2 °C Budapest

Működik a szuperállampapír-trükk: kiszámoltuk, így csináld babaváró hitel nélkül

2020. január 14. 18:33

Több alkalommal írtunk már arról, hogy kétszámjegyű hozammal kecsegtet a babaváró hitel felvétele és MÁP+ kötvénybe való befektetése még azok számára is, akik nem vállalnak gyermeket. De mi van, ha kihagyjuk a számításból a babaváró hitelt? - tette fel a kérdést több olvasónk is. Sokan ugyanis nem akarnak vagy nem tudnak élni ezzel a tőkeáttételes lehetőséggel. Kiszámítottuk, mennyit kereshetnek 5 év alatt a babaváró hitel törlesztőrészletének megfelelő, 45-46 ezer forintos havi összeg befektetésével. Ők is magasabb évesített hozamot érhetnek el, mint amit mostanság a lakástakarékok vagy például az életbiztosítások jelentős része kínál.

A szuperállampapírba való befektetés 5 évre minden esetben évi 4,95%-os hozamot biztosít, ami azt jelenti, hogy 5 év alatt több mint 27%-os hozamunk képződik, bármennyit is fektetünk be - válaszolná kapásból olvasóink egy része cikkünk alapfelvetésére. Ez igaz is, csakhogy a helyzet bonyolultabb: a babaváró hitellel kombinált szuperállampapír reális alternatívája nem az, hogy 5 éven keresztül befektetünk 45-46 ezer forintot, és megvárjuk, míg az utolsó befizetés is megtermeli a maga évi 4,95%-os hozamát, erre ugyanis összesen 10 évet kellene várni.

Érdemes az almát az almával összehasonlítani, így a babaváró hitellel kombinált megoldáshoz hasonlóan olyan esetet nézünk meg, amikor

  • havi 45-46 ezer forintot tudunk és akarunk felhasználni a hozamtermelésre (ennyi lenne a 10 milliós, 20 éves babaváró hitel törlesztőrészlete az első 5 évben),
  • ezt az összeget rendszeres jelleggel MÁP+ kötvénybe fektetjük a teljes költségmentességet kínáló Webkincstáron keresztül (így például nem kell megfizetni a bankok, brókercégek számlaköltségeit) - a MÁP+ névértéke egyébként 1 forint, így bármilyen összeget befektethetünk,
  • nem várjuk meg, míg a legutolsó, 5 év múlva vásárlandó állampapírunk lejár: a babaváró hitellel kombinált esethez hasonlóan az 5 év múlva várható egyenleg érdekel minket,
  • ebben az esetben az 5. évben vásárolt állampapírok abszolút összegben (és a lépcsős kamatozás miatt kamatukat tekintve is) jóval kevesebbet hoznak majd, mint az 1. évben vásároltak.

Jelentős kockázat a babaváró hitellel kombinált esethez képest, hogy a később jegyezhető szuperállampapír-sorozatok hozamát nem ismerjük előre. A rendszeres állampapír-befektetés mellett nem garantálható a 4,95 százalékos éves hozam fennmaradása a befektetésünk teljes élettartama során. Ha viszont hitelt veszünk fel, és annak teljes összegét azonnal befektetjük, azzal a törlesztőrészletek (mint rendszeres befektetés) "hozamát" előre bebetonozzuk.

Példánkban a babaváró hitellel kombinált eset paramétereiből indulunk ki, így a rendszeres befektetés havi összegeként 45 833 forintot veszünk alapul (ez fokozatosan 45 000 forintra csökken az ötödik évre, mivel a babaváró hitel esetében a 0,5 százalékos állami garanciadíj a fokozatosan csökkenő tőketartozást követi). Alábbi ábránk azt mutatja, hogy ennek a 45-46 ezer forintos összegnek a befektetése hány százalékot hoz attól függően, hogy a 0-5 éves időtartamon belül mennyit hever állampapírban a havi összeg. A legelső befektetés még több mint 27 százalékos hozamot termel, a legutolsó alig valamit.

A legelső csaknem 46 ezer forint befizetés még több mint 12 ezer forintot hoz 5 év alatt, a legutolsó egy hónap alatt viszont csak 18 forintot. Figyelembe vettük azt is, hogy a vásárolt állampapírok kis részét éppen kamatfizetés után tudjuk visszaváltani, és ilyenkor 5 munkanapig 100 százalékos eladási árfolyam érvényes, nagyobbik részét azonban csak az időarányos felhalmozott kamattal, 99,75 százalékos árfolyamon. A 100 százalékos árfolyamon eladható állampapírokat eltérő színnel ábrázoltuk fenti és alábbi grafikonunkon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Portfolio eredményeként pedig az alábbiakat kapjuk:

5 év alatt 327 forintot lehet nyerni a MÁP+ kötvényen 45-46 ezer forintos havi összeg befektetésével, ami a rendszeres havi befektetéseinkre vetítve évi 4,5 százalékos hozamnak felel meg (belső megtérülés ráta). Ez magasabb hozam, mint amit manapság a lakás-takarékpénztárak vagy éppen az elérhető életbiztosítások jelentős része kínál a rendszeres megtakarítások közül. Ugyanakkor ahogy alábbi ábránkon látható, a babaváró hitellel kombinált opció hozamához képest közel csak harmadakkora 5 éves nyereségről és évesített hozamról beszélünk.

Címlapkép - MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem