21 °C Budapest
Finger pointing at market analysis with digital monitor

Rekordévet zárt a budapesti értéktőzsde: jelentősen megnőtt a kibocsátók mezőnye

2023. január 10. 12:01

A 2022-es év kiemelkedő eredménye a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy a középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden az előző évhez képest jelentősen megnőtt a kibocsátók mezőnye. Az év során 12 társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig, amellyel 18-ra nőtt az Xtenden jelen lévő vállalatok száma. Amellett, hogy a dinamikus növekedés szemlélteti a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődését, a befektetők lehetőségeit is jelentősen szélesítette.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet, amely azóta a BÉT piacfejlesztést elősegítő középvállalati szolgáltatáspalettájának egyik legfontosabb elemévé vált. Az Xtend, a szabályozott piac egyfajta előszobájaként, könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket. A platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

A BÉT Xtendet a kezdeti években fokozatos fejlődés jellemezte, 2022 viszont ugrásszerű növekedést hozott. Míg az első félévben három alkalommal – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – szólalt meg a BÉT ikonikus csengője, ősztől jelentősen felgyorsult a növekedés. Szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is bemutatkozott a platformon, őket novemberben az ASTRASUN követte. A növekedés üteme év végére sem hagyott alább, sőt, ekkor további 5 kibocsátó – MULTIHOME, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – vezette be a részvényeit.

A 2022-ben debütált kibocsátók a középvállalati piacon képviselt szakterületek színesítéséhez is jelentősen hozzájárultak; érkeztek olyan társaságok, akik teljesen új szegmenst képviselnek az Xtenden, és olyanok is, akik az újgenerációs szektorok jelenlétét erősítették, az IT, vagy éppen az alternatív energia területén. A hagyományosnak tekinthető iparágak mellett 2022-ben többek között a kiberbiztonság, a gyógyszeripar, és az innovatív ingatlanpiac is megjelent a platformon.

Az Xtend piac amellett, hogy külső finanszírozási alternatívát kínál a nyilvános tőzsdei jelenlét mellett döntő társaságok számára, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődésének útján. Ezt jelzi, hogy immár két, korábban az Xtendre bevezetett vállalat is kategóriaugrást hajtott végre – a Megakrán részvényei 2021 decemberétől, a DM-KER részvényei pedig 2022 márciusától a szabályozott piac Standard kategóriájában kereskedhetők.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben azzal a misszióval alapította meg a BÉT Xtendet, hogy létrehozzon egy olyan szegmenst, amely támogatja a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalatok növekedését. Úgy látjuk, hogy ez a munka 2022-re felgyorsult – egyre nagyobb az érdeklődés, mind kibocsátói, mind befektetői oldalról a középvállalati szegmens iránt, ez pedig olyan mértékű fejlődést eredményezett, valamint vetít előre, amely regionális szinten is az élvonalba helyezheti a Xtend piacot

 – világított rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a középvállalati platform bővülésének jelentőségére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BÉT Xtend elmúlt évben elért sikereit nemcsak a kibocsátók folyamatosan szélesedő mezőnye, hanem a forgalmi és piaci érték mutatók is igazolják.  A 2022-es év végén a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A BÉT Xtend piac dinamikus bővülése mellett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának többi eleme esetében is kiemelkedő növekedést hozott a 2022-es év, amely a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését irányozza elő. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a tőzsdére lépés finanszírozását támogató Mentor Program keretében 13 vállalat vette igénybe a támogatást, közülük 10 társaság részvényei kerültek év végéig bevezetésre a BÉT Xtendre. A BÉT által meghonosított, nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz 3 vállalat csatlakozott 2022-ben, amellyel a hazai ELITE-vállalatok közössége a CEE régióban egyedülálló módon immár összesen 58 vállalatot számlál.

A Budapesti Értéktőzsde, stratégiai célkitűzéseinek megfelelően, a továbbiakban is támogatni fogja a középvállalatok tőzsdei felkészülését és belépését a tőkepiacra, ezzel közvetetten a középvállalati szektor fejlődését és a hazai gazdaság gyarapodását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem