32 °C Budapest
Megszólalt a Parlament elnöke: erről a két nyugdíjkérdésről lehet népszavazás

Megszólalt a Parlament elnöke: erről a két nyugdíjkérdésről lehet népszavazás

2020. január 20. 11:46

A Nyugdíjas Parlement hosszú távú céljai közt szerepel, hogy a nyugdíjak megállapításánál a jövőben ne csak az inflációt, hanem a tervezett bérnövekedés mértékét is figyelembe vegyék, valamit meg akarják szüntetni a nyugellátások között fennálló óriási különbségeket. Céljaik elérése érdekében már népszavazási kérelmet is benyújtottak. Mi is kíváncsiak voltunk a magyarok véleményére, ezért megkértük olvasóinkat, hogy szavazzanak. Az eredmény több mint meglepő!

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a Nyugdíjas Parlament a magyar emberek kezébe adná a döntést: akarja-e a többség, hogy az időskorúak létbiztonsága emelkedjen, és hogy jobban megbecsülje őket a társadalom?

A Nemzeti Választási Bizottsághoz múlt héten be is nyújtottak négy kérdést előzetes hitelesítés céljából. Többek között azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét, valamint hogy vegyék figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezet bérnövekedés mértékét is. 

"Ez a 11. beadványunk, január 9-én küldtük el őket az NVB-nek, akinek 30 napja van, hogy eldöntse, hitelesíti-e a népszavazási kérdéseinket" - mondta el a Pénzcentrumnak Karácsony Mihály Nyugdíjas, a Parlament Országos Egyesületének elnöke. Az előzmények fényében irreális elvárásaik nincsenek, de arra számítanak, hogy két kérdés, a nyugdíjas ombudsman intézményének felállítása és a túlóra szolgálati időként való elszámolása (ami egyébként az egészségügyi dolgozók esetében már bevett gyakorlat) "átcsúszhat". Ha ez megtörténik, akkor 90 napjuk lesz, hogy összegyűjtsenek 200 ezer támogató aláírást, ami minden bizonnyal hamar összegyűlhet majd.

A Nyugdíjas Parlament szerkesztőségünkhöz eljuttatott négy kérdést mi is feltettük olvasóinknak, kíváncsiak voltunk az Önök véleményére is. Elképesztő mennyiségű szavazat érkezett, nagyjából 30 ezren szavaztak minden egyes feltett kérdésre. Az első kérdés a Idősek Jogainak Biztosára vonatkozik, és kiderült, hogy szavazóink jelentős többsége, 96 százaléka gondolja úgy, hogy szükség lenne egy olyan személyre, aki határozottan képviseli a nyugdíjasok érdekeit.

A második kérdés arra vonatkozik, hogy új szabályként az öregségi nyugdíj megállípításánál a többletmunkát isfigyelembe vegyék-e. Erre e kérdésre már 2 ezerrel kevesebben szavaztak, és az arányok is másképp alakulnak, de még így is elég meggyőző az eredmény. A válaszadók 93 százaléka ért egyet ezzel a felvetéssel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy vajon akarják-e a magyarok, hogy mostantó lvegyék figyelembe a nyugdíjemelés mértékének megállapításakor az inflációt mellett a bérnövekedés mértékét is. Mind közül ez a kérdés bizonyult a legegyértelműbbnek: a válaszadók 98 százaléka ért ezzel a felvetéssel egyet.

És végül Nyugdíjas Parlament a nyugdíjak közti sokakat bosszantó óriási mértékű különbségeket is szeretné megszüntetni: erre vonatkozik a negyedik kérdés. Ebben az szeretnék tudni, a társadalom mekkora hányada ért egyet azzal, hogy csökkenjenek a lakóhely és a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátásbeli különbségek.

Amint a válaszokból is jól kirajzolódik, sokakat érintő és sokakat foglalkoztató kérdésekről van szó, melyről az emberek szívesen szavaznak. Lényegébem semmiféle megosztottságot nem lehet tapasztalni, minden kérdésnél 90 százalék felett volt az igenek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?