35 °C Budapest
Rendkívül fontos elszámolást küld a bankod: itt nézheted meg

Rendkívül fontos elszámolást küld a bankod: itt nézheted meg

2021. február 23. 16:35

Január végéig mindenkinek meg kellett kapnia a 2020-as évre vonatkozó bankszámla-díjkimutatását, ami látványosan megmutatja, mennyit költöttünk bankolásra tavaly. A Bankmonitor.hu-hoz érkező kérdések alapján azonban úgy tűnik, sokaknak nem egyértelmű, hogy miért is olyan fontos ez a kimutatás, illetve gyakran magának a díjkimutatásnak a megtalálása is gondot okoz.


A 11/2018.(VIII.13.) Korm. rendelet kötelezi a bankokat arra, hogy 2021. január 31-ig ügyfeleiknek meghatározott formátumú, egységes díjkimutatást küldjenek. Tavaly ez még csak öt hónapról szólt, ám a most januári kimutatás már a teljes 2020-as év bankszámlaköltségeit tartalmazza. Bár az éves kimutatásban a havi számlakivonatokhoz képest nincsenek új információk, mégis sokat segíthet azzal, hogy egyben látjuk a költségeket, ami néha meglehetősen sokkoló. Ennek hatására talán többen átgondolják bankolási gyakorlatukat, vagy szétnéznek a piacon, kedvezőbb számlát keresve maguknak. Ebben a 12 hazai bank bankszámláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor lehet például a segítségükre.)


Ezeket a díjakat tartalmaz a díjkimutatás:

 • A fizetési számlához kapcsolódó díjakat (pl. a számla havi díja)
 • A betéti kártyához kapcsolódó díjakat (bankkártya kibocsátási, éves díja)
 • Az internetbank és a mobilalkalmazás díjait
 • A telefonos banki szolgáltatások díjai
 • Az SMS szolgáltatás díjait (például a netbanki belépésekről, tranzakciókról érkező üzenetek költségei)
 • A fizetési számlához kapcsolódó kamatokat
 • A folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat és díjakat

Tudni kell azonban, hogy nem minden esetben jelent megoldást egy új bankszámla, előfordulhat, hogy a szokásainkon is változtatni kell.
A legfontosabb költségcsökkentő megoldások, amelyeket mi magunk is megtehetünk:

Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség okos kihasználása. (Havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegű készpénz díjmentesen felvehető bármelyik bank ATM-jéből.) Elektronikus csatornán keresztül (netbank) érdemes az utalásokat elvégezni, mert ezek olcsóbbak a fióki ügyintézésnél.

Az SMS-értesítések minden banknál költséget jelentenek, számuk pedig egy évben akár több száz is lehet. Ha mobilalkalmazáson keresztül, úgynevezett push üzenetekben kérjük az értesítéseket, akkor ez a költség megspórolható. A legtöbb ember számára tökéletesen elegendő egy elektronikus bankkártya, amivel készpénz felvenni, üzletekben vagy az interneten vásárolni egyaránt lehet, természetesen mindezt akár külföldön is. Az elektronikus kártyák ráadásul sok esetben ingyenesek, ami éves szinten több ezer forint megtakarítást jelenthet.

Érdemes legalább 2 évente ellenőrizni, hogy van-e olcsóbb számla számunkra a piacon, és ha van, akár bankot váltani. Már csak azért is, mert már Magyarországon is elérhetők ingyenes bankszámlák, amelyeknél nem csak a havi díj nincs, hanem a legtöbb tranzakció díjmentes.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol találom meg a díjkimutatásomat?

A bankok a díjkimutatást általában olyan formában küldik el, ahogy havi számlakivonat is érkezik. Amennyiben postán, levél formátumban szoktad megkapni, akkor a díjkimutatásnak is így kellett megjönnie januárban, míg ha elektronikusan kérted, akkor a netbankodban keresd. Ha nem találod, akkor előfordulhat, hogy a januári számlakivonat végéhez csapták hozzá

 • K&H Bank: Az E-bank/elektronikus postaláda
 • Gránit Bank: Netbank/Számlainformációk/Éves díjkimutatás
 • Erste bank: Számlák/Elektronikus kivonatok/Éves díjkimutatás
 • OTP Bank: Netbank/Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/Összes/Díjkimutatás
 • Raiffeisen Bank: Netbank/Számlakivonatok, értesítők/Értesítők/Díjkimutatás
 • Sberbank: Postai úton kapta meg minden ügyfél. Fontos, hogy a netbankon belül a havi számlakivonatok elérhetők, ám az éves díjkimutatás nem
 • CIB Bank: A számítógépre letölthető netbanki alkalmazáson belül a “Szolgáltatások" menüpontban találod meg. Fontos, hogy a mobilbanki alkalmazásból nem érhető el.
 • Budapest Bank: A 2020 decemberi számlakivonatot is tartalmazó PDF file végén találod az éves díjkimutatást
 • Takarékbank: Netbank/Postaláda
 • UniCredit Bank: Netbankok belül a Bankolás/Számlakivonatok/Mutassa a kategóriákat/Díjkimutatás menüponton belül a “Letöltés kiválasztva" gombra kattintva tudod letölteni a 2020-as kimutatást
 • MagNet Bank: Netbank/Személyes/Levelezés

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?