18 °C Budapest
Happy Asian woman gleefully examines a promising stock graph. Her confident gaze reflects the satisfaction of making informed financial decisions, embodying the spirit of astute investment and financial empowerment

Nagy kihívója akadt a lakossági állampapírnak: ez most a legkeresettebb befektetés

2024. május 8. 19:31

Idén új szintre emelkedett a befektetési alapok és állampapírok csatája a lakosságnál: az első negyedévet egyértelműen az előbbiek nyerték, a befektetési alapok állománya több mint 900 milliárddal ugrott meg, miközben az állampapíroké csupán 170 milliárddal. Nem olyan rossz azonban az állampapírok helyzete, ahogy az elsőre tűnik - írja a Portfolio.

Elképesztőt mennek idén (is) a befektetési alapok: márciusban már több mint 9 550 milliárd forintot tartottak ezekben a magyar háztartások, ami azt jelenti, hogy az első negyedévben 921 milliárddal nőtt a befektetési jegyek állománya.

A második legnagyobb állományváltozás a bankbetétekhez kötődik több mint 400 milliárddal, az állampapírok pedig csak a harmadik helyen szerepelnek 170 milliárddal.

Ha megnézzük, miből adódik a fenti vagyonnövekmény, láthatjuk, hogy a befektetési alapok esetében a nagyobb részt a lakosság kereslete adja, de nem elhanyagolható az átértékelődési hatás sem. A részvényeknél viszont nem a tranzakció, hanem a pozitív átértékelődés hozta az idei első negyedéves állománynövekmény java részét.

Vélhetően a befektetési alapoké volt az egyik olyan kategória, amely nagyot kaszált a PMÁP-kifizetésekből. A befektetési alapokon belül továbbra is a kötvényalapok hódítanak a lakosság körében, márciusban az állományuk már megközelítette a 4 000 milliárd forintot. Ezt követően a vegyes alapokban van a legtöbb lakossági vagyon 1 990 milliárddal, majd az ingatlanalapok következnek 1 304 milliárddal.

Aa bankbetétek is a nyertesei voltak a PMÁP-kamatfizetéseknek, az első negyedévben több mint 400 milliárddal ugrott meg az állomány, március végére elérve a 12 543 milliárd forintos szintet. Igaz, ennek a java része látra szóló betétekben landolt.

Az állampapír-állomány visszafogottabb növekedésében szerepet játszik a DKJ iránti kereslet visszaesése is, márciusban az állomány 685 milliárdra csökkent, ami az első negyedévben így 58 milliárdos mínuszt jelent. A DKJ a mostani, alacsonyabb hozamszintekkel már korántsem olyan vonzó, mint tavaly tavasszal, amikor még bőven 10% feletti hozamokkal találkozhattunk.

Nem olyan rossz azonban az állampapírok helyzete, ahogy az elsőre látszik. Az állampapírok számainak jobb megértéséhez nem árt hangsúlyozni, hogy van különbség a fenti (piaci értéken) számolt állomány és az MNB által közölt névérték statisztikák között. Ugyanis míg a fenti adatok alapján

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különbség oka, hogy a piaci állomány (és tranzakciós adat) tartalmazza a felhalmozott kamatot is, míg a névértékes adat a nettó állományt mutatja, azaz a friss pénzek beáramlása és a kamatok visszaforgatása mellett a visszaváltásokat is tartalmazza. Mivel az elmúlt negyedévben jelentősebb kamatkifizetések voltak a lakossági állampapíroknál, ez a piaci állományt jelentősen visszavetette.

Vagyis a nettó állományváltozás 670 milliárdja azt mutatja, hogy a lakosság nettó kereslete bő 500 milliárddal haladja meg a piaci tranzakciós adatot, a kettő közötti különbséget pedig a kamatkifizetések magyarázzák. Azt viszont nem tudni, hogy ennek a keresletnek mekkora részét képezi a friss pénzbeáramlás, és mennyi köszönhető a kamatok újrabefektetésének.

Az állampapírok piaci állományának visszafogott növekedése mellett nem meglepő, hogy a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepe is csökkent a negyedévben, március végén 26,7%-ot tett ki, miközben a külföldi befektetőké 33,2%-ra ugrott. A főbb kategóriák közül a bankok és biztosítók részaránya is csökkent, míg az alapkezelőké nőtt tavaly év végéhez viszonyítva.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm