13 °C Budapest
Még nincs 36, máris nyugdíjba ment a magyar srác: így csinálta

Még nincs 36, máris nyugdíjba ment a magyar srác: így csinálta

2017. július 4. 14:02

Áprilisban volt egy éve, hogy felmondott, azóta "nyugdíjasként" él Takács Szabolcs, aki a Pénzcentrumon számol be arról hétről hétre, hogy csinálta. Beavat abba, hogyan telnek a mindennapjai, sőt, a pénzügyeibe is bepillantást nyerhetünk.


Idén lett 35 éves, de már egy éve felmondott és nyugdíjasként él Takács Szabolcs. Májusban a Pénzcentrumnak beszélt arról, nem volt részéről tudatos döntés, hogy "nyugdíjba vonuljon". Miután ott hagyta a munkahelyét, úgy érezte, nem akar többé kötött munkaidőben dolgozni, és főnökre sincs szüksége.

Azt terveztem, hogy kb. 1-1,5 év pihenés után újra fix munkát vállalok majd, de idő közben két dologra lettem figyelmes: egyrészt a kiadásaim - mondhatni maguktól - jelentős mértékben visszaestek. Amíg abba nem hagytam a munkát, nem is gondoltam volna, hogy mennyi mindenre költök amiatt, mert van állásom. Másrészt, ahogy volt időm többet foglalkozni a befektetéseimmel, felismertem, hogy mennyi pénzt képesek hozni ezek, ha egy kicsit helyrepofozom őket. Szépen lassan kialakult bennem a gyanú, hogy ha úgy döntök, meg tudok élni kizárólag a befektetéseimből

- írja blogján.

Úgy fogalmaz, emberkísérletet végez magán, és a tapasztalatait blogon osztja meg másokkal. Ahhoz, hogy a korai nyugdíj működjön, véleménye szerint a következőre van szükség:

  • 1. költsünk kevesebbet, éljünk egyszerűbb életet
  • 2. fektessünk be okosabban
  • 3. élvezzük ennek a gyümölcseit.
Hogy mennyi tőke kell egy korai nyugdíjazáshoz, az leginkább attól függ, hogy mennyire vagy képes leszorítani a megélhetési költségeidet

- mondta a Pénzcentrumnak Takács Szabolcs. Külföldi kutatások szerint egyébként az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk. Így minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát lehet kivenni és abból lehet finanszírozni a kiadásokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A 4 százalékot minden évben az inflációval igazíthatod. Ha van egy kezdeti összeg, mondjuk 100 millió, akkor minden évben kivehetsz 4 milliót, és ezt minden évben az inflációval növelheted. Kutatások szerint így szinte biztosan nem fogy el, mert a hozam annyit visszatermel belőle" - mondta Takács. Persze jól kell befektetni. Viszont Takács szerint nem biztos, hogy ez a 4 százalékos szabály a mai környezetben érvényes, mert nagyon leestek a hozamok, ő ezért az éves minimális megélheti költségének a 30-szorosával indult.

 Tapasztalatairól, mindennapjairól mostantól rendszeresen beszámolunk a Pénzcentrumon.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?