17 °C Budapest
official at the door senior thief fraud

Trükkös tolvajok járják az országot: itt fosztják ki a legtöbb időst

2022. január 17. 11:02

Annak ellenére, hogy a világjárvány visszavetette a lopások, csalások számát egy időre, még mindig rengeteg bűntényt követnek el 60 év felettiek ellen. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár adatai szerint az összes csalás több mint egyötödét követik el idősek ellen. Az országos bűntérkép azonban elég változatos képet mutat: míg egyes helyeken csak az esetek 10 százaléka történik idősek sérelmére, addig van, ahol ez az arány a 35 százalékot is meghaladja. Mutatjuk, melyek azok a megyék, járások, ahol az idősödő lakosság leginkább ki van téve a tolvajoknak, csalóknak.

Nem meglepő módon Budapest vezeti a 60 éven felüliek sérelmére elkövetett csalások, illetve trükkös lopások statisztikáit, azonban ha lakosságarányosan nézzük az esetszámokat, rögtön kiderül: nem a főváros a legveszélyesebb lakóhely az idős magyarok számára. A Pre-Stat legutolsó összesítése szerint 2616 esetben követtek el csalást és 135 esetben "trükkös lopást" (a Btk. 370. §-a szerint a trükkös lopás a lopáson belüli bűncselekménynek minősül, mely a „trükkös” jelzőt az elkövetés módszere alapján kapja. Ezek egyik legismertebb típusa az „unokázós” telefonhívás). Az összes csalásnak (11835) így 22,1, az összes trükkös lopásnak (183) pedig 73,8 százalékát követték el 60 év felettiekkel szemben 2020-ban.

Az idősödő lakosság sérelmére elkövetett csalások, lopások esetszámaiban Budapest vezet, melyet Pest, Nógrád, Fejér és Somogy megye követnek. A legkevesebb ilyen bűneset Tolna, Zala és Vas megyében történt:

Az esetszámok önmagunkban viszont nem tükrözik, hogy az adott országrészben mennyire vannak kitéve az idősek a bűneseteknek. Nógrádban például magas az esetek száma, viszont egyben itt a legkevesebb a lakosságszám is. Hogyha az esetek számát rávetítjük a lakosságszámra (2020. január 1-jei adattal számolva), láthatjuk, hogy korántsem a főváros a legveszélyesebb.

A bűntérképen is látható, hogy csalások tekintetében Nógrádban a legrosszabb a helyzet: százezer lakosra több mint 120 eset jut, amelyet 60 év felettiek sérelmére követnek el. A második Pest megye, és a harmadik Budapest, viszont a mutatóik fele annyira rosszak csak a nógrádi állapotokhoz képest. A legjobb a helyzet Hajdú-Bihar, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben.

Azt is megvizsgáltuk, hogy az összes csalásnak hány százaléka történik 60 év felettiek sérelmére. Ez alapján is első helyen van Nógrád, ahol az ilyen bűntények több mint egyharmada történik idősödő magyarok sérelmére. Ebből az összevetésből is látszik, hogy Pest megyében és a fővárosban is sok bűncselekmény céloz időseket, viszont Somogy ebben megelőzi Budapestet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A trükkös lopások tekintetében olyan kicsi az esetek száma, hogy egy ilyen összevetés nem mutatna reális képet, viszont fontos rámutatni, hogy az ilyen bűncselekmények is nagy kárt okozhatnak. Az unokázós csalások száma jelentősen csökkent, de nem tűnt el. Mióta 2018-ban egy 12 tagú speciális nyomozócsoportot hoztak létre az ilyen csalások felderítésére, jelentősen csökkent az ilyen esetek száma, amely a rendőrség közlése szerint az eredményes felderítésnek és a figyelemfelhívásnak tudható be. 

Felmérést készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetéről

A magyar lakosság számtalan kihívással szembesült a koronavírus világjárvány kitörése óta, főként egészségügyi és pénzügyi téren. A válság hatásainak különösen ki voltak téve a magyar nyugdíjasok. A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek ezt az időszakot, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. Töltsd ki te is a kérdőívünket, hogy képet kaphassunk az idősek helyzetéről Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?