13 °C Budapest
Bottles of red wine on a wooden shelf

Ide menekítik most a pénzüket a dúsgazdag magyarok: tényleg ezzel lehet most kaszálni?

2023. január 23. 19:02

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a használt luxusórák, amiket sokan befektetési céllal vásároltak meg. Azonban a jelek szerint ez a trend is leáldozóban van: a Morgan Stanley jelentése szerint – amiben a valós idejű órapiaci eladásokat követik nyomon – a legnépszerűbb luxusmárkák legkeresettebb óráinak értéke jelentősen csökkent az elmúlt hónapok során. Na de akkor mégis mibe érdemes fektetni, és mi lehet a luxusórák piacának sorsa?

Az elmúlt néhány évben a használt luxusórák piaca hatalmasat futott. Azonban a jelek szerint ennek a trendnek lassan vége szakad: a Morgan Stanley nemrégiben jelentette meg az úgynevezett WatchCharts-ot, ami a valós idejű órapiaci eladásokat követi nyomon. Eszerint pedig a legnépszerűbb luxusmárkák legkeresettebb óráinak az értéke jelentősen csökkent tavaly április óta.

A legnépszerűbb Rolex modellek értéke például a tavaszi csúcshoz képest 21 százalékot zuhant, míg a Patek Philippe esetében a legnépszerűbbek 19 százalékot vesztettek az értékükből.

A használt órák piacán jelentős növekedést lehetett megfigyelni. Ennek jele, hogy a használt órák kereskedői és azok, akik az egyedi órákba fektettek be kiürítették a készleteiket

– nyilatkozta a Morgan Stanley, ami szerint a csökkenő tendencia továbbra is velünk maradhat tekintettel a jelenlegi eladó órakészletre, illetve a romló makrogazdasági háttérre. Éppen ezért a cég arra számít, hogy a használt termékek ára tovább fog csökkenni az elkövetkezendő hónapokban. Azt pedig nehéz megmondani, hogy ez mikor fog megfordulni, mivel a legtöbb pénzügyi eszköz válságban van jelenleg, illetve egy recesszió lehetősége is ott lebeg a fejünk fölött. Azonban a cég azt tanácsolja, hogy aki tárgyakba szeretne befektetni, annak továbbra is érdemes megfontolnia. A yahoo.com segítségével most összeszedtünk pár olyan lehetőséget az órák mellett, amikbe érdemes lehet befektetni.

Fektessünk ingatlanba

Az ingatlanok már régóta az egyik legnépszerűbb befektetési lehetőségnek számítanak, valószínűleg azért, mert jó fedezetnek számítanak az infláció ellen. A nyersanyagok és a munkaerő árának folyamatos növekedésével azonban új ingatlan építése egyre drágább, ami viszont felhajtja a már meglévőek árát.

A jól megválasztott ingatlanok viszont árfelértékelődést jelenthetnek, ráadásul a befetetők a bérleti díjból is állandó bevételre tehetek szert, nem utolsó sorban pedig kiadhatják Airbnb-ként. Utóbbi pedig különösen jó lehetőségnek számít, hiszen alig pár év alatt visszahozza az ingatlan árát. Annak ellenére is, hogy a bérbeadásnak és a kiadásnak is megvannak a maga hátrányai: bár a passzív jövedelem egy kecsegtető ajánlatnak tűnhet, mégis sokszor egy teljes embert kíván a feladat. Nem biztos, hogy mindig jó bérlőt fogunk ki, illetve a lakás körüli javításokat és problémákat is nekünk kell intéznünk.

Azonban nem feltétlen kell kiadnunk a lakásunkat ahhoz, hogy ingatlanbefektetésbe kezdjünk. Rengeteg ingatlanbefektetési tröszt és közösségi finanszírozási platform létezik, amelyek segítségével elkezdhetünk ingatlanmágnásokká válni.

Vegyünk termőföldet

A gazdag elit a fejlett történelem kezdete óta vásárol magának termőföldeket. Ahhoz pedig nem kell szakértőnek lenni, hogy rájöjjünk, megéri: a termőföld ugyanis önmagában értékes, és csekély korrelációja van a tőzsde hullámvölgyeiben. Ráadásul recesszió idején is enniük kell az embereknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban, mielőtt belekezdenénk a magyar termőföldek felvásárlásába érdemes utánanézni annak, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak erre egészen pontosan. Hazánkban ugyanis bár minden magyar és uniós állampolgár vásárolhat földet, azonban legfeljebb 1 hektár mértékig. Az ezt meghaladó telkeket csak úgynevezett földműves magánszemélyek vehetik meg.

Ez azt jelenti, hogy le kell tenniük egy speciális vizsgát, amilyen többek között az „aranykalászos gazda” vizsga is. Ezután lehetséges csak a törvényben is meghatározott 300 hektár mértékig termőföldet venni.

Nem csak a szőlészet, de a ritka borok is jó befektetések lehetnek

A pincészetek kis mennyiségben, általában mindössze néhány száz palackkal készítenek olyan borokat, amik kifejezetten jó beruházásnak számítanak. Azaz kevés, igazán értékes termék kerül a forgalomba. Ráadásul a rendelkezésre állás csak akkor csökken, ha az ember megissza a befektetését.

Mielőtt viszont felvásároljuk a környék pincészeteinek készleteit ne feledkezzünk el arról, hogy szükségünk lesz egy helyre, ahol a megfelelőképpen tudjuk tárolni a borokat. A lakossági borospincék pedig több tízmillió forintba is kerülhetnek. Azonban ha nem a megfelelő hőmérsékleten vagy páratartalom mellett tároljuk a palackokat, azok könnyen károsodhatnak és értéktelenné válnak. Ez az egyik oka annak, hogy korábban csak az igazán gazdagok engedhették meg maguknak ezt a luxust.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem