14 °C Budapest

Sokat bukhatsz, ha neked is tavaly utalták a decemberi fizetést

Pénzcentrum
2015. január 4. 07:00

Az iskolák mellett sok cég is átutalta a decemberi béreket a két ünnep között. Ez viszont rossz hír lehet azoknak, akiknek havi rendszeres jóváírásra van szükségük ahhoz, hogy megkapják a számlacsomagjuk által nyújtott havidíjkedvezményeket. De vajon melyik bankok kedveznek a bérüket még idén megkapó ügyfeleknek?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása szerint a pedagógusok bérét még 2014-ben átutalta a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK). Emellett sok vállalatnál is előrehozták a bérek utalását a két ünnep közötti időszakra.

A probléma ezzel az lehet, hogy egyes bankszámlacsomagok esetében a kedvezményes havidíj feltétele, hogy adott hónapban érkezzen munkabér vagy jóváírás a számlára.

Emiatt megkérdeztük a KLIK-et, ismerik-e a problémát, és amennyiben igen, akkor kompenzálják-e az érintetteket. A kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

A KLIK az esedékes munkabérek kifizetésénél a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően járt el, így biztosítva azt, hogy minden munkavállaló a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig megkapja havi illetményét. A január eleji munkaszüneti napok miatt azonban ez csak decemberi utalással volt teljesíthető.

Vagyis nem tudtuk meg, hogy az általunk vázolt probléma ismert-e számukra, sem azt, hogy kapnak-e kompenzációt az érintett pedagógusok.

Hol van szükség kompenzációra?

Megkérdeztünk bankokat arról, hogy ilyen esetben milyen útmutatást tudnak nyújtani az ügyfeleknek, figyelembe veszik-e azt, hogy korábban érkezik a fizetés és eszerint számítják-e a januári havidíjat. Jellemzően a bankok nem büntetik az ügyfeleket amiatt, hogy korábban kapják meg a bérüket, de akad olyan bank, akinek az ügyfelei rosszul járnak.

KATTINTS! Ennyit dolgozik a minimálbérért Kelemen Anna

A K&H Banknál például főszabály szerint naptári hónapot vesznek figyelembe. Azonban, ha nagyobb összeget tartunk a számlán, akkor nem szükséges beérkező jövedelem (a minimum számlacsomag esetében ez 750 ezer forint). Ha a feltételek egyike sem teljesül, akkor viszont az ügyfél nem jogosult a havidíj kedvezményre,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

vagyis a pénzintézet ügyfelei valószínűleg magasabb számlavezetési díjra számíthatnak január hónapban.

Az OTP legnépszerűbb számlacsomagjainál jellemzően két vagy három hónapra visszatekintve történik a jövedelemjóváírás feltételének figyelése. Emiatt a bank ügyfeleinek várhatóan nem okoz gondot a korai utalás.

KATT! Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor

Az MKB-nál a nemrég bevezetett szolgáltatáscsomagoknál nem naptári hónapot vizsgálnak a feltétel teljesülésénél, hanem a jóváírások összegét havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ától tárgyhónap 19-éig terjedő időszakra vonatkozóan vizsgálja. Emiatt a korai utalás nem okoz gondot a hitelintézet ügyfeleinek.

Hasonló a feltétel teljesülésének szisztémája az FHB-nál, mint az MKB-nál, annyi a különbség, hogy a fordulónap minden hónap 15-e. Ennek köszönhetően megkapják a szokásos havidíj-kedvezményt, akik náluk vezetik a számlájukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem