Sokan nem is tudják, de ezt a támogatást szinte egész évben igényelhető: sok pénz múlik rajta

Sokan nem is tudják, de ezt a támogatást szinte egész évben igényelhető: sok pénz múlik rajta

2021. október 13. 14:28

Az ősz a beiskolázás időszaka, ami többletkiadást jelenthet a családi kasszák számára. Az OTP Egészségpénztár adatai alapján a tagok tavaly 5%-kal több esetben éltek az önsegélyező, családi szolgáltatások között található beiskolázási támogatással, mint az azt megelőző évben, azaz egyre felkészültebbek az oktatáshoz kapcsolódó anyagi terheket illetően. A nemcsak szeptemberben, hanem az egész tanév során (karácsonykor is) igénybe vehető támogatásra 2020-ban mintegy 10%-kal többet fizetett ki tagjai számára a pénztár, mint az azt megelőző évben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző 2020/2021-es tanévben mintegy 1, 8 millió gyermek és fiatal vett részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben.1 Az oktatásban résztvevők és családjuk számára jelentős anyagi teher lehet az, hogy a szükséges eszközöket és felszereléseket megvásárolják a tanév során, nem beszélve a tandíjról és az esetleges lakhatási kiadásokról.

Az OTP Egészségpénztár tagjai számára azonban a beiskolázási támogatás is elérhető, amely lehetőséggel az elmúlt években egyre többen élnek. A pénztár kimutatása szerint 2020-ban az igénybevétel számában 5%-os, míg a kifizetett összeg arányában mintegy 10%-os bővülés volt megfigyelhető - írja közleményében a pénztár.

Ki és mire veheti igénybe a támogatást?

A beiskolázási támogatást azok a pénztártagok vehetik igénybe, akik óvodás vagy iskoláskorú, valamint közép- és felsőfokú oktatásban résztvevő gyermeket nevelő szülők, örökbefogadó szülők vagy gyámok. A tanév alatt, vagyis augusztus 15. és az azt követő év június 30. között kiállított számlákat a kiállítástól számított 120 napon belül bármikor be lehet nyújtani. Kifizetésük pedig olyan egészségpénztári egyenlegből valósulhat meg, amely legalább 180 napja elérhető a szülő egészségszámláján, ezért érdemes előre tervezni és takarékoskodni.

Az óvodás gyermekek esetében elszámolható például a ruházat vagy az olyan taneszköznek minősülő felszerelések, mint a rajzeszközök, feladatgyűjtemények. Az általános- és középiskolás gyermekek után szintén elszámolható a ruházat, a taneszközök (számológép, írószerek), míg a főiskolai és egyetemi hallgatók esetében akár a tandíj, kollégiumi díj vagy albérleti díj kapcsán is igényelhető a támogatás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„Azt látjuk, hogy pénztártagjaink egyre tudatosabban élnek a családi, úgynevezett önsegélyező szolgáltatásokkal, többek között a beiskolázási támogatással vagy akár a lakáshitel támogatással. Bár a beiskolázási időszakkal az emberek elsősorban augusztusban és szeptemberben kalkulálnak, a támogatás a tanév teljes időszaka alatt igényelhető. Ez jelentősen enyhítheti a családok költségeit, nagy segítség lehet például a felsőoktatásban résztvevő hallgatók esetében, akik akár 25 éves korukig jogosultak a tandíj, de akár a kollégiumi vagy albérleti díj támogatására” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm