13 °C Budapest

Percunami zúdulhat a külföldön melózó magyarok nyakába

2016. szeptember 14. 05:44

Már több mint két hónapja a szüleink beleegyezése nélkül akár egy harmadik fél is beperelhet minket, ha nem fizetünk szülőtartást. A törvénymódosítás nyáron hatalmas port kavart, sokan percunamit jósoltak, ezért most utánajártunk, mit mutatnak az eddigi tapasztalatok.

A 2016. július elsején életbe lépett törvénymódosításnak köszönhetően, a szülő helyett már bármely harmadik személy (azaz idősotthon, ellátó szolgálat, ápolási szolgálat, kórház, szociális intézmény vagy akár egy barát, szomszéd, rokon) a szülő hozzájárulása nélkül is kötelezheti a gyermeket arra, hogy eltartsa a szüleit, vagyis beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében.

Többek között emiatt is várható, hogy a közeli és a távolabbi jövőben megugorhat a szülőtartással kapcsolatos perek száma. Az adatok azonban egyelőre még nem ezt mutatják.

2016. második félévében eddig nem indultak harmadik fél által benyújtott keresetlevél alapján szülőtartás iránti ügyek, amely a jogszabály módosításon alapulnának

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal (OHB) Kommunikációs osztálya a Pesti Központi Kerületi Bíróság adataira hivatkozva.

Bár a szülőknek eddig is volt lehetősége pereskedni ez nem igazán volt jellemző. A Pesti Központi Kerületi Bíróság adatai szerint a törvénymódosítás előtt sem számítottak túl gyakorinak a szülőtartással kapcsolatban indított perek.

Ezek a számok azonban valamivel még magasabban lehetnek, ugyanis a bírósági statisztika nem tartja külön nyilván a szülőtartással kapcsolatos pereket. A grafikonon megjelenített perek mellett rokontartás megfizetése iránti ügyek is érkeztek, amelyekből irattanulmányozás nélkül nem állapítható meg, hogy melyik indult szülőtartás megfizetése miatt. Ezeknek a hozzávetőleges nagyságrendje évente 13 ügy.

Meddig tart egy ilyen per?

Nehéz megmondani, hogy egy-egy ilyen per meddig húzódhat, mert ez a bizonyítási eljárás anyagától és terjedelmétől függ. A tartási perekben általában fel kell tárni a tartásra szoruló indokolt szükségleteit, saját vagyoni helyzetét, meg kell állapítani a rászorultság mértékét, a kötelezettek teljesítőképességét. Egyes esetekben vizsgálni kell a tartásra szoruló érdemtelenségét is, amennyiben erre hivatkoznak.

Ennek időtartama jellemzően 1 év.

Többek között a fent említett okokkal magyarázható, hogy eddig még nem indult "percunami". Hiszen az igaz, hogy idén nyártól már valóban bárki és bármikor kötelezhet minket szülői tartásdíjra, akár még a nagyszülőkkel kapcsolatban is, de a tartási sorrendet továbbra is be kell tartani. A tartási sorrendben pedig a szülőket megelőzik a kiskorú gyermekek, a rászoruló házastárs..stb., amelyek már kimeríthetik a tartásra elvonható maximumot, vagyis a jövedelmünk 50 százalékát.

Csak idő kérdése, mikor kezdenek el pereskedni az intézmények, vélhetően még csak tanulmányozzák a rendeletet. Két hónap elteltével még nem lehet messze menő következtetéseket levonni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Farkas András nyugdíjszakértő.

Nem csak emiatt indulhatnak perek...

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdése hazánkban már régóta központi téma. A népesség átlagéletkora egész Európában és hazánkban is folyamatosan emelkedik, ez pedig komoly kihívások elé állít minket, ugyanis a magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el.

Ezért a szülőtartási perek számának növekedését előidézheti a nyugdíjak értékének törvényszerű csökkenése is (vagyis az, hogy egyre több idős ember válhat rászorulttá).

De akár a külföldön dolgozó magyarok több százezres tömege miatt is megnövekedhet a jövőben a perindítások száma. Ez utóbbi miatt azért, mert akár a rászoruló szülő, akár a szülő egyetértésével a járási hivatal, akár a szülő egyetértése nélkül a szülőt gondozó, ápoló, ellátó “harmadik személy" nagyobb eséllyel indíthat tartási pert a külföldön jól kereső gyermek ellen, aki ráadásul itthon nem veszi ki a részét az idősek társadalmasított eltartásából, miután nem fizet itthon nyugdíjjárulékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddig elindult perek indoklásai jellemzően az alábbiak voltak:

  • beteg szülők magas gyógyszerköltségei

  • vagy gyógykezelési költségek, 

  • alacsony jövedelem esetén a rezsiköltségek fedezése.

  • Vagy, ha a szülők saját jövedelme alacsony, tartásra fordítható vagyonuk nincs. 

Mekkora lehet a megítélt tartásdíj összege?

A szülőtartásnak nincsen meghatározott összege. Ha a gyermek és a szülő nem tud megegyezni (vagy az intézmény perel), akkor a bíróság három tényezőt vizsgál meg:

  • a szülő rászorultságát (jövedelmi és vagyoni helyzete),
  • a gyermek tartási képességét (a jövedelme felét nem haladhatja meg az összes tartás, és a tartás során sorrend érvényesül)
  • illetve a szülő érdemtelenségét (ellátta-e szülői feladatait, amikor felnevelte a ma már nagykorú gyermekét).

Ennek a három tényezőnek vizsgálata és mérlegelése - és természetesen a szülő, illetve a helyette perlő felperes igénye - határozza meg a tartás összegét.

Ha a bíróság megítéli a tartást, akkor annak összege - a gyermek összes tartási kötelezettségét figyelembe véve - a gyermek jövedelmének a feléig terjedhet  

- válaszolta korábbi megkeresésünkre Farkas András nyugdíjszakértő.

A gyakorlatban a szakértők havonta 5, legfeljebb 10 ezer forintos tartásdíjat jósoltak, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság tapasztalatai szerint eddig a legkisebb kiszabott tartásdíj (nem feltétlen csak szülői tartásdíj) összege is eléri a 20 ezer forintot.

 Az eddigi tapasztalatok szerint a tartásdíjaknál havi 20 000 - 100 000 forint közötti összegek fordulnak elő.

- egészítette ki válaszát az OBH.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm