18 °C Budapest
Worried senior couple counting bills at home. Worried Maturecouple sitting in the living room and looking over bills.

Van, aki 1200 forintot sem kap: ennyivel emelkedik a legszegényebb idősek nyugdíja júliusban

2022. május 14. 16:33

Már úton van a nyugdíjasok júliusi juttatása, valamint az emelés, és a kiegészítés is. Azonban a júliusi nyugdíj és a kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. A nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd. Az egyénenkénti összeg könnyen kiszámolható a Pénzcentrum kalkulátorával is, most megnéztük, mennyi pénzzel számolhat az, akinek a járandósága nem éri el az átlagos nyugdíjat sem.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. Fontos, hogy az emelés alapja nem a jelenlegi, hanem az év eleji 5 százalékos emelést megelőző összeg lesz.

A rendeletből kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd.

Egy karnyújtásra a gondtalan időskor: találd meg a legjobb nyugdíjpénztári ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ahhoz, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie. Azt az összeget, amelyet júlistól kap majd, úgy számolhatja ki, ha a januári emelést megelőzően kapott összeget megszorozza 1,089-cel. Az egyösszegű nyugdíjkorrekció összegének kiszámításához pedig pedig a a múlt év végi, emelés előtti nyugdíj összegét kell megszorozni előbb 0,039-cel, majd 7-tel. Ahogy fentebb kifejtettük, bár 6 hónapnyi időtartamra jár a visszamenőleges emelés, a 13. havi nyugdíj miatt azonban 7-tel kell szorozni.

Aki már tudja visszaidézni, vagy visszakeresni, mekkora nyugdíjat kapott az 5 százalékos év eleji emelést megelőzően, az is ki tudja számolni mennyi nyugdíj jár majd neki júliustól. Ehhez a jelenlegi nyugdíjának összegét előbb el kell osztania 1,05-tel, majd megszorozni 1,089-cel. Aki nem szeretne szorozni, osztani, az használhatja a Pénzcentrum kalkulátorát is arra, hogy megtudja, mekkora összegre számíthat júliusban:

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennyit kapnak a legkisebb nyugdíjból élők

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

Annak, akinek egyébként is kevesebb jelenleg a nyugdíja, például a minimális 28 500 forintot folyósítják neki, számára az egyösszegű korrekció 7 410 forint lesz, így júliusban egyszeri 36 969 forintot fog kapni. Ezt követően az emelt nyugdíja pedig 29 559 forint lesz, tehát 1 060 forintos emelésre számíthat.

A kevés nyugdíjból élők és az átlag feletti nyugdíjat kapók között az emelések hatására egyre szélesebbre nyílik az olló. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jelenlegi inflációs helyzet: a gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 3,9% helyett 5%-kal emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30