13 °C Budapest
Bő 40 napig várakoztak: ennyi magyar nyugdíjast érintett a késve utalás

Bő 40 napig várakoztak: ennyi magyar nyugdíjast érintett a késve utalás

2019. január 13. 07:00

Több mint 1,2 millió nyugdíjast érintett, hogy egy technikai probléma miatt az Államkincstár késve utalta el a januári nyugdíjakat. A legfrissebb információk alapján már az érintettek 60 százaléka kéri bankszámlára a folyósítást, amivel nem kevés pénzt spórol az állam. Mutatjuk azt is, hogyan lehet dönteni arról, hogya postás hozza a pénzt, vagy a jóval olcsóbb és biztonságosabb folyószámlára érkezzen.

Ahogy arról január 11-én, pénteken a Pénzcentrum is beszámolt, technikai hiba miatt a Magyar Államkincstár (MÁK) nem utalta el időben - a jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell(ett volna) átutalni - a januári nyugdíjakat. A MÁK legfrissebb, szombati közleménye szerint péntek estére pótolták a mulasztást. Mint írták, "a Magyar Államkincstár tájékoztatja a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfeleit, hogy a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént." Hozzátették:

A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a korábban közzétett határnap táblázat szerint január 16-án kezdi meg.

A MÁK hivatalos tájékoztatásától függetlenül szombaton még bőven akadtak olyanok, akiknek nem volt a számláján a pénz, de a kifejezetten nyugdíjasoknak fenntartott Facebook-csoportokban még vasárnapra virradóra is akadtak ilyen panaszok szép számmal. A Portfolio ezzel kapcsolatban tegnap arra is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben csak arról van szó, hogy az értesítő sms nem érkezett meg, ezért mindenkinek érdemes a netbankjában ellenőrizni a tranzakciót.

Ugyan az utalás a MÁK közlése szerint péntek este megtörtént (érdekesség, hogy pénteken 18 óra után csak abban az esetben lehetett utalás, ha a bankok felülírták az általános protokollt), arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a bankfiókok legnagyobb része nincs nyitva hétvégén. Így azok, akik nem tudnak automatából pénzt felvenni (például mert nincs a lakóhelyükön terminál, vagy nincs bankkártyájuk), azok csak hétfőn juthatnak a pénzükhöz.

Rengeteg nyugdíjast érint a fennakadás

Függetlenül attól, hogy a MÁK hamar orvosolta a mulasztást, nem meglepő, hogy sokan kiakadtak. A helyzetet ugyanis csak tetézi, hogy a nyugdíjasok igencsak ki voltak éhezve az apanázsra, hiszen legutóbb december 3-án folyósítottak, tehát a legutóbbi ellátási összegből bő 40 napig kellett gazdálkodniuk az időseknek. És, hogy hányan voltak ilyenek? Sokan! A számok ugyanis azt mutatják, hogy már évek óta több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi

2014-ben még az ONYF arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig 2014 júliusában már csak 48,5 százalékuknak. A postai kézbesítés csökkenő trendje ráadásul azóta is töretlen volt: a legfrissebb információink szerint 2017-ben a nyugdíjak már több mint 60 százaléka átutalással érkezett. Ez konkrét számokban azt jelenti, hogy

2017-ben csaknem 220 ezerrel, 15 százalékkal kevesebb - mintegy 1,185 millió - megbízást kellett kiadni a Magyar Postának a nyugdíjak kézbesítésére havonta, mint 2013-ban.

Ráadásul ezen nem keveset spórolt az állam. Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a Magyar Államkincstár közlése szerint - írtuk még tavaly októberben. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak fejtette ki, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. Balogh hozzátette,

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

a folyamat öngerjesztő, hiszen aki elektronikusan utaltatja juttatásait, az vélhetően ilyen formában költi is el a pénzét.

Mint mondta, egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy így időt és pénzt spórolnak, hiszen a készpénzfelvétellel szemben a kártyás vásárlás ingyenes, és sokszor kedvezményekkel is jár, ha valaki elektronikusan fizeti számláit. Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott - 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett - a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése.

KATT! A legolcsóbb számlacsomagok kalkulátorunkban!

Így kérheti bárki, hogy számlára utalják a pénzt!

A mostani technikai probléma ellenére két dolgot fontos kiemelni: egyrészt azok, akik számlára kérik a pénzt, mindig (most januárban is!) hamarabb kapják meg a pénzt; másrészt az utalás jóval olcsóbb (a járulékos költségek miatt az államnak és a nyugdíjasnak is), és nem utolsó sorban jóval biztonságosabb és kényelmesebb is. Nem érdemes tehát egyetlen malőr miatt megmaradni (vagy visszatérni) a régi berögződéseknél.

A nyugellátás folyósításának módjáról természetesen bármikor lehet dönteni: a MÁK nyomtatványtárában a B03 és B04 jelzésű bejelentőket kell keresni, amelyeket akár online is kitölthetünk.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a nyugdíjfolyósítónak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?