23 °C Budapest
Döntött a kormányfő: nem vizsgálhatja a versenyhivatal a gigabank létrejöttét

Döntött a kormányfő: nem vizsgálhatja a versenyhivatal a gigabank létrejöttét

2020. december 10. 09:45

Versenyjogi vizsgálat nélkül zajlik a hazai gigabank létrejötte, miután a kormányfő aláírta azt a rendeletet, amely nemzetstratégiai jelentősségűnek minősíti a fúziót. Így a versenyhivatal azt nem tudja vizsgálni.

Orbán Viktor aláírásával tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a  a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. létrejöttét - írja a 444. 

Ez azért jelentős, mert így a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja a jelentős cégegyesülést. A lap emlékeztet, hogy a három pénzintézet tulajdonosai kicsodák. Az MKB 48 százaléka Mészáros Lőrincé, a Takarékot a TV2 tulajdonosa irányítja, a Budapest Bank mögött pedig egy állami befektetési cég áll. 

A rendelet a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelésével indokolja, miért nem kell megfelelniük a hazai versenyjogi szabályoknak. Korábban hasonlóan engedékeny volt a kormány a több mint négyszáz médiumot, köztük az összes megyei napilapot magában foglaló Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) fúziójakor, akkor sem vizsgálódhatott a GVH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?