22 °C Budapest
Screen with stock market indicators and cash euro banknotes (stocks, success, money, business, inflation, crisis, markets)

Kiderült a nagy állampapírtitok: ide teheted a pénzed, ha unod a forintot

2024. április 8. 10:20

Befektetéseink egy részét mindig érdemes lehet devizában, például euróban tartani. Ugyanakkor azt sem szabad kamat nélkül hagyni, elvégre az euró is inflálódik – írja a Privátbankár. De mégis mibe érdemes eurót fektetni?

Hosszú távot vizsgálva azt láthatjuk, hogy a forint folyamatosan gyengült a nyugat-európai fizetőeszközökkel, így az euróval szemben is. Emiatt is érdemes a befektetéseink egy részét devizában, például euróban tartani, kérdés persze, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk?

Magyar eurós államkötvény

Viszonylag kevéssé ismert megtakarítási forma az Euró Magyar Állampapír (EMÁP), melynek kamata a három hónapos bankközi eurókamatlábhoz (Euribor) van igazítva. Más magyar állampapírokhoz képest fontos különbség, hogy ez a papír nem fizet kamatprémiumot. Vagyis ez a papír kizárólag a bankközi eurókamatot adja.

A papír így a jövőben kisebb eséllyel ad reálkamatot, de ez nem is garantált, elvégre nem inflációkövető. Az Euribor legutóbbi értéke éves szinten 3,89 százalék volt, így jelenleg ennél magasabb kamatot nem is érdemes várni ettől a megtakarítási formától.

A portál szerint mégis lehet olyan helyzet, amikor érdemes megvenni ezt a papírt – a magyar kisbefektetőnek jelenleg nincs ennél jobb lehetősége, hiszen a bankoknál nem fizetnek semmiféle értelmezhető kamatot az euróra. A fontosabb nyugat-európai országok államkötvényeivel pedig jellemzően évi kettő és négy százalék közötti fix hozamokat lehet elérni (egy évtől 5-10 évig terjedő futamidőkre). Opció a devizakötvény-alap is, ott azonban a kezelési költségek nyirbálják meg az elérhető hozam mértékét.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 14:41
Radnóti Miklós Antirasszista Díjat vesz át június elején Somos András, aki néhány hónapja egy félreé...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm