26 °C Budapest
Mi lesz itt? 3-ból 1 magyar készülhet anyagi katasztrófára, ha ez bekövetkezik

Mi lesz itt? 3-ból 1 magyar készülhet anyagi katasztrófára, ha ez bekövetkezik

2020. május 5. 12:59

Gyakorlatilag minden harmadik magyarnak gondot okozna, hogyha valamilyen nagyobb volumenű, váratlan anyagi kiadással kellene megbirkóznia. Ezzel az eredménnyel a legfrissebb EU-s lista 8. helyén állunk. Miközben vannak olyan országok is, ahol a lakosság felét érinti ugyanilyen jellegű hátrányos anyagi helyzet.

Bármennyire is elszomorító, de az Európai Unióban majd minden harmadik emberből egy nem tudna szembenézni egy váratlan, nagyobb pénzügyi kiadással - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A statisztika szerint ez azt jelenti, hogy az emberek egy tetemes része, az EU lakosságának 32 százaléka nem volna képes fedezni egy váratlan műtét költségeit, egy temetést, egy mosógép- vagy egy autócserét. 

A jelentés kitér arra, hogy bár a 2012-es csúcspont óta (akkor 40 százalék volt a lakosság azon aránya, akik nem tudtak volna szembenézni egy nagyobb volumenű, váratlan pénzügyi kiadással) jelentős javult a helyzet, most mégis, a koronavírus-járványhelyzet miatt kritikus jelentőségűvé vált a váratlan pénzügyi költségekkel szembeni védelem, különösen, ha jövedelemkiesés is történik az egyén életében.

Az adatok megmutatták például, hogy a váratlan kiadásokkal való szembenézés az egyedülálló háztartásokban jelenti a legnagyobb gondot. Az ilyen háztartások 40 százaléka vallotta azt, hogy képtelen lenne megküzdeni egy váratlan, nagyobb összegű költséggel. Ezen belül is különösen rossz a helyzet az olyan egy felnőttből álló háztartások esetében, akik gyermekesek is. Az ilyen háztartások több mint fele, 56 százaléka nem lett volna képest szembenézni egy váratlan pénzügyi helyzettel 2019-ben.

Csak összehasonlításképpen, ahol már két felnőtt él egy háztartásban, ott már csak 25 százalék volt azok aránya, akiket földhöz vágott volna egy váratlan kiadás. 28 százalékra módosult ez az arány akkor, ha már egy gyermek is jelen volt a háztartásban, 26-ra pedig akkor, ha két gyermeket nevelt két felnőtt. 

Minden harmadik magyar

Az Eursotat friss jelentését felhasználva az egyes tagállamok helyzetét is össze lehet hasonlítani. A 2019-es számok - amely országok esetében már elérhető - alapján Horvátországban élnek a legtöbb olyan anyagi bizonytalanságban, aminek következtében nem tudnának megküzdeni egy nagyobb, váratlan anyagi kiadással. A lakosság nem kevesebb mint 52 százaléka vallotta legalábbis ezt, azaz minden mások horvátnál potenciálisan fennállhat ez a helyzet. 

Szintén különösen rossz a helyzet Lettországban, Görögországban, Cipruson és Litvániában is, ezekben az országokban mind 45 százalék fölött van a lakosság azon aránya, akik nem tudnának megküzdeni egy nagyobb, váratlan kiadással. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország az új, 2019-es összesített lista 8. legrosszabb helyén helyezkedik el a váratlan kiadásokkal való megküzdést illetően. Hazánkban a lakosság 33 százaléka,

azaz több mint 3 millió ember vélekedett úgy, hogy nem tudna szembenézni egy nagyobb, váratlan pénzügyi kiadással.

Ezt azt jelenti, hogy háromból egy magyarnak nincs akkora tartaléka, hogy abból fedezni tudna egy hirtelen jött anyagi érvágást. Ezzel az eredménnyel egyébként 1,5 százalékkal szerepeltünk rosszabbul, mint az EU-s átlag.

Azok közül a szomszédjaink közül, akik már rendelkeztek 2019-es statisztikákkal egyedül Szlovákia volt az, aki képes volt az EU-s átlag alá bemenni, északi szomszédunknál a lakosság 30 százaléka vallotta azt, nem menne neki egy hirtelen jött, nagyobb kiadás fedezése.

Az EU-s listán legjobban a máltaiak szerepeltek, ott a lakosság csupán 14,7 százalékát lökné földre egy váratlanul jött kiadás, de szintén a lakosság 25 százalékánál kevesebbeket érintene negatívan egy hirtelen jött pénzügyi vészhelyzet Norvégiában, Dániában, Csehországban és Hollandiában is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?