2 °C Budapest

Okos döntés vagy orbitális kamu: megéri számlára kérni a nyugdíjat?

2019. január 16. 05:51

A múlt heti fennakadás sok nyugdíjasnak okozott kellemetlenséget. A Magyar Államkincstár technikai okok miatt nem tudta időben utalni a nyugdíjakat, sokan emiatt csak este, vagy a következő hét elején kapták meg a pénzüket. Bár egyre több magyar nyugdíjas utaltatja a számlára a nyugdíjat, még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy a készpénzben kapott nyugdíj előnyösebb. Sokakat meggyőzhet a múlt heti malőr, hogy nem érdemes számlára kérni a pénzt, holott még így is számtalan okból jobban jár az, akinek nem a postás hozza a pénzt. Mi most elmondjuk, miért is jobb az átutalásos rendszer a készpénzesnél, majd összesítjük a legnagyobb magyar bankok számláinak költségeit.

Sok nyugdíjast ért meglepetés múlt pénteken, amikor is nem érkezett meg időben a nyugdíj a bankszámlára. Az idősebb korosztály általában hajlamosabb idegenkedni az elektronikus pénzhasználattól, a múlt heti hiba pedig minden bizonnyal nem segít ezen. Az egyik leggyakoribb érv, amely a bankszámlára történő utalás ellen szól, az az, hogy a bankszámlavezetés díja magas. Nos, ez azoknál a nyugdíjasoknál irreleváns, akik eleve rendelkeznek bankszámlával, a nyugdíj mégis a postás által érkezik, hiszen a számlavezetési díjakat nekik ugyanúgy ki kell fizetni. Az a nyugdíjas pedig, akinek nincs bankszámlája, nem is tudja, milyen előnyökről mond le, és milyen kevés pénzt spórol ezzel.

Túl magasak a banki költségek? Olcsó bankszámlához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azok, akik nem is rendelkeznek bankszámlával, akár érvelhetnének is így. De megállja-e helyét ez az állítás? A számlavezetésnek valóban van díja, de ne gondoljunk, hogy a készpénznek nincs. Mielőtt rátérnénk a konkrét bankszámladíjakra, nézzük meg, milyen előnyökkel jár, ha van bankszámlánk és a nyugdíjat is arra kérjük.

  • Biztonság: a bankszámlán tartott pénz sokkal nagyobb biztonságérzetet ad ahelyett, hogy a párnacihában vagy a kisszekrényben tartanánk a pénzt. Egy betörés vagy utcai támadás esetén akár a teljes havi jövedelmünktől megfoszthatnak minket, míg a bankkártya eltűnése vagy ellopása után azonnal letilthatjuk azt.
  • Értékállóság: a bankszámlán pihenő elektromos pénz nem szakadhat el, nem löttyenhet rá a kávé, nem tűnhet el, és még a forgalomból sem megy ki.
  • Gyorsaság: egy bankkártyás fizetés sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a készpénzes fizetés, egy átutalás pedig jelentős időt spórol meg nekünk, hiszen nem kell személyesen jelen lenni a fizetésnél. Ráadásul a nyilvántartásunkat a bank - legtöbb esetben - automatikusan kezeli. Ráadásul az átutalások idén már azonnaliak lesznek, azaz akár perceken belül a kedvezményezett számláján lesz a pénz.
  • Átláthatóság: a költéseinket a bank automatikusan kezeli, és a fekete gazdaság visszaszorulásában is nagy szerepet játszik a készpénz kiszorulása. Az elektronikus pénzzel sokkal nehezebb visszaélni, mint a készpénzzel.
  • Költségek: bizony, a készpénznek is vannak költségei. Egyrészt a párnacihában tartott pénz a bank számára is veszteség, a készpénznek pedig jelentős össztársadalmi költsége van, ami több formában megjelenik. Egyes postai kifizetéseknek például posta díjai vannak, sok esetben tehát ez a számlavezetés elkerülésével sem spórolható meg. Arról nem is beszélve, hogy a postások bérét is az adófizetők pénzéből állják.
Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a Magyar Államkincstár közlése szerint - írtuk még tavaly októberben. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak fejtette ki, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár.

Látható tehát, hogy a párezer forintos éves számlavezetési költségek mellett jelentős előnyei vannak a bankszámlára történő utalásnak. Előfordulhatnak persze kellemetlenségek, a múlt heti azonban rendkívül ritka eset, és a folyósítás csúszása a legtöbb esetben pár óra volt mindössze - és még így is hamarabb érkeztek meg az összegek, mintha a postás hozta volna. A bankszámlára történő fizetés kérvényezése roppant egyszerű, mindössze egy nyomtatvány szükséges hozzá, ami online is kitölthető.

