7 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, city, drone view

Számtalan magyar gyermek van óriási veszélyben: szörnyű arcát mutatja a hazai rögvalóság

2022. november 3. 19:03

Magyarországon a 18 éven aluli lakosság majdnem negyede volt kitéve szegénységnek, vagy a kirekesztés kockázatának tavaly. Ez az arány sokkal rosszabb, mint a felnőttek körében, ahol a népesség 18,6 százalékát érinti ez a probléma. Bár a gyerekek esetében az uniós átlag környékén vagyunk, de eléggé messze lemaradtunk Csehországtól és Szlovéniától, sőt, a környező országok közül csak Bulgária és Románia van rosszabb helyzetben.

A szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben felnövő gyermekek nehezen boldogulnak az iskolában, nehezen élvezik a jó egészségi állapotot, és életük későbbi szakaszában nem tudják teljes mértékben kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Nagyobb a kockázata annak is, hogy felnőttként munkanélkülivé, szegénnyé és társadalmilag kirekesztetté válnak. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben az EU-ban a (18 év alatti) gyermekek 24,4%-át fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, míg a felnőttek (18 éves és idősebb) 21,1%-át.

Az EU tagállamai közül 2021-ben a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett gyermekek aránya Romániában (41,5%), Spanyolországban (33,4%) és Bulgáriában (33,0%) a legmagasabb. A legalacsonyabb arányt Szlovéniában (11,0%), Finnországban (13,2%) és Csehországban (13,3%) jelentették.

A 27 uniós tagállam közül 18-ban a gyermekeket nagyobb mértékben fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, mint a felnőtteket. A két korcsoport közötti legnagyobb különbséget Luxemburgban (10,5 százalékpont; százalékpont), Romániában (8,7 százalékpont), Spanyolországban és Ausztriában (egyaránt 6,8 százalékpont) regisztrálták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel szemben 9 tagállamban (Lettországban, Észtországban, Dániában, Horvátországban, Szlovéniában, Litvániában, Hollandiában, Finnországban és Lengyelországban) a felnőtteknél magasabb volt a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, mint a gyermekeknél. A két korcsoport közötti legnagyobb különbség e 9 ország közül Lettországban (7,4 százalékpont), Észtországban (6,0 százalékpont) és Dániában (4,0 százalékpont) volt megfigyelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem