28 °C Budapest
Hungary banknote featuring Ferenc Deak de Kehida prominent Hungarian statesman is worth twenty thousand forints in cash.

Itt az új szuperállampapír: kiszámoltuk, megéri-e ebbe tenni a pénzünket

2024. május 29. 19:21

Sávos, évi 6,73%-os átlagkamattal új Magyar Állampapír Pluszt dob a piacra az Államadósság Kezelő Központ. Az új MÁP Pluszt jövő héttől lehet megvásárolni, de a számok azt mutatják: egyedül azoknak lehet érdemes ebben gondolkodniuk, akik 4-5 évre terveznek vele. Ha viszont a DKJ-hozamok nem mennek 4,8% alá a következő 5 év átlagában, akkor 5 éves időtávra is inkább a bónusz állampapírt érdemes választani, rövid távon pedig még mindig a PMÁP a nyerő. De mi értelme így az új, felturbózott MÁP Plusznak? Egy okot azért találtunk- derül ki a Portfolio cikkéből. 

Öt év alatt közel 39% az új MÁP Plusszal- Ahogyan arról előző cikkünkben beszámoltunk, megjelent az új Magyar Állampapír Plusz kiírása, amelyet június 3-tól vehetnek meg a befektetők. Megmarad a fix, sávos kamatozás, azonban az első évben az eddigi két kamatfizetést felváltja az évi egyszeri kamatfizetés. A konstrukció az első évben 6,25%-ot fizet, ez az 5. Év végére felmegy 7,25%-ra, így jön ki a 6,73%-os éves hozam. A régi és az új MÁP Plusz kamatozása közötti különbséget az alábbi táblázat mutatja be:

Mindez azt is jelenti, hogy az új konstrukció az 5. év végére 38,62%-os kumulált hozamot biztosít a befektetőknek, vagyis 1 millió forint befektetése esetén öt év múlva 1,386 milliónk lesz, lévén, hogy ez az állampapír is kamatadó- és szochómentes. Elsőre jól hangzik a közel 39%-nyi hozam 5 év alatt, de ha jobban a számok mögé nézzünk, láthatjuk, hogy mégse olyan nagy durranás ez a „szuperállampapír”.

1 éves időtáv

Ha egy éves időtávon hasonlítjuk össze a rendelkezésre álló állampapírokat, láthatjuk, hogy ebben a versenyben még mindig a Prémium Magyar Állampapír vezeti a mezőnyt az első kamatperiódusra fix 7,9%-ot adó kamatával. Az új MÁP Plusz első évre ígért 6,25%-a csak a sor végén kullog, ennél még a 2 éves Kincstári Takarékjegy is jobb választás, a kamatcsökkentés ellenére. A prémium állampapír még úgyis jobb választás egy évre a máp plusznál, ha az idő előtti visszaváltás miatt megfizetjük az 1%-os visszaváltási díjat.

2 éves időtáv

Ha valaki 2 éves időtávon gondolkodna, a legjobban akkor jár, ha a Fix Magyar Állampapírba fekteti a pénzét, ez a konstrukció ugyanis 2 évre 14,5% körüli hozamot kínál az évi fix 7%-os kamatának köszönhetően. A MÁP Plusz ez esetben alulmarad a versenyben a maga 13% körüli hozamával. Ez esetben is elmondható, hogy még a fixmáp idő előtti visszaváltásával is magasabb kamat marad a zsebünkben, mintha a máp pluszt választanánk.

3 éves időtáv

Ahogy haladunk előre az időben, úgy kezd egyre vonzóbbá válni az új „szuperállampapír”. Hároméves időtávon például már felzárkózik a második helyre, de ez esetben is a fixmáp jön ki győztesként 3 év alatt 22,5%-os kumulált hozammal.

4 éves időtáv

Az 4 éves időtáv az első, ahol azt kapjuk, hogy a vizsgált állampapírok között a MÁP Plusz jön ki győztesként 29,25%-os kumulált hozammal. Nem sokkal maradnak le mögötte az intézményi papírok sem, de a PMÁP a jelenlegi inflációs várakozások mellett az utolsó a sorban.

5 éves időtáv

Az 5 éves befektetésben gondolkodók számára megint csak jobb választás a MÁP Plusz, ebben az esetben is az új konstrukció nyeri a hozamcsatát a többi, még versenyben maradó állampapírral szemben.

De van itt egy csavar: a bónusz állampapír

Mielőtt nagyon megörülnénk, hogy végre találtunk egy olyan befektetési időtávokat, ahol az új MÁP Plusz a legjobb választás, ne feledkezzünk meg a Bónusz Magyar Állampapírról. Sajátságos kamatozása miatt ezzel külön számoltunk, azt néztük meg, hogyan változhat a 3 és 5 éves konstrukció kamata a DKJ-hozamok egytizedes változása esetén (a következő három hónapban a jelenleg ismert aktuális kamatot feltételezve). A 3 éves bónusz állampapír becsült kamatát az alábbi ábra mutatja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez alapján legalább 5,4%-os átlagos dkj-hozam kellene a következő szűk 3 évben ahhoz, hogy a bmáp verje a fixmáp 3 évre kalkulált, 22,5%-os hozamát. A MÁP plusz 20,79%-os hozamának felülmúlásához pedig már 4,9%-os átlagos DKJ-hozam is elegendő lehet.


Az 5 éves BMÁP esetén pedig a következő 5 évre már átlagosan 4,8%-os dkj-hozam is elég lehet ahhoz, hogy jobb hozamot kínáljon, mint a máp plusz 38,62%-os hozama. Aki tehát nem számít arra, hogy a következő 3-5 év átlagában a dkj-hozamok 4,8% alá csökkennek, mindkét időtávon jobban jár a bmáp-pal a máp plusszal szemben.

Mi a helyzet a prémium állampapírral?

Ahogy azt a fenti ábrák is mutatják, a prémium állampapír egyelőre csak rövid távon tud jobb hozamot biztosítani, mint az új máp plusz, mivel 2025. Április végéig a pmáp-kamat 7,9%-on van fixálva. Ezt követően azonban minden az inflációtól függ: ha az mnb várakozásai szerint marad az alacsony infláció a következő 3-5 évben, akkor a jelenlegi feltételeik mellett a fix kamatozású állampapírok jobb hozamokat biztosítanak, de még a bónusz állampapír is jobb választás lehet, mint a pmáp. Ha pedig megint lesz egy megugrás az inflációban, ismét előtérbe kerülhet az inflációkövető állampapír. A következő évekre nézve legalább 6%-os átlagos inflációra lenne szükség ahhoz, hogy a prémium állampapír magasabb kamatot adjon, mint az új máp plusz. Kérdés, lesz-e ekkora infláció, amikor a jegybanki előrejelzés 3%-ot vár az említett időszakra.

De akkor mégis mire jó az új MÁP Plusz?

Ahogy azt az ÁKK többször is hangsúlyozta, a MÁP Pluszt egy likvid, azaz könnyen, jó feltételekkel hozzáférhető és eladható befektetésnek szánják. És erre a célra valóban jó is lehet a megújult papír, hiszen a legnagyobb vonzerejét a visszaváltási díjtól való mentesség jelentheti: a konstrukció nettó 100%-on eladható, amennyiben a kamatfizetéseket követő öt munkanapban teszi azt meg a befektető, vagyis a teljes futamidó alatt erre négyszer lesz lehetőség, az alábbi táblázat szerint:

De ahogyan azt már korábban pedzegettük, érdemi lakossági megtakarítások becsatornázása kevésbé várható a megújult terméktől, már csak azért sem, mivel forgalmazónként maximum 10 millió forintnyit vehet belőle egy befektető, ami a Babakötvény naptári évi 1,2 milliós maximumát leszámítva a legszigorúbb életben lévő limit a lakossági állampapírok körében. Emlékeztetőül, a többi papír esetében az alábbi vásárlási limitek vannak érvényben:

  • a Fix Magyar Állampapír esetében 50 millió forint,
  • a Prémium Magyar Állampapír esetében 25 millió forint,
  • a Bónusz Magyar Állampapír esetében 100 millió forint,
  • az Euró Magyar Állampapír esetében 500 ezer euró,
  • a Babakötvény esetében pedig naptári évenként 1,2 millió forint.

Új szuperállampapírunk tehát nem lett (mint kiderült, az előzőt se volt sok értelme tartani), kérdés, hogy 2025-re a meglévő lakossági állampapírok közül bármelyiknek sikerül-e felnőnie ebbe a szerepkörbe, avagy Superman híján elég lesz-e a sok átlagos Clark Kent ahhoz, hogy a hamarosan felszabaduló 1300 milliárdnyi PMÁP-kamatot az állampapírpiacon tartsa?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem