13 °C Budapest

Megveszi az állam a Budapest Bankot: lenyúlhatják a bankbetétem?

2014. december 7. 10:00

Mostanra hivatalos lett, hogy a magyar állam veszi meg a Budapest Bankot, így újabb nagybank kerül állami kézbe, ezzel is megerősítve Orbán magyar bankrendszerről szőtt álmait. Az még nem dőlt el, hogy önálló bankként fog tovább üzemelni, vagy az MKB-ba beolvad majd a frissen vásárolt bank, de felmerül a kérdés, hogy beolvadás esetén mi lesz az ügyfelekkel. Nem kell majd visszafizetnem a hitelemet? Lehet, hogy az állam lenyúlja a betéteimet?

A hét folyamán először részleteket tudhattunk meg arról, hogy a Budapest Bankot eladhatják, szerdára viszont már hivatalosan is megerősítették az információt. A bankcsoportot végül a magyar állam veszi meg a General Electrictől (GE), arról viszont még nincs végleges döntés, hogy önálló bankként működik tovább, vagy beolvad a nyár folyamán állami kézbe került MKB Bankba.

Nem kell visszafizetnem a hitelemet?

A hiteleket nem fogják elengedni, ugyanis beolvadás esetén az MKB-nak ugyanazokkal a feltételekkel kell tovább fizetni a kölcsönünket, mint azt a Budapest Banknak tettük eddig. A szerződés feltételei sem változnak, ezért nem kell attól félni, hogy az új tulajdonos miatt változnának a hitelfeltételeink a már élő szerződéseknél.

Az állam lenyúlja a bankbetétem és a megtakarításaim?

A bankbetétek (és más betétekhez hasonló megtakarítások) esetén a futamidő végéig ugyan azok a feltételek érvényesek, amelyek a lekötéskor, vagyis az új tulajdonos nem csökkentheti le a már rögzített kamatokat. Amennyiben az új lekötéskor már az MKB lesz a tulajdonos, akkor természetesen lehetséges, hogy a BB-nél megszokott régi betétet már nem találjuk meg a kínálatban, de cserébe elérhetőek lesznek az MKB akkor aktuális ajánlatai.

Akkor semmit sem fogok érezni a Budapest Bank eladásából?

Dehogynem, kevesebb versenyző elméletileg kisebb versenyt is jelent, azonban a kormány szerint ez növelheti a versenyt. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezőtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk (az egyébként is alacsony) betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az újabb bankvásárlás miatt Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter ismét elmondta, hogy a cél hosszabb távon a bankok újraprivatizálása. Vagyis az állam nem rendezkedik be hosszú távra. Az MKB Bank és a Budapest Bank megvásárlásával lehetőség adódik arra, hogy a hitelezést közvetlenül élénkíteni tudja a kormány.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem