,4 százalékos bővülést jelentene a 2020-as állapothoz képest. Ha egyenletesen emelkedne a bölcsődék száma, idén 60104 férőhelynek kellene lennie (csaknem 9900 új helynek). 

Azonban nem elég csupán a helyeket bővíteni az ellátás biztosításához: a dolgozók számát is növelni kell hozzá. Jelenleg egy dolgozóra valamivel több, mint 3 gyermek jut átlagosan. Ha a 70 ezer helyet mind feltöltenék, és meg akarnák tartani ezt a gyermek/gondozó arányt, akkor 2022-re 4900 új bölcsődei dolgozó felvételére lenne szükség 2020-hoz képest. Ehhez több kisgyermeknevelőt, dajkát kellene végezni, és meggátolni a pályaelhagyást, illetve az új dolgozók felvételének gátja lehet az is, hogy az ágazatra alacsony bérek jellemzők.

A bölcsődébe íratott gyerekek aránya az 1-3 évesek korosztályában nagyjából állandó 16 százalék volt az elmúlt években. Azt viszont nehéz megbecsülni, hogy a férőhelyhiány miatt hány gyermeket nem íratnak egyáltalán bölcsődébe. Ugyanis hiába van több férőhely, mint beíratott gyermek a statisztikák szerint, a férőhelyek egyenlőtlen eloszlása miatt így is sok kisgyermek nem nyer felvételt bölcsődébe. A kapacitások és az igények közötti területi egyenlőtlenségeket jelzi a KSH szerint, hogy az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 4775-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

A 2018/2019-es nevelési évben új felvétellel országosan több mint 33 ezer gyermek került bölcsődei intézménybe, férőhely hiányában pedig 3825 gyermeket utasítottak el. 2020-ban a 3 éven aluli gyermekek 17,9 százaléka számára volt elérhető férőhely és férőhely hiányában 3244 kisgyermek bölcsődei felvételét utasították el - ehhez viszont hozzátartozik, hogy a járvány miatt az előző évhez képest közel 500 fővel kevesebb, 45,4 ezer gyermeket írattak be a bölcsődékbe. Ráadásul vannak olyanok, akik meg sem pályázzák az állami helyeket, hiszen a környékükön nincs is bölcsődei ellátás, marad a magánintézmény.

Mit tehet, akinek nem jut be állami bölcsődébe a gyermeke?

Sok esetben a családok nem tudnak válogatni a bölcsődék között, így ha nem veszik fel az egyetlen elérhető helyre – vagy nincs is állami hely, hiszen több ilyen járás is található az országban – akkor marad a magánbölcsőde. Ez viszont jelentős kiadást jelenthet a családok számára, hiszen a vidéki bölcsődékben sem ritka, hogy 50 000 forintnál is többe kerül a havi ellátás.

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez egyik legfontosabb kitétel: a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket. Ehhez jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben! Ugyanis

vannak olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben.

Csak meg kell igényelni. (A kérelem benyújtásához szükséges részletes tájékoztatóért kattints IDE!) A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Az alábbi térképen megmutatjuk az összes települést, amelyen a támogatás külön igazolás nélkül kérelmezhető:

Nagyon fontos! Ez nem azt jelenti, hogy akinek a lakóhelye nincs a listában, az nem pályázhat. Amennyiben van elutasító határozata az önkormányzattól az állami ellátás igénybevételéről, és magánbölcsibe kell íratnia a gyermeket, akkor ugyanúgy jogosult lehet a támogatásra, akkor is, ha a lakóhelye nincs a fenti településlistában.

A rossz hír, hogy jelenlegi tudásunk szerint a támogatási kérelmet 2019. augusztus 9-től a benyújtás felfüggesztéséig, de legkésőbb 2021.december 31-ig lehet benyújtani. Tehát ha nem hosszabbítják, vagy írnak ki új pályázatot, 2022-től nem lehet kérni a támogatást.

Ki és hogyan igényelheti a legfeljebb 40 ezer forintos támogatást?

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Fontos kiemelni továbbá, hogy

a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg.

Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható. A támogatási kérelmeket legkésőbb 2022. december 31-ig - vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) - lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ). Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

  • legyen ügyfélkapu regisztrációja és
  • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt).

Fontos tudnivalók:

  • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
  • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
  • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet

A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.

Pályázat száma, elnevezése GINOP-5.3.11-18 - Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása, amely a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül nyújtható be. A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbi adatokra, dokumentumokra lesz még szükség:

  • Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
  • Első kifizetési kérelem esetén a munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről - másolatát csatolni kell a kérelemhez.
  • A bölcsődei térítési díjról szóló számla - másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.

Fontos, hogy legelőször, amikor a szülő pályázik, a támogatási kérelmet még az előtt kell benyújtani, hogy már aktívan dolgozna! Az Államkincstár tájékoztatója itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?