6 °C Budapest
Itt az első fecske: újra van értékelhető betéti kamat

Itt az első fecske: újra van értékelhető betéti kamat

2022. március 2. 10:00

A jegybanki kamatemelési ciklussal párhuzamosan nem emelkednek a bankbetétek kamatai hasonló mértékben, ám akad olyan pénzintézet Magyarországon, amely rég nem látott kamatszintekkel próbálja meg lekötésre csábítani a lakossági forrásokat. A MagNet Bank változó kamatozású terméke a jegybanki alapkamattal megegyező kamatot fizet. 

A járvány alatt felhalmozódott és a legutóbbi szja-visszatérítés miatt nagyot növekedett hazai készpénzállomány egy jelentős részét megtakarítják majd a családok, akik jellemzően nagyon alacsony kockázatú, kellően likvid és egyszerű termékeket részesítenek előnyben.

A hazai banki ügyfélkör a korábbi felmérések szerint a bankbetétet részesítené előnyben, ám az utóbbi évek nagyon alacsony kamatszintje mellett ez a forma szinte minden esetben értékelhetetlenül alacsony kamatokat fizetett csupán.

A jegybanki kamatemelési ciklussal párhuzamosan ráadásul nem indult el a hazai piacon a bankbetétek által kínált kamatok növekedése – igaz, néhány pozitív példa már akad a változásra.

Nem szorulnak rá

A bankok nem véletlenül nem sietnek a betéti kondíciók javításával. Mint azt Posch Richárd, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. banküzleti Igazgatója elmondta: a likvid és tőkeerős pénzintézetek nincsenek feltétlenül rákényszerülve, hogy a monetáris változásokat lekövessék, könnyebben vállalják fel azt, hogy emelkedő környezetben a banki kamatokat esetleg változatlanul hagyják.

Az elmúlt időszakban mind vállalati mind lakossági oldalon olyan támogatások jelentek meg a hitelpiacon, amik jelentős mennyiségű forrással látták el a bankokat és az ügyfeleket. A háztartások megtakarítási rátája a 2008-as pénzügyi válság óta folyamatosan nő, 2009-ben még 11%-os volt, 2021 -re 15,1%-ra növekedett. A háztartások pénzügyi vagyona 2021-ben 6,5% -7% -kal gyarapodott. Amíg 2008-as válság idején a Bankok hitel/betét arány mutatója elérte a 150%ot, 2021. III. negyedévében ez 73,5% -os mértékű volt.

Azaz a bankok úsznak a likviditásban, így nem feltétlenül látják szükségesnek erőforrásaikat forrás átárazásra és esetlegesen egy ezzel elindított betéti verseny menedzselésére allokálni.

Bár további kamatemelésekre lehet számítani, látható, hogy a jegybank is csak lépésről lépésre emeli az alapkamatot. Továbbá az is elmondható, hogy nem feltétlenül a betéti kamatokon múlik, hogy valaki a bankba viszi-e a pénzét. Az állampapírban tartott lakossági megtakarítások mellett a folyószámla állomány a legnépszerűbb megtakarítási forma, mindkét megtakarítási formában közel 10.000 mrd Ft-ot tart a lakosság, ezt követi a készpénz állomány 6,200 mrd Ft-tal, utána jönnek csak a befektetési jegy, betét, részvény megtakarítási formák” – tette hozzá.

Van, aki másként látja

Posch Richárd ugyanakkor leszögezte: a MagNet Bank célja a stabil forrásbevonás útján történő növekedés, amely stratégiai előnyökhöz és a méretgazdaságosság javulásához segíti a pénzintézetet.

Ráadásul a bank igyekszik felhívni is magára a figyelmet, ezért eltérő kamatpolitikát folytat.

„Egy közösségi bank esetében szofisztikáltabb értékalapú célok is megjelennek, ugyanis a magyar piacon unikális közösségi betétek révén egy ilyen pénzintézet igyekszik egy újfajta megközelítést és motivációt bemutatni és erősíteni potenciális és már meglévő ügyfeleiben.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A február 15-től élő „Aktív Plusz Közösségi Betét” már az első 3 hónapra 3,55 százalékot fizet (EBKM: 3,51%) majd ezt követően az MNB jegybanki alapkamattal megegyező kifizetést vállal, vagyis változó kamatfizetésű konstrukcióról van szó.

Az első 3 hónap után az Aktív Plusz Közösségi Betét kamatozása és működése megegyezik a Mentor-Szféra Plusz betétével. A kezdeményezésben részt vevő betétesek a programban részt vevő hitelfelvevők hitelterheit oly módon könnyítik meg, hogy betétjeiket egy kiválasztott hitelfelvevő, vagy üzleti szféra mögé mögé sorakoztatják fel, így a programban részt vevő mentor és szféra hitelfelvevők KHK-ban (azaz Közösségi Hiteldíj kedvezményben) részesülnek.

A megtakarítás felfutása jön?

A banküzleti igazgató elmondta:

a bankok - mint minden más üzlet - abban próbálnak versenyképesek, vonzóak lenni, amire az ügyfeleik a legérzékenyebbek. Ha ez a betéti kamat lesz, akkor abban fognak hevesen birkózni.

Jelenleg - és az elmúlt években - inkább a hitelezés az, ahol erős az ügyfél-érdeklődés, ez az a terület, ahol vonzó kamatokkal ügyfelet és üzleti forgalmat lehet szerezni. Az elmúlt évek nem a megtakarítóknak, hanem a hitelből költekezőknek kedveztek, és kedveznek jelenleg is. Ez nem lesz mindig így, de most ilyen időben élünk” – fogalmazott.

A MagNet Bank ősszel jelentette be a Sopron Bank felvásárlását. Február 7-én megkapták a befolyásszerzésről szóló MNB engedélyt, a tranzakció zárása pedig a napokban megtörtént. „A migráció lezárásával – mint minden termék esetén - a Sopron Bank ügyfelei számára is elérhetőek lesznek a betéti termékeink, köztük a legújabb is. A MagNet közösség emellett- a Sopron Bank felvásárlásának köszönhetően - nyugat magyarországi fiókhálózattal bővül, így az ország ezen régiójában már nem csak online, de személyesen is alkalom nyílik a banki ügyintézésre” – tette hozzá Posch Richárd.

Fotó: Mónus Márton / Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem