Ezt mindenki megérzi: irányíthatatlan a világ elszegényedése

Ezt mindenki megérzi: irányíthatatlan a világ elszegényedése

2020. január 20. 20:33

Az Oxfam friss jelentése szerint irányíthatatlanná vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon, a Földön élő 2153 milliárdos ma már gazdagabb, mint 4,6 milliárd ember - számol be a hírről a Bloomberg.

A leggazdagabb 1 százalékba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon - írja az Oxfam, az alapítvány szerint a gazdasági egyenlőtlenség kontrolálhatatlanná vált, ennek megfékezésére konkrét kormányzati lépések kellenének.

Friss tanulmányának közlését az Oxfam mindig a davosi világgazdasági fórum időpontjában teszi közzé, ezzel is igyekezve felhívni a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosabb egyenlőtlenségi viszonyokra. Az alapítvány szerint a világ kormányai masszívan aluladóztatják a gazdag magánszemélyeket és vállalatokat, miközben a közszolgáltatásokra alig jut pénz.  

Érdekességképp a tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.

A tanulmány adataihoz kapcsolódóan a Bloomberg megjegyzi, hogy tíz év alatt a világ leggazdagabb emberei 231 milliárd dollárt gyűjtöttek, tavaly a Facebook-vezér Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobbat 6 milliárd dollárral, a világ leggazdagabb embere pedig továbbra is Jeff Bezos 116 milliárd dollárral.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A világ 20 leggazdagabb emberének teljes vagyona 672 milliárdról 1 397 milliárdra nőtt 2012 óta. Az elmúlt évtizedben egyedül a világ három leggazdagabb emberének vagyona 231 milliárd dollárral ugrott meg.

A Világbank kutatására hivatkozva az Oxfam azt írja, hogy az egyenlőtlenség csökkentésének nagyobb hatása van az extrém szegénység csökkentésére, mint a gazdasági növekedésre. Amennyiben a világ országai évente 1%-kal csökkentenék a jövedelmi egyenlőtlenségeket, 2030-ra 100 millióval kevesebb ember élne extrém szegénységben.

A Világbank adatai szerint egyébként az extrém szegénység az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent, 1990 óta a kevesebb mint napi 1,9 dollárból élő emberek száma 1,1 milliárd fővel csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?