22 °C Budapest
A portrait of a confident and successful, modern office worker leaning on his chair.

Ezekre a szektorokra fókuszálnak most a csúcsbefektetők: kis pénzzel is nagyot kaszálhatsz

2024. április 23. 20:34

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki egy új tanulmányból, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.

A Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából az is kiderül, hogy tavaly a válaszadók 72%-a gondolta úgy, hogy a befektetési célpontok legalább olyan vonzók lesznek, mint az előző évben, idén már 90%-uk erre számít. A magántőke számára különösen érdekesek azok az iparágak, amelyek alapvető növekedési jellemzőkkel, rugalmassággal és skálázhatósággal rendelkeznek.

A szakértők arra számítanak, hogy 2024-ben a legtöbb üzletet a technológia, szoftverek és digitális megoldások (73%), valamint a gyógyszeripar és az egészségügy (69%) területén kötik majd. Az előbbi kulcsfontosságú területei a szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) és a digitális átalakulási megoldások, beleértve az adatelemzést, a hiperautomatizálást és a mesterséges intelligenciát. A gyógyszer- és egészségügyi ágazatban a termékportfólió bővítése és az ellátási lánc megerősítése kerül a középpontba.

Az iparágban bekövetkezett hangulatváltás több tényezőre vezethető vissza. 2023-ban az emelkedő inflációnak, a magasabb kamatlábaknak és más kedvezőtlen makrogazdasági feltételeknek köszönhetően jelentős, 24%-os visszaesés volt tapasztalható a magántőke bevonásával megvalósuló M&A-tranzakciókban 2022-hez képest. A 2024-es gazdasági kilátások ígéretesebbnek tűnnek, mivel a legtöbb kulcsfontosságú európai gazdaságban stabil vagy potenciálisan alacsonyabb kamatlábak és fellendülés várható. Ráadásul a halasztott ügyletek közül sok várhatóan 2024-ben kerül végrehajtásra

- mondja Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. 

A szakértők a magántőke-tranzakciók számának növekedésére számítanak, különösen a kis- és közepes tőkeértékű szegmensben (100 millió EUR alatti, illetve 100-499 millió EUR közötti tranzakcióérték) köszönhetően annak, hogy kevesebb hitelfinanszírozásra van szükség. Az adósságfinanszírozás elérhetőségét a válaszadók 81%-a (2023: 91%) még mindig a szektort befolyásoló elsődleges tényezőként jelöli meg, de a helyzet vélhetően némileg enyhült: a forrásbevonásért folyó intenzív versenyre mindössze 54% számít, ami jóval alacsonyabb arány, mint 2023-ban (78%). További kritikus tényezők idén az általános gazdasági helyzet (81%) és az M&A célpontok értékelése (80%).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arra a kérdésre, hogy 2024-ben és a következő öt évben milyen hangsúlyt fektetnek a kockázatitőke-tevékenységükre, a tavalyinál jóval több válaszadó (41% vs. 16%) jelölte meg prioritásként a portfólióvállalatok fejlesztését.

A magántőke-befektetők a mesterséges intelligencia üzleti folyamatokba való integrálásától várják a legnagyobb hasznot. Ez nemcsak értéket teremt, hanem az AI az átvilágítási folyamat szempontjából is előnyös. Emellett a digitalizáció általánosságban és az ESG-kritériumok körüli optimalizálás is fontos tényezők

- teszi hozzá Schannen Frigyes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 12:11
Farkas Balázs egy olyan rendezvényre ment volna be, amit a Facebookon hirdettek meg nyilvánosan, ám...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem