Flying, Summer, Sunset, city, drone view

Számtalan magyar gyermek van óriási veszélyben: szörnyű arcát mutatja a hazai rögvalóság

2022. november 3. 19:03

Magyarországon a 18 éven aluli lakosság majdnem negyede volt kitéve szegénységnek, vagy a kirekesztés kockázatának tavaly. Ez az arány sokkal rosszabb, mint a felnőttek körében, ahol a népesség 18,6 százalékát érinti ez a probléma. Bár a gyerekek esetében az uniós átlag környékén vagyunk, de eléggé messze lemaradtunk Csehországtól és Szlovéniától, sőt, a környező országok közül csak Bulgária és Románia van rosszabb helyzetben.

A szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben felnövő gyermekek nehezen boldogulnak az iskolában, nehezen élvezik a jó egészségi állapotot, és életük későbbi szakaszában nem tudják teljes mértékben kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Nagyobb a kockázata annak is, hogy felnőttként munkanélkülivé, szegénnyé és társadalmilag kirekesztetté válnak. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben az EU-ban a (18 év alatti) gyermekek 24,4%-át fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, míg a felnőttek (18 éves és idősebb) 21,1%-át.

Az EU tagállamai közül 2021-ben a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett gyermekek aránya Romániában (41,5%), Spanyolországban (33,4%) és Bulgáriában (33,0%) a legmagasabb. A legalacsonyabb arányt Szlovéniában (11,0%), Finnországban (13,2%) és Csehországban (13,3%) jelentették.

A 27 uniós tagállam közül 18-ban a gyermekeket nagyobb mértékben fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, mint a felnőtteket. A két korcsoport közötti legnagyobb különbséget Luxemburgban (10,5 százalékpont; százalékpont), Romániában (8,7 százalékpont), Spanyolországban és Ausztriában (egyaránt 6,8 százalékpont) regisztrálták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben 9 tagállamban (Lettországban, Észtországban, Dániában, Horvátországban, Szlovéniában, Litvániában, Hollandiában, Finnországban és Lengyelországban) a felnőtteknél magasabb volt a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, mint a gyermekeknél. A két korcsoport közötti legnagyobb különbség e 9 ország közül Lettországban (7,4 százalékpont), Észtországban (6,0 százalékpont) és Dániában (4,0 százalékpont) volt megfigyelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18