2 °C Budapest
Bukhatja ezt a plusz juttatást több millió magyar nyugdíjas: ez fájni fog, sok pénzről csúsznak le

Bukhatja ezt a plusz juttatást több millió magyar nyugdíjas: ez fájni fog, sok pénzről csúsznak le

2023. április 1. 16:01

Nem a nyugdíjprémium elmaradása az igazi gond, hanem az, ha az inflációs várakozások nem teljesülnek. Ebben az esetben ugyanis kicsit sem enyhülnek a nyugdíjasok súlyos anyagi gondjai, és lassan ideje lenne felszámolni az egyenlőtlenségeket is - ezt egybehangzóan mondták a Pénzcentrum által megkérdezett nyugdíjszakértők.

Jó eséllyel elmarad idén a nyugdíjprémium a magyar időseknek, miután az MNB várakozásai szerint a gazdaság növekedése 2023-ban nem éri el az ehhez szükséges három és fél százalékot - erről ma lapunk is beszámolt. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy az inflációs várakozások nem romlottak, azokat továbbra is 15 és 19,5 százalék közé teszik a szakértők. Vagyis jelentős könnyebbséget jelenthet a nyugdíjasoknak az árcsökkenés - de hogy mi lesz velük pontosan, ha elmarad a nyugdíjprémium, arról két szakértőt is megkérdeztünk.

Nem ez a legfontosabb

Farkas András nyugdíjszakértő szerint bár minden forint számít, jelentős nehézséget azért nem fog jelenteni a nyugdíjprémium elmaradása. Baj akkor lenne, ha nyugdíjemelést se kapnának.

Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjasok esetében a prémium "mindössze" a harmadik helyen áll a listán, már amennyiben az értékeket nézzük. Megelőzi az idén már egyaránt megkapott nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj is, a nyugdíjprémium ugyanis csak átlagosan 10-20 ezer forintot jelent, ráadásul egy alkalommal egy évben. Persze, minden fillér számít, de a prémium hiányát talán nem érzik meg annyira a szépkorúak, mintha a másik kettő maradna el.

A szakértő arra is kitért, hogy az inflációval nem csak a bérből élő, a munkaerőpiacon aktív magyarok járnának jól: sokkal komolyabb segítséget jelent ez a szépkorúaknak.

Hatalmas segítséget jelentene a nyugdíjasoknak, ha az infláció valóban olyan mértékben csökkenne, ahogy azt a jegybank és a kormány is várja, és év végére valóban egy számjegyű lenne csak az áremelkedés mértéke. Meg kell itt jegyezni, hogy az idei nyugdíjemeléssel és 13. havi nyugdíjjal az ebben a járandóságban részesülőknek átlagosan 27%-al több pénzük van a tavalyihoz képest - csakhogy ez közelben sincs az élelmiszerár-inflációhoz és az energiaár-dráguláshoz képest, amelyek a nyugdíjasoknak a legfontosabb kiadások. Erősen bízniuk kell abban, hogy valóban csökken az infláció idén, mert ez több tízezer forintot könnyebbséget jelentene nekik minden egyes hónapban.

Jótékonyság a nyugdíjprémium?

Némileg borúlátóbb Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője. Ő a Pénzcentrum kérdésére azt válaszolta, hogy a nyugdíjprémium megtartása eleve egy jótékonysági intézkedés, de sokkal jobban is lehetne használni.

Érdemes visszaemlékeznünk, hogy a nyugdíjprémiumot eredetileg azért vezették be 2009-ben, hogy az idősek kompenzációt kapjanak a 13. havi nyugdíj kényszerű kivezetéséért. Mostanra a 13. havi nyugdíjat már teljesen egészében újra visszaépítette a kormány, de egyúttal a nyugdíjprémium intézményét is megtartották, annak ellenére, hogy a létrejöttének okai már nem álltak fenn. Én ezt egyfajta bőkezűségként értékelem a kormány részéről. Ugyanakkor egyet tudok érteni azokkal a szakértői javaslatokkal, melyek szerint a nyugdíjprémiumra elkülönített összeget a legalacsonyabb nyugdíjak felzárkóztatására kellene fordítani, hiszen a kisnyugdíjasok küzdenek a legsúlyosabb anyagi gondokkal, különösen egy ilyen magas infláció időszakában.

