11 °C Budapest

Színre lépett a fiatal lottómilliárdos: nem kapja meg egyben a nyereményét

2019. augusztus 11. 16:00

Ha ez így megy tovább, nemsokára ismét milliárdos összegekért izgulhatunk majd az Ötöslottón. Ha valaki megüti a főnyereményt, nem biztos, hogy megnyugodhat: rengeteg sztorit hallani a lecsúszott, csődbe ment lottómilliárdosokról. Erre jó megoldás lehet a több országban is nagyon népszerű, életjáradék-alapú kifizetés. A brit Set for Life lottójátékon például 30 évig fizetnek a nyertesnek, nagyjából 3,5 millió forintot havonta. Most színre lépett egy nyertes, aki elárulta, mihez kezd a pénzzel. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyit kapna 30 éven át az Ötöslottó legutóbbi giganyertese, aki 4,2 milliárddal lett gazdagabb.

Ezen a héten sem volt ötös a lottón, így jövő héten már több mint 700 millió forintért izgulhatnak a szerencsevadászok: ha ez így megy tovább, hamarosan újból egymilliárd forint feletti összeg forog majd kockán Magyarország legnépszerűbb szerencsejátékán. A hatalmas nyeremény egyszerre lehet áldás, és átok is: rengeteg történetet olvashattunk már arról, hogyan csúsztak le a lottónyertesek. Miképpen verték el a nyereményüket igen rövid idő alatt, futottak bele borzalmas befektetésekbe, vagy csalókba.

Talán egy jobb szisztéma lehet az életjáradék alapú kifizetés: Nagy-Britanniában sikerrel megy például a Set for Life nevű lottójáték, amelynek lényege, hogy nem egyben kapják meg a pénzüket a nyertesek, hanem a lottótársaság havonta utal nekik 3,5 millió forintnak megfelelő angol fontot - 30 éven keresztül. Nyerni nem lehetetlen: öt számot kell kiválasztani 1 és 47 között, illetve egy bónusz számot (az úgynevezett Life Ball-t) 1 és 10 között. Aki eltalálja az öt számot, az egyszeri 10 ezer fontot (3,5 millió forintot) nyer, ha pedig a szerencsésnek még a bónusz szám is bejön, akkor a következő 30 évben nemigen lesz gondja a megélhetésre. Összességében átszámolvan majdnem 1,3 milliárd forintot fizetnek így ki a legvégére.

Így történt ez Dean Weymes esetében is, aki a játék indulása óta először vállalta fel nevét a nyertesek közül. A 24 éves férfi a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy munkahelyén a szünetben csekkolta le a szelvényét. Amikor rájött, hogy nyert, betegségre hivatkozva hazament, másnap pedig csak felmondani ment be a melóba, az Amazonhoz.

Meg kellett indokolnom, hogy miért megyek el, én a vonatkozó rublikába beírtam, hogy nyertem a lottón. A HR-esek azt mondták, ezt nem írhatom oda, szerintem azt hitték, csak viccelek.

De nem viccelt, azóta pedig már az utazásait tervezi, illetve beteg testvérét, és az őt ápoló szüleit is támogatni fogja a pénzből. Emellett eredeti szakmájában szeretne elhelyezkedni filmesként, illetve a forgatókönyvírásba is belevágna.

Jobb a realizálható összeg?

Utoljára itthon áprilisban volt giganyeremény az Ötöslottón, akkor majdnem 4,2 milliárd forinttal lett valaki gazdagabb. Ám a szakértő szerint a legtöbben fel sem fogják, mekkora összeg ez: hiszen sok nullával kevesebbről gondolkodunk a hétköznapokban, így bizonyos összeghatár felett komoly tudatos átgondolást igényel mekkora pénzösszegről van szó, és az mire lehet elég. Azok az emberek kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek és összeomolhatnak ekkora összeg súlya alatt, akiknek az életéből hiányzott az álmodozás nagyobb összegű tárgyak megvétele, vagy nagy befektetéssel járó célok megvalósítása - tudtuk meg korábban Hal Melindától, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatójától.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát még akár jó is lehet, ha nem egyszerre utalják el például a 4,2 milliárdos álomnyereményt, hanem havi részletekben. Ha a brit példával számolunk, akkor 360 hónapig, azaz 30 évig valamivel több mint 11,6 millió forint járna a nyertesnek életjáradékként minden egyes hónapban, ha így fizetnék ki a 4,2 milliárdos giganyereményt. Ez már egy olyan összeg, amit egy "hétköznapi ember" is könnyen tud realizálni, és valljuk be, akár egy fényűző életvitelhez is untig elég lehet - még befektetésekre is futja belőle. Sőt, ha mondjuk 60 évre is lehetne választani az életjáradékot, akkor is havonta majdnem 6 millió forint ütné a nyertes markát, ez is sínre rak egy teljes életet.

Ezt kell tenni, ha nyersz

Ha egyszer te is megütnéd a főnyereményt a hazai lottójátékok valamelyikén, akkor a sorsolás napjától számított 90 napon belül, kell jelentkezned a Szerencsejáték Zrt.-nél. A rendkívül nagy összegű nyeremények esetére külön telefonszámot tart fenn a társaság a jelentkezés céljából - ez az úgynevezett nagynyertes-vonal.

Amennyiben a szerencsés játékos telefonon jelentkezik, a lottótársaság elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, hogy valóban a nyertessel beszél. Ezután kezdődik meg a kifizetési eljárás lefolytatása: ez a Szerencsejáték Zrt. által meghatározott helyen és időben történik.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm