33 °C Budapest
Young woman at the automatic cash machine (ATM) on city street. Auto financial service. Personal banking.

Íme a lista: ezeknél a bankoknál már biztosan emelik a számlaköltségeket

2024. február 7. 11:34

Számos hazai bank már bejelentette, hogy alkalmazza a számlacsomagok terén érvényesíthető éves inflációkövető díjemelést. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége ezáltal 42 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedhet. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a jelenlegi piacon több ingyenesen használható csomag is elérhető, melyek révén ezek a díjak akár teljes mértékben kikerülhetők.

A Központi Statisztikai Hivatal januárban tette közzé a 2023-as éves inflációs adatot: eszerint tavaly átlagosan 17,6%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Erre a tényre alapozva a magyar bankok jelentős része – az üzletszabályzatukban vagy általános szerződési feltételeikben foglaltaknak megfelelően – idén is inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódóan. A Bankmonitor összegyűjtötte, mit lehet most tudni az egyes bankok stratégiájáról.

Egy ügyfél átlagosan 42 ezer forintot költ bankszámlára

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi tanulmányából kiolvasható, hogy egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan közel 35 ezer forintba került a bankszámlája. Habár ennél frissebb adat nem áll rendelkezésre, de az általánosan elterjedt banki gyakorlatból kiindulva ezt korrigálhatjuk az azóta eltelt évek átlagos inflációival, így megkapjuk, hogy 2023-ban már feltehetően 42 ezer forintot költöttek bankszámlára a magyarok. Mivel hazánkban kb. 9,5 millió lakossági bankszámlát tartanak nyilván, így tavaly mindösszesen kb. 400 milliárd forint lehetett a számlacsomagok országos szintű költsége.

Melyik bankok emelik a számlaköltségeiket?

Cikkünk megjelenéséig már számos hazai bank kommunikált a szokásos tavaszi inflációkövető díjemelésről. A Bankmonitor gyűjtése alapján az alábbi hitelintézetek már biztosan megemelik a számlaköltségeiket a 2023-as átlagos inflációval megegyező – 17,6 százalékos – mértékben.

 • K&H Bank (2024.04.01-től)
 • UniCredit Bank (2024.04.01-től)
 • CIB Bank (2024.04.01-től)
 • Magnet Bank (2024.04.01-től)
 • Erste Bank (2024.05.01-től)
 • A Gránit Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntéséről egyelőre nincs pontos információnk.

Mit tehetsz, ha nem fogadod el a díjemelést?

A díjemelés elleni kifejezett tiltakozás hiányában a számlavezető bank elfogadottnak tekinti a kondíciók módosítását, és a jövőben ennek megfelelően vonja le ügyfeleitől a számlaköltségeket. Aki nem szeretné elfogadni a díjak emelését, ő egy módon tiltakozhat ez ellen: felmondhatja a meglévő szerződését. Ilyenkor értelemszerűen új bankszámlát kell nyitnia akár az adott banknál, akár máshol, hacsak nem kívánja a jövőben kizárólag készpénzben bonyolítani a pénzügyeit.

A bankot váltó ügyfeleknek érdemes tudniuk az egyszerűsített bankváltás intézményéről. Az egyszerűsített bankváltás egy szabályozott folyamat, melynek során a választott új bank nem csak megnyitja az ügyfél számláját, hanem a régi banknál vezetett számla bezárásáról is gondoskodik, erről értesít minden érintettet, sőt, minden kért megbízást (pl. állandó utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat) átvezet a régiről az új számlára. Ennek köszönhetően elegendő csupán a számlanyitás alkalmával felkeresni az új bankot, és az ügyfélnek nem kerül plusz erőfeszítésbe a lecserélni kívánt régi számla megszüntetése.

Hogyan ellenőrizheted, hogy mennyibe kerül a bankszámlád?

Említést érdemel, hogy egy 2019-től hatályos kormányrendelet értelmében – az Európai Uniós előírásokkal összhangban – minden banknak kötelező évente egy személyre szóló, tételes díjkimutatást küldenie a lakossági ügyfelek részére. Az éves díjkimutatás január 31-ig bezárólag érkezik, és a megelőző naptári évben felszámított összes költséget (illetve kapott kamatot) tartalmazza. A 2023-as évre vonatkozó díjkimutatások már megtalálhatók a netbanki felületeken, így az ügyfelek könnyedén kideríthetik, hogy tavaly pontosan mennyibe került a bankszámlájuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Számlaköltségek egy életszerű példával szemléltetve

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora segítségével megnéztük, hogy tipikus számlahasználati szokások mellett átlagosan mennyibe kerülnek az egyes bankok legkedvezőbb csomagjai.

Feltételeztük, hogy:

 • az ügyfélnek havonta egy összegben 350 ezer forint nettó munkabér érkezik a számlájára,
 • a 2 díjmentes készpénzfelvételen túl havonta 1 alkalommal vesz fel 50 ezer forint készpénzt,
 • havonta 50 ezer forint értékben vásárol bankkártyával,
 • havonta 3 átutalást teljesít összesen 60 ezer forint értékben,
 • havonta 1 csoportos beszedési megbízást teljesít összesen 20 ezer forint értékben.

Ilyen szokások mellett az egyes bankok legkedvezőbb számlái az első két évben átlagosan évi 12 ezer forintba kerülnének, de a legolcsóbb bank összesen alig 4 ezer forintot számítana fel, míg a legdrágább bank legkedvezőbb csomagja két évre 70 ezer forint lenne.

Ebből is látható, hogy a bankszámlaválasztás terén kiemelten fontos a körültekintő döntéshozatal: egy kis pénzügyi tudatossággal elkerülhetjük, hogy évente akár több tízezer forintot dobjunk ki fölöslegesen az ablakon. Optimális használattal pedig arra is van mód, hogy egyenesen nullára csökkentsük a bankszámlánk költségeit, de ennek mindig feltétele, hogy meghatározott mértékű rendszeres jóváírás érkezzen a számlára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
MEDIA1  |  2024. július 19. 09:40
Regős Éva pályáját a Magyar Televíziónál kezdte, majd az RTL rendezője volt a csatorna indulásakor,...
Holdblog  |  2024. július 19. 08:39
A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe...
KonyhaKontrolling  |  2024. július 19. 07:45
Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg job...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem