9 °C Budapest

Ide tedd a pénzed 2021-ben, ha nagyot akarsz kaszálni: íme néhány tuti tipp

2021. január 2. 07:02

Mintha nem lett volna elég zavaró tényező 2020-ban az amerikai elnökválasztás és a Brexit befektetési szempontból, egy világjárvány válságát nyögjük március óta, és ez még valószínűleg egy darabig így is lesz. Miben bízhatunk akkor, ha a pénzünk befektetéséről lenne szó, ha továbbra is minden bizonytalan? A Pénzcentrum befektetési szakértők tanácsait kérte azzal kapcsolatban, mibe érdemes és mibe nem érdemes befektetni 2021-ben. 

A tavalyi év elején a gazdasági elemzők még legfeljebb a gazdasági növekedés lassulásáról beszéltek, illetve azt jósolták, hogy a befektetésekre, tőzsdére a legnagyobb hatást az amerikai elnökválasztás, illetve a brexit gyakorolja majd. Azonban 2020 márciusában a koronavírus világjárvány erősen rányomta a bélyegét a gazdaságra és nem várt recesszió következett. A válságból való kilábalás pedig nem egyik napról a másikra fog lezajlani, ez pedig óvatossá teszi a lakossági befektetőket is.

A Pénzcentrum ezért szakértők tanácsait kérte, mibe érdemes fektetni 2021-ben, melyek a legkevésbé kockázatos befektetések, és milyen befektetést érdemes kerülni ebben az évben. Lapunknak az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. és az Accorde Alapkezelő és Concorde Értékpapír szakértői, illetve a Portfolio Trader befektetési igazgatója válaszoltak.

Milyen befektetések hozhatják a legnagyobb hozamot 2021-ben?

Tunkli Dániel (portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.): Az év elején még kifejezetten forró témának tűntek a környezettudatos befektetések, kiegészülve az elektromos hajtás és megújuló energiatermelés témakörökkel. Úgy tűnt, hihetetlen nagy befektetői réteget tud megmozgatni. Ugyan a COVID-19 ennek ideiglenesen gátat szabott, de 2020 végén újra felkapták a témát a befektetők, köszönhetően Joe Biden megválasztásának, illetve az EU és Kína egyre növekvő környezetvédelmi törekvéseinek. 

Várhatóan még korántsem értük el a csúcsot és mérhetetlen flow fogja ezeket a befektetéseket keresni 2021-ben, miközben a tényleg környezettudatos megújuló befektetések száma rendkívül véges. 

Természetesen számos olyan szereplő is felült erre a vonatra, akiknek mérsékelt köze van az ESG-hez, így a legnagyobb ESG ETF-k magját sok esetben IT cégek adják. Véleményünk szerint ez mérséklődni fog 2021-ben és sokkal inkább a környezettudatos befektetésekre fognak fókuszálni a befektetők, így az impact befektetések, vagyis azok a cégek - amelyek mondjuk korábban szénből állítottak elő energiát, viszont most már áttérnek a megújulóra - könnyen átárazódhatnak.

Móró Tamás (vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.): Elsősorban a magas hitelállománnyal működő, de a válságot esetleg túlélő hagyományos ciklikus papírok (ingatlan, idegenforgalom, vendéglátás) - ezekből érdemes azonban egy kosárral vásárolni, mivel lesz olyan, aki elbukik ebben a harcban. Ezen túl az alternatív energiatermelés-hajtás sztorijában lesz még tartalék, itt a magas árazás ellenére a növekedés is kiemelkedő lesz, köszönhetően a szabályozói nyomásnak és a társadalmi elvárásoknak.

Bence Balázs (Portfolio Trader, befektetési igazgató): Az alacsony globális állampapírhozamok miatt, ahol is az infláció magasabb mint a kamat (USA, Nyugat-Európa) a tőke egyetlen útja a részvény, így a tőzsdei részvényeknek van esélye valami hozamot hozni. 

Az emelkedő inflációs várakozások és a dollár várható gyengülése miatt az arany is nagyot mehet 2021-ben.

Loncsák András (Aegon Alapkezelő, befektetési igazgató): Nemcsak a forint, de a magyar tőzsde is a 2021-es év nyertesei közé tartozhat. A magyar részvények felülteljesítésének kezdetét, de legalábbis az alulteljesítés megszűnését hozhatja az elkövetkező év. A legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank eddig mindig megerősödve jött ki a válságból, elsősorban a hosszú távú víziókkal rendelkező, nagyon erős menedzsmentnek köszönhetően. A 2014-es válság évben 100 milliárd forintos veszteséget 2015-ben hosszú távú profit- és árfolyam emelkedés követte. 

Milyen befektetésekkel járhatnak a legjobban a befektetők 2021-ben a legkisebb kockázat mellett?

Bence Balázs: MSCI World indexbe fektető ETF, vagyis tőzsdére bevezetett indexkövető befektetési alap egy széleskörű diverzifikációt ad, hiszen a világ fejlett tőzsdéiről vagy 1600 részvénybe fektet be segítségével a kisbefektető. Ez tőzsdei termék, egy kattintással megvehető. Ebbe tenném a tőke 45%-át, további 10-15%-át pedig kínai indexkövető ETF-be fektetném, szemben az amerikai, európai tőzsdékkel, a kínai még messze van a csúcsoktól, és az ország gyors növekedést produkál. A pénz további 10%-át aranyba tenném, én erre a Barrick Gold aranybányászrészvényt venném, a maradék 30%-ot pedig állampapír pluszba vagy eurós magyar állampapírba tenném.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Móró Tamás: Továbbra is a Magyar Állampapír Plusz, főként devizára visszafedezve (355 EURHUF árfolyamnál).

Tunkli Dániel: Miután a kötvények hozama eléggé alacsony, érdemes egy kicsivel kockázatosabb eszközöket nézni, a részvényeket. Közülük is olyanokat keresni, amelyek viszonylag stabil gazdasági kilátások mellett, komoly osztalékhozamot is rejtenek, így egy magasabb osztalékhozam tartós támaszt adhat a részvényárfolyamnak. Ebben a kategóriában remekül vizsgázott a COVID-19 vérzivataros idejében a román részvénypiac, ahol az egyre stabilizálódó EU barát kormány vezetésével fejlődik a tőkepiac, miközben a részvények magas egyszámjegyű osztalékhozamot adnak.

Mi az, amibe semmiképpen sem érdemes fektetni 2021-ben?

Móró Tamás: Elképesztő, sokszor 100-150x árfolyam/árbevétel szorzók alakultak ki a technológiai szektor több feltörekvő, de már 100 milliárd dolláros nagyságrendben árazott szereplőinél. Miután folyamatosan hízik ezen cégek száma és összértéke, a piac növekedése pedig ugyan valós, de ennek csak töredéke, ezért ezekben lesz árfolyam-korrekció.

Bence Balázs: Nem ülnék 100% állampapírba, nem vennék amerikai, európai állampapírt (ez a veszély a magyar kisbefektetőt amúgy sem fenyegeti). Kerülném az irtózatosan menő részvényeket, ha valaki szeret veszélyesen élni, akkor a Tesla és Nió helyett inkább génterápiával foglalkozó részvéneket vennék. Pl. Crispr Therapeutics, Twist bioscience.

Tunkli Dániel: 2020 egyik sikertörténete a Bitcoin, ami a cikk írásakor elérte a 22.000 dollár fölötti szintet. Bár ez a teljesítmény magáért beszél, mégis számomra A hét mesterlövész című film klasszikus jelenete jut eszembe. A filmben Steve McQueen idézi fel, mit is mondott az az ember zuhanás közben, aki kiugrott a 10 emeletről: "Eddig még jó.... Eddig még jó". Véleményem szerint 

a Bitcoinnal is hasonló a helyzet: eddig zseniális befektetés volt, lehet még egy ideig szárnyalni fog, de nincs messze az az időpont, amikor csúnya puffanás lesz a vége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem