4 °C Budapest
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart

Rengeteg magyar család kerülhet most a tönk szélére: így készüljünk fel a közelgő válságra

2022. október 28. 19:02

Idén szeptemberben már meghaladta a 20%-ot az infláció, ráadásul a rekordmagas drágulás egyelőre nem lassul, a fűtési szezon pedig idén még tovább fogja növelni a magyar családok kiadásait. Nagyon úgy tűnik, hogy itthon és világszinten is komoly válság jön, amire jobb több módon is felkészülni. A cégek megnövekedett energiaköltségei miatt könnyen beindulhat egy elbocsátási hullám, úgyhogy érdemes még most végiggondolni, mivel tudjuk bebiztosítani magunkat arra az esetre, ha egy válság alatt elveszítenénk a munkákat. Most szakértők tanácsai alapján összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat az anyagi tudatosságra a közeledő recesszió idején.

Az energiakrízis, a rekordmagas infláció és a hullámvasút módjára mozgó forintárfolyam miatt mostanában sokaknak fájhat a feje amiatt, hogy tudnak kijönni a fizetésükből a következő hónapokban. Idén szeptemberben az infláció negyedszázados rekordot ért el 20,1%-kal, ráadásul az alapvető élelmiszereknél még ennél is brutálisabb drágulást láttunk, például a kenyér most közel 70%-kal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. A jelenlegi gazdasági körülmények és a biztosan közelgő recesszió miatt sok szakértő már a most reálbérek csökkenésére figyelmeztet; úgyhogy a Yahoo cikke alapján összegyűjtöttük, hogyan érdemes felkészülni anyagilag a következő hónapokra, illetve mit és mennyit érdemes vásárolni a gazdasági válság miatt.

Készülődik a vihar

Aki bármennyire is követi a híreket, az tisztában van vele, hogy nem éppen bíztató jelenleg a hazai gazdasági helyzet. Ugyan a világ éppen csak feleszmélt a Covid okozta sokkból, mégis elemzők szerint azonban nem várat magára sokáig a következő válság: globális szinten már 2023 elején komoly recesszióra számítanak a szakértők. Egy ilyen időszakra pedig mindenképpen alaposan fel kell készülni pénzügyileg, nem csak állami, de személyes szinten is.

Takarékszámla a vészhelyzetekre

A megtakarításoknál ökölszabálynak mondható, hogy érdemes annyi spórolt pénzzel rendelkeznünk, hogy az nagyjából 3-6 hónapra fedezze a megélhetésünket. Aki viszont nincs olyan helyzetben, hogy ennyit félre tudjon tenni, az nincs ezzel egyedül itthon: a magyarok csupán 23%-nak van 3 hónapra elég elég félretett pénze, 6 hónapra elegendő tartaléka pedig csak 14%-nak van.

Ugyan akár évekbe is telhet elég pénzt összekuporgatni a takarékszámlánkon a vészhelyzetekre, jobb későn elkezdeni, mint soha. Elég, ha megpróbálunk csak annyi pénz összetakarékoskodni, hogy az a legalapvetőbb költségeket fedezni tudjuk három hónapra, ha elveszítenénk a munkákat – magyarázza Brian Robinson pénzügyi tanácsadó.

Erre nem azért van szükség, hogy valamiféle hosszabb pihenőt tudjunk megengedni magunknak, hanem vészhelyzet esetén legyen egy kész túlélési tervünk, hogy miből élünk meg, amíg munkát keresünk

– teszi hozzá a szakértő. Érdemes akár beállítani egy rendszeres utalást a fizetés napjára, ezzel is csökkentve a kísértést, hogy elköltsük azt a pénzt ahelyett, hogy félretennénk. Ezt a pénzt pedig igyekezzünk csak a akkor felhasználni a számlák, vagy például a hitelkártyadíj rendezésére, ha már tényleg csak ez az utolsó megoldás – tanácsolja a szakértő.

Min érdemes spórolni?

Szükséghelyzetben minden félretett forint jól fog jönni, éppen ezért fontos végiggondolni, milyen költésekből tudunk visszavenni a spóroláshoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Robinson emiatt hangsúlyozza, hogy a nem szükséges vásárlásokat igyekezzünk kerülni, vagy legalábbis minél későbbre halasztani. Például ha elromlik a hűtő, akkor természetesen javíttassuk meg vagy cseréljük ki, de nem feltétlenül kell új hajszárítót vennünk, mert a legmodernebb modell jobban tetszik, miközben a régi készülék teljesen jól működik.Tartsuk meg, azt ami jó, és ezzel komolyabb összegek maradhatnak a pénztárcánkban. Szintén érdemes összeszednünk, hogy milyen szolgáltatásokra fizetünk elő, és amit nem feltétlenül szükségesnek ítélünk, azt bizony mondjuk le, vagy fontoljuk meg az olcsóbb kategóriára váltást.

Mit érdemes válság előtt venni?

Itthon az infláció rekordméreteket öltött az utóbbi egy év alatt, ráadásul a drágulás leginkább az alapvető élelmiszereket érintette. Éppen ezért hasznos lehet már most bevásárolni olyan hosszú lejáratú termékekből, melyek segíthetnek a nehezebb idők kihúzásában, mikor tudjuk, hogy nem számíthatunk a fizetésünkre. Azért nem kell őrült felhalmozásba küzdenünk, mint például a járvány alatti WC-papírvásárlások idején. Szintén jó tipp, hogy igyekezzünk még a válság beállta előtt rendezni a tartozásainkat, elsődlegesen azokat, melyeknél magas a kamat.

Mit ne csináljunk a válság idején?

Végül pedig arról is fontos beszélni, mit érdemes elkerülni válságok idején. Igyekezzünk tartózkodni a nagyobb költekezésektől, és ne térjünk el a saját spórolási céljainktól – tanácsolja Robinson.

A legfontosabb, hogy ilyenkor igyekezzük kerülni a kölcsönök felvételét, ugyanis nagyon magas lehet a hitelek kamata, ráadásul ez csak rontja az anyagi helyzetünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 15:55
A 4iG Csoport igazgatósága új vezetőket nevezett ki a mai napon a Vodafone Magyarország, valamint a...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?