4 °C Budapest
Sokan nem is tudják, de ezt a támogatást szinte egész évben igényelhető: sok pénz múlik rajta

Sokan nem is tudják, de ezt a támogatást szinte egész évben igényelhető: sok pénz múlik rajta

2021. október 13. 14:28

Az ősz a beiskolázás időszaka, ami többletkiadást jelenthet a családi kasszák számára. Az OTP Egészségpénztár adatai alapján a tagok tavaly 5%-kal több esetben éltek az önsegélyező, családi szolgáltatások között található beiskolázási támogatással, mint az azt megelőző évben, azaz egyre felkészültebbek az oktatáshoz kapcsolódó anyagi terheket illetően. A nemcsak szeptemberben, hanem az egész tanév során (karácsonykor is) igénybe vehető támogatásra 2020-ban mintegy 10%-kal többet fizetett ki tagjai számára a pénztár, mint az azt megelőző évben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző 2020/2021-es tanévben mintegy 1, 8 millió gyermek és fiatal vett részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben.1 Az oktatásban résztvevők és családjuk számára jelentős anyagi teher lehet az, hogy a szükséges eszközöket és felszereléseket megvásárolják a tanév során, nem beszélve a tandíjról és az esetleges lakhatási kiadásokról.

Az OTP Egészségpénztár tagjai számára azonban a beiskolázási támogatás is elérhető, amely lehetőséggel az elmúlt években egyre többen élnek. A pénztár kimutatása szerint 2020-ban az igénybevétel számában 5%-os, míg a kifizetett összeg arányában mintegy 10%-os bővülés volt megfigyelhető - írja közleményében a pénztár.

Ki és mire veheti igénybe a támogatást?

A beiskolázási támogatást azok a pénztártagok vehetik igénybe, akik óvodás vagy iskoláskorú, valamint közép- és felsőfokú oktatásban résztvevő gyermeket nevelő szülők, örökbefogadó szülők vagy gyámok. A tanév alatt, vagyis augusztus 15. és az azt követő év június 30. között kiállított számlákat a kiállítástól számított 120 napon belül bármikor be lehet nyújtani. Kifizetésük pedig olyan egészségpénztári egyenlegből valósulhat meg, amely legalább 180 napja elérhető a szülő egészségszámláján, ezért érdemes előre tervezni és takarékoskodni.

Az óvodás gyermekek esetében elszámolható például a ruházat vagy az olyan taneszköznek minősülő felszerelések, mint a rajzeszközök, feladatgyűjtemények. Az általános- és középiskolás gyermekek után szintén elszámolható a ruházat, a taneszközök (számológép, írószerek), míg a főiskolai és egyetemi hallgatók esetében akár a tandíj, kollégiumi díj vagy albérleti díj kapcsán is igényelhető a támogatás.

„Azt látjuk, hogy pénztártagjaink egyre tudatosabban élnek a családi, úgynevezett önsegélyező szolgáltatásokkal, többek között a beiskolázási támogatással vagy akár a lakáshitel támogatással. Bár a beiskolázási időszakkal az emberek elsősorban augusztusban és szeptemberben kalkulálnak, a támogatás a tanév teljes időszaka alatt igényelhető. Ez jelentősen enyhítheti a családok költségeit, nagy segítség lehet például a felsőoktatásban résztvevő hallgatók esetében, akik akár 25 éves korukig jogosultak a tandíj, de akár a kollégiumi vagy albérleti díj támogatására” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?