Az elemző arra is kitért válaszában, hogy valóban azonnal csökkennie kellene az inflációnak - még akkor is, ha az nem azonnali árcsökkenést jelent. Ez ugyanis talán most a legfontosabb a nyugdíjasok életében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az infláció mérséklődése sajnos nem jelenti az árak csökkenését, csupán a lassabb drágulást. Az elmúlt 3 évben összesen 41% volt a nyugdíjas infláció, azaz hivatalosan ennyivel lett drágább az idősek megélhetése. De például az élelmiszerárak 65%-kal nőttek ugyanez idő alatt, márpedig az idősek a bevételeik egyre nagyobb részét költik erre a kategóriára. Ekkora áremelkedést a nyugdíjemelések közel sem fedeznek, ezért én arra számítok, hogy reálértelemben idén sem fog javulni az idősek anyagi helyzete, különösen akkor, ha valóban kivezetik az ársapkákat. Mindenesetre a múlt hónapban kapott 13. havi nyugdíj némileg enyhítette az idősek anyagi gondjait – más kérdés, hogy ezt is differenciálatlanul fizette ki a kormány.

De akkor mi a megoldás?

Süle-Szigeti Bulcsú elmondta nekünk azt is: törődni kellene végre az egyenlőtlenségek felszámolásában a nyugdíjak kérdésében, ugyanis az emelések jelenlegi rendszerétől csak az olló nyílik egyre jobban.

Igen nagyok az egyenlőtlenségek a nyugdíjak mértékét illetően. Ezért én híve lennék egy differenciált emelési módszernek, azaz hogy ne azonos arányban emelkedjenek a nyugdíjak, hanem az alacsonyabb nyugdíjak dinamikusabb ütemben zárkózzanak fel. Nem tartom indokoltnak, hogy miközben a 100 ezer forintos nyugdíjak 115 ezer forintra nőttek januárban, addig a 400 ezer forintos nyugdíjakat 460 ezer forintra emelték. Másrészt egy ilyen inflációs környezetben a nyugdíjak reálértéke átmenetileg nagyon le tud maradni, hiszen az árszínvonal hónapról hónapra is sokat emelkedhet, míg nyugdíjemelés (illetve nyugdíjkorrekció) legfeljebb évi 2-3 alkalommal történik. Ezt szokás úgy nevezni, hogy az idősek „hitelezik” az államot, azaz csak több hónapos késéssel kapják meg a nekik járó emelést. Ezen nagyon egyszerűen lehetne javítani egy gyakoribb, például havi vagy negyedéves rendszerességű nyugdíjkorrekciós módszerrel, amint azt több szakértő már régóta javasolja.

A szakértő még azt is hozzátette, hogy van olyan forgatókönyv, amely nyugdíjkorrekciót hozhat, de az azt is jelentené, hogy az inflációs várakozások nem teljesültek.

Egyelőre arról is vita folyik, hogy sikerül-e év végére elérni az egyszámjegyű inflációt. Sajnos jó esély van rá, hogy idén összességében 15%-nál magasabb lesz az áremelkedés üteme, például a Magyar Nemzeti Bank a március végén közzétett prognózisában 15-19,5% közé várja az idei inflációt. Januárban csak 15% emelést kaptak az idősek, ami ebből a sávból az alsó szélsőértéket fedezi, annál többet nem. Ha év közben beigazolódnak a kedvezőtlenebb forgatókönyvek, akkor minden bizonnyal érkezni fog az utólagos nyugdíjkorrekció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem