14 °C Budapest

Mi lesz itt? 3-ból 1 magyar készülhet anyagi katasztrófára, ha ez bekövetkezik

2020. május 5. 12:59

Gyakorlatilag minden harmadik magyarnak gondot okozna, hogyha valamilyen nagyobb volumenű, váratlan anyagi kiadással kellene megbirkóznia. Ezzel az eredménnyel a legfrissebb EU-s lista 8. helyén állunk. Miközben vannak olyan országok is, ahol a lakosság felét érinti ugyanilyen jellegű hátrányos anyagi helyzet.

Bármennyire is elszomorító, de az Európai Unióban majd minden harmadik emberből egy nem tudna szembenézni egy váratlan, nagyobb pénzügyi kiadással - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A statisztika szerint ez azt jelenti, hogy az emberek egy tetemes része, az EU lakosságának 32 százaléka nem volna képes fedezni egy váratlan műtét költségeit, egy temetést, egy mosógép- vagy egy autócserét. 

A jelentés kitér arra, hogy bár a 2012-es csúcspont óta (akkor 40 százalék volt a lakosság azon aránya, akik nem tudtak volna szembenézni egy nagyobb volumenű, váratlan pénzügyi kiadással) jelentős javult a helyzet, most mégis, a koronavírus-járványhelyzet miatt kritikus jelentőségűvé vált a váratlan pénzügyi költségekkel szembeni védelem, különösen, ha jövedelemkiesés is történik az egyén életében.

Az adatok megmutatták például, hogy a váratlan kiadásokkal való szembenézés az egyedülálló háztartásokban jelenti a legnagyobb gondot. Az ilyen háztartások 40 százaléka vallotta azt, hogy képtelen lenne megküzdeni egy váratlan, nagyobb összegű költséggel. Ezen belül is különösen rossz a helyzet az olyan egy felnőttből álló háztartások esetében, akik gyermekesek is. Az ilyen háztartások több mint fele, 56 százaléka nem lett volna képest szembenézni egy váratlan pénzügyi helyzettel 2019-ben.

Csak összehasonlításképpen, ahol már két felnőtt él egy háztartásban, ott már csak 25 százalék volt azok aránya, akiket földhöz vágott volna egy váratlan kiadás. 28 százalékra módosult ez az arány akkor, ha már egy gyermek is jelen volt a háztartásban, 26-ra pedig akkor, ha két gyermeket nevelt két felnőtt. 

Minden harmadik magyar

Az Eursotat friss jelentését felhasználva az egyes tagállamok helyzetét is össze lehet hasonlítani. A 2019-es számok - amely országok esetében már elérhető - alapján Horvátországban élnek a legtöbb olyan anyagi bizonytalanságban, aminek következtében nem tudnának megküzdeni egy nagyobb, váratlan anyagi kiadással. A lakosság nem kevesebb mint 52 százaléka vallotta legalábbis ezt, azaz minden mások horvátnál potenciálisan fennállhat ez a helyzet. 

Szintén különösen rossz a helyzet Lettországban, Görögországban, Cipruson és Litvániában is, ezekben az országokban mind 45 százalék fölött van a lakosság azon aránya, akik nem tudnának megküzdeni egy nagyobb, váratlan kiadással. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország az új, 2019-es összesített lista 8. legrosszabb helyén helyezkedik el a váratlan kiadásokkal való megküzdést illetően. Hazánkban a lakosság 33 százaléka,

azaz több mint 3 millió ember vélekedett úgy, hogy nem tudna szembenézni egy nagyobb, váratlan pénzügyi kiadással.

Ezt azt jelenti, hogy háromból egy magyarnak nincs akkora tartaléka, hogy abból fedezni tudna egy hirtelen jött anyagi érvágást. Ezzel az eredménnyel egyébként 1,5 százalékkal szerepeltünk rosszabbul, mint az EU-s átlag.

Azok közül a szomszédjaink közül, akik már rendelkeztek 2019-es statisztikákkal egyedül Szlovákia volt az, aki képes volt az EU-s átlag alá bemenni, északi szomszédunknál a lakosság 30 százaléka vallotta azt, nem menne neki egy hirtelen jött, nagyobb kiadás fedezése.

Az EU-s listán legjobban a máltaiak szerepeltek, ott a lakosság csupán 14,7 százalékát lökné földre egy váratlanul jött kiadás, de szintén a lakosság 25 százalékánál kevesebbeket érintene negatívan egy hirtelen jött pénzügyi vészhelyzet Norvégiában, Dániában, Csehországban és Hollandiában is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem