25 °C Budapest
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Így használják ki az élelmesek a brutál inflációt: meglepő, de előnyös a módszer

2022. február 11. 15:31

Idén januárban 7,9% volt az éves áremelkedés mértéke: az infláció ezzel tovább emelkedett a decemberi 7,4 százalékhoz képest. A drágulás mértéke már komoly hatást gyakorol a pénzügyeinkre is: az áremelkedés elértékteleníti a pénzt, ez azonban meglepő módon bizonyos esetekben még előnyös is lehet.

Óriási meglepésre érdemben emelkedett az infláció 2022. januárjában: az éves áremelkedés mértéke 7,9%  volt az előző hónapban a KSH adatai alapján. A decemberi 7,4 százalékos áremelkedéshez képest a januári drágulás még 0,5 százalékponttal magasabb is volt, pedig az elemzők stagnálást vártak.

Az infláció értelemszerűen hatással van mindenkire, aki bármilyen boltba jár, hiszen többet kell fizetni a megvásárolt áruért, mint korábban. De hatása lehet a drágulásnak a pénzügyeinkre is: megtakarításaink, hiteleink árát, értékét is jelentősen befolyásolja a fogyasztói árindex alakulása.

A befektetések hozama elértéktelenedik

A jelenleg elérhető, biztosnak tekinthető befektetések jó részének a kamata nem éri el az infláció mértékét. A korábbi szupersztár, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) éves átlagos hozama 4,95%. Ez jóval kisebb a 7,9 százalékos inflációnál, sőt a 2021-es teljes évre érvényes 5,1 százalékos áremelkedéstől is elmarad. Vagyis negatív a reálhozam, ami azt jelenti, hogy a befektetés során a megtakarításunk vásárlóereje csökken, hiszen a kapott kamatoknál nagyobb mértékben emelkedik az áruk ára - hívták fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata az előző éves infláció mértékéhez van kötve: az infláció értékére még egy 1,5 százalékos kamatprémium is rákerül. Ezáltal a tavalyi éves áremelkedést a befektetés első évében elérhető nyereség 1,5 százalékponttal meghaladja. A jelenlegi, 7,9 százalékos áremelkedéstől azonban még ennek a befektetésnek az első éves nyeresége is elmarad.

Ha a jelenlegi inflációt meghaladó nyereséget szeretnénk elérni, akkor mindenképpen valamilyen kockázatosabb befektetést kell választanunk. Ez azonban természetesen azt is jelenti, hogy a nyereség még kevésbé biztos, sőt akár a befektetett pénzünket részben el is veszíthetjük.

A hitelköltség sem éri el az infláció mértékét

Az előzőknél sokkal jobb hír, hogy a hitelek éves átlagos költsége, azaz a THM értéke sem éri el a jelenlegi infláció mértékét. Ez pedig az elmúlt időszakban tapasztalt banki hitelkamat emelések ellenére is igaz. A legolcsóbb személyi hitel éves költsége 7,21%, ez az előző hónapban mért áremelkedésnél 0,69 százalékponttal kedvezőbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legkedvezőbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel éves költsége pedig 5,08%. Ez az érték pedig a teljes, 2021-es inflációnál kedvezőbb. Vagyis az egy év alatt a kölcsönünkre kifizetett kamatok értéke kisebb, mint amennyivel az árak emelkednek.

A bérek még mindig az infláció fölött emelkednek Az mindenképpen jó hír, hogy a KSH adatai alapján az átlagbér még mindig nagyobb mértékben emelkedik, mint a fogyasztói árindex (fontos kihangsúlyozni, hogy a legfrissebb átlagbér-adat (a KSH által közzétett) 2021. novemberi, az akkori inflációs érték 7,4% volt).

Tavaly novemberében ugyanis az éves nettó béremelkedés 10,1% volt. Ezen adatok alapján az átlagfizetéssel rendelkező magyarok még a magas infláció ellenére is kedvezőbb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban.

Fontos, hogy a vizsgálat során a már ismert inflációs adatok - 2022. január, 2021. teljes év - lettek összehasonlítva a jelenleg elérhető megtakarítások és hitelek kamatával, hozamával. Ez azt is jelenti, hogy a múltbeli áremelkedés a jövőben kifizetett költségekkel, hozamokkal lett összevetve, ezt mindenképpen figyelembe kell venni az eredmények értékelése során.

További hozamemelkedés várható

A vártnál jóval magasabb infláció miatt várhatóan a jegybank tovább fogja emelni az irányadó kamatokat. Ez a lépés pedig tovább fogja drágítani az új lakáshiteleket, személyi kölcsönöket. Éppen ezért a hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük, megelőzve a további költségnövekedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?