Most pedig nézzük meg, hogy egyes bankszámlák mennyibe kerülnek egy átlagos nyugdíjasnak. A számlacsomagok kiválasztását úgy végeztük el, hogy a nyugdíjas korosztályra leginkább jellemző feltételeket adtunk meg: azaz jellemzően a kevés átutalással, nagyobb arányú bankkártyás vásárlással számoltunk. Próbáltuk minden esetben a legolcsóbb banki ajánlatokat megtalálni. A gyűjtéshez a bankok weboldalán olvasható kondíciókat használtuk (a törvényileg előírt két ingyenes készpénzfelvételbe a legtöbb esetben belefér, hogy a nyugdíjasok egy összegben felvegyék a nyugdíjukat - minden bizonnyal sokan teszik ezt -, így pusz készpénzfelvétellel sem kellett kalkulálnunk).

Kiemelnénk, hogy a weboldalak több bank esetén is nehezen átláthatóak - a számlavezetési díjak sokszor kedvezően alacsonynak tűnnek, majd a kondíciók elolvasása után tűnnek szembe azok a feltételek, amelyeknek például egy nyugdíjas nem biztos, hogy meg tud felelni. Így például az egyik bank weboldalán az első ajánlatok közt szerepelt az egyik számlacsomag, amely roppant kedvező ajánlatokat ígért, majd a feltételeknél látható volt a minimum 8 millió forintos megtakarítás, vagy a 15 millió forintos hitel megléte az adott banknál.

A bankkártyák díjai még ennél is nehezebben fellelhetők egyes esetekben, az áttekinthetetlen táblázatokba tömörülő bankártyahasználati díjak pedig nem midig mutatják meg, hogy a számlacsomag során milyen mértékű kedvezmény érvényes rájuk. Emiatt egy-egy bank esetén csak akkor láthatunk pontos képet, ha felvesszük velük a kapcsolatot. Ez különösen hátrányosan érinti az idős korosztályt, amely jellemzően az információs "akadályokat" látva elfordulhat a banktól, vagy ami még rosszabb, nem a legmegfelelőbb döntést hozhatja. Segítségükre lehet ilyenkor egy bankszámlakalkulátor, példálul a Pénzcentrum kalkulátora is. Örvendetes lenne ugyanakkor, ha a feltételekre vonatkozó információk sokkal könnyebben elérhetők lennének a banki weboldalakon .

Érdekesség, hogy konkrétan a nyugdíjasoknak szánt folyószámlával már csak egy esetben (Takarék) találkoztunk. Pár évvel ezelőtt még majdnem minden hazai bank kínált a nyugdíjasokra szabott bakszámlát, de sok ezek közül nem volt versenyképes, vélhetően ezért tűntek el a piacról. Több bank online rendszerében az egyes számlacsomagoknál be lehet állítani, hogy az igénylő nyugdíjas-e, vagy sem, de a diákszámlákhoz (amelyből a legtöbb bank kínálatában találhatunk egyet, valahol többet) hasonló nyugdíjas számla szinte már egyáltalán nem létezik.

A kártya első éves díja tartalmazza annak kibocsátása díját is, ahol van ilyen. Azt fontos leszögeznünk, hogy mindenkinek mások a bankolási, fizetési szokásai, így aztán a fenti táblázat nem tekinthető örökérvényűnek - vannak, akiknek érdemes másfajta számlacsomagokat választani, ami természetesen lehet olcsóbb és drágább a fentieknél. Ha személyre szabott ajánlatot keresel, használd a Pénzcentrum lakossági bankszámla kalkulátorát.

Amint látható, az egyes banki költségek 0 forinttól évi kb. 10 ezer forintig terjednek (sok esetben persze meg kell felelnünk bizonyos feltételeknek a számlavezetési díj elengedéséhez). Fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk egy év alatt megfelelő bankszámla választásával.

Az mindenképp belátható, hogy a havi párezer forintos tétel nem nagy összeg azokért a kényelmi szolgáltatásokért és biztonságért, amelyeket a bank jellemzően nyújt az ügyfeleknek. Sokan preferálják ugyan a készpénzt, nem érdemes viszont a bankszámlát mellőzni, hiszen több szolgáltatástól és sok esetben kedvezménytől - de leginkább a kényelemtől - is elesünk ezáltal.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem