26 °C Budapest
Színre lépett a fiatal lottómilliárdos: nem kapja meg egyben a nyereményét

Színre lépett a fiatal lottómilliárdos: nem kapja meg egyben a nyereményét

2019. augusztus 11. 16:00

Ha ez így megy tovább, nemsokára ismét milliárdos összegekért izgulhatunk majd az Ötöslottón. Ha valaki megüti a főnyereményt, nem biztos, hogy megnyugodhat: rengeteg sztorit hallani a lecsúszott, csődbe ment lottómilliárdosokról. Erre jó megoldás lehet a több országban is nagyon népszerű, életjáradék-alapú kifizetés. A brit Set for Life lottójátékon például 30 évig fizetnek a nyertesnek, nagyjából 3,5 millió forintot havonta. Most színre lépett egy nyertes, aki elárulta, mihez kezd a pénzzel. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyit kapna 30 éven át az Ötöslottó legutóbbi giganyertese, aki 4,2 milliárddal lett gazdagabb.

Ezen a héten sem volt ötös a lottón, így jövő héten már több mint 700 millió forintért izgulhatnak a szerencsevadászok: ha ez így megy tovább, hamarosan újból egymilliárd forint feletti összeg forog majd kockán Magyarország legnépszerűbb szerencsejátékán. A hatalmas nyeremény egyszerre lehet áldás, és átok is: rengeteg történetet olvashattunk már arról, hogyan csúsztak le a lottónyertesek. Miképpen verték el a nyereményüket igen rövid idő alatt, futottak bele borzalmas befektetésekbe, vagy csalókba.

Talán egy jobb szisztéma lehet az életjáradék alapú kifizetés: Nagy-Britanniában sikerrel megy például a Set for Life nevű lottójáték, amelynek lényege, hogy nem egyben kapják meg a pénzüket a nyertesek, hanem a lottótársaság havonta utal nekik 3,5 millió forintnak megfelelő angol fontot - 30 éven keresztül. Nyerni nem lehetetlen: öt számot kell kiválasztani 1 és 47 között, illetve egy bónusz számot (az úgynevezett Life Ball-t) 1 és 10 között. Aki eltalálja az öt számot, az egyszeri 10 ezer fontot (3,5 millió forintot) nyer, ha pedig a szerencsésnek még a bónusz szám is bejön, akkor a következő 30 évben nemigen lesz gondja a megélhetésre. Összességében átszámolvan majdnem 1,3 milliárd forintot fizetnek így ki a legvégére.

Így történt ez Dean Weymes esetében is, aki a játék indulása óta először vállalta fel nevét a nyertesek közül. A 24 éves férfi a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy munkahelyén a szünetben csekkolta le a szelvényét. Amikor rájött, hogy nyert, betegségre hivatkozva hazament, másnap pedig csak felmondani ment be a melóba, az Amazonhoz.

Meg kellett indokolnom, hogy miért megyek el, én a vonatkozó rublikába beírtam, hogy nyertem a lottón. A HR-esek azt mondták, ezt nem írhatom oda, szerintem azt hitték, csak viccelek.

De nem viccelt, azóta pedig már az utazásait tervezi, illetve beteg testvérét, és az őt ápoló szüleit is támogatni fogja a pénzből. Emellett eredeti szakmájában szeretne elhelyezkedni filmesként, illetve a forgatókönyvírásba is belevágna.

Jobb a realizálható összeg?

Utoljára itthon áprilisban volt giganyeremény az Ötöslottón, akkor majdnem 4,2 milliárd forinttal lett valaki gazdagabb. Ám a szakértő szerint a legtöbben fel sem fogják, mekkora összeg ez: hiszen sok nullával kevesebbről gondolkodunk a hétköznapokban, így bizonyos összeghatár felett komoly tudatos átgondolást igényel mekkora pénzösszegről van szó, és az mire lehet elég. Azok az emberek kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek és összeomolhatnak ekkora összeg súlya alatt, akiknek az életéből hiányzott az álmodozás nagyobb összegű tárgyak megvétele, vagy nagy befektetéssel járó célok megvalósítása - tudtuk meg korábban Hal Melindától, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatójától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát még akár jó is lehet, ha nem egyszerre utalják el például a 4,2 milliárdos álomnyereményt, hanem havi részletekben. Ha a brit példával számolunk, akkor 360 hónapig, azaz 30 évig valamivel több mint 11,6 millió forint járna a nyertesnek életjáradékként minden egyes hónapban, ha így fizetnék ki a 4,2 milliárdos giganyereményt. Ez már egy olyan összeg, amit egy "hétköznapi ember" is könnyen tud realizálni, és valljuk be, akár egy fényűző életvitelhez is untig elég lehet - még befektetésekre is futja belőle. Sőt, ha mondjuk 60 évre is lehetne választani az életjáradékot, akkor is havonta majdnem 6 millió forint ütné a nyertes markát, ez is sínre rak egy teljes életet.

Ezt kell tenni, ha nyersz

Ha egyszer te is megütnéd a főnyereményt a hazai lottójátékok valamelyikén, akkor a sorsolás napjától számított 90 napon belül, kell jelentkezned a Szerencsejáték Zrt.-nél. A rendkívül nagy összegű nyeremények esetére külön telefonszámot tart fenn a társaság a jelentkezés céljából - ez az úgynevezett nagynyertes-vonal.

Amennyiben a szerencsés játékos telefonon jelentkezik, a lottótársaság elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, hogy valóban a nyertessel beszél. Ezután kezdődik meg a kifizetési eljárás lefolytatása: ez a Szerencsejáték Zrt. által meghatározott helyen és időben történik.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?