18 °C Budapest
Fontos változás az ATM-eknél: ne lepődj meg, erről mindenképp tudnod kell

Fontos változás az ATM-eknél: ne lepődj meg, erről mindenképp tudnod kell

2019. augusztus 5. 05:31

Tarolnak a készpénzbefizető ATM-ek - a legtöbb bank már bevezette ezt a szolgáltatást, amelyik még nem, az pedig folyamatosan cseréli le régi ATM-eit korszerűbb készülékekre. Bár az újgenerációs ATM-ek néha problémát okozhatnak az ügyfeleknek, ahogy azt nemrég láttuk, az ATM-es készpénzbefizetés lehetősége mindenképpen egy pozitív lépés. Banki körképünkből kiderül, hogy az idén már 6 hónap alatt sokkal több pénzt fizettek be az ügyfelek ATM-en keresztül, mint tavaly egész évben. Bankonként mutatjuk azt is, hogy pontosan mennyi ilyen ATM áll rendelkezésre. És mivel a befizető ATM-ek folyamatosan jelennek meg, túlzás nélkül nevezhetjük az idei évet a befizető ATM-ek évének - legalábbis ami a pénzforgalom növekedési ütemét illeti.

A magyarok vásárlási szokása egyre inkább tolódik el a digitális megoldások felé, ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat fokozatosan háttérbe szorul. Ezzel párhuzamosan azt tapasztalhatjuk, hogy a banki automatákon egyre gyakrabban jelenik meg a befizetéses funkció: azaz már nemcsak pénzt felvenni tudunk az ATM-ből, hanem befizetni is.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A tendencia viszonylag újszerű (bár van olyan bank, aki már 8 éve üzemeltet ilyen ATM-et), de a fejlődés gyors és folyamatos. A pontos áttekintés kedvéért a Pénzcentrum megkereste a bankokat, hogy nyilatkozzanak, az összes ATM-ük közül mennyi alkalmas befizetésre. Ahol a bank külön nem tért ki rá, hogy a borítékos, vagy az azonnali jóváírásos ATM-ekből mennyi van nekik, ott a készpénzbefizető ATM gyűjtőfogalom mindkettőt takarhatja.

Előfordulhat, hogy nemcsak a készpénzfelvételt, de a készpénzbefizetést is sarcolja a bank - noha a számlán tartott pénz nekik is sokkal kedvezőbb, mintha készpénzben tartanánk az összeget. Megkérdeztük a bankokat, hogy náluk van-e díja az ATM-es készpénzbefizetésnek. Alább olvashatók a bankok nekünk adott válaszai.

Budapest Bank

A Budapest Bank mindössze annyit árult el, hogy jelenleg 123 darab ATM-ük van, és elmondásuk szerint fokozatosan tervezik a befizető automaták létesítését. Így bár jelenleg még nincs ilyen automata, látható, hogy azok a bankok is tervezik ezt bevezetni, akik eddig nem tették.

CIB

A CIB-nek 125 darab ATM-e van összesen, ezek közül 69-nél lehetséges a borítékos vagy az azonnali jóváírású készpénzbefizetés. Az idei évben további 21 azonnali készpénzbefizetésre alkalmas automata lesz elérhető a bank hálózatában, 2020-tól pedig továbbiak követik majd ezeket a bank válasza szerint.

A bank elmondása szerint a borítékos készpénzbefizetés régóta elérhetők, ezt a szolgáltatást az ügyfelek nagyszámban használják. Az azonnali jóváírású befizető ATM-et a bank csak idén június közepében vezette be, a céljuk az volt, hogy az alacsony összegű befizetések legalább 50 százaléka ezen a csatornán történjen. Elmondásuk szerint ezt a célt közvetlenül a bevezetést követően elérték, nagy terhet véve le ezzel a pénztárosok válláról.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A készpénzbefizetés 2019. december 31-ig ingyenes, de az akció meghosszabbítását fontolgatja a bank. A nem akciós díj egyébként lakossági ügyfeleknek 0,2 százalék + 30 forint lesz minden tranzakció után. 

A borítékos befizetésnél egyszerre legfeljebb 50 darab borítékot tudnak befizetni az ATM által kiadott borítékba helyezve, ez maximum 1 millió forint lehet egy tranzakcióval. Az azonnali jóváírású ATM-eknél ez a korlát 200 darab bankjegyig terjed ki, a maximum befizethető összeg pedig 3 599 000 forint. 

Erste

Az Erste több mint 400 ATM-et üzemeltet országszerte, elmondásuk szerint ők is bővítik az automatikus készpénzbefizetési szolgáltatás elérhetőségét, így ma több mint 100 ATM-nél végezhetik el az ügyfelek a befizetéseket. A bank elmondása szerint a befizetés náluk is akciósan díjmentesen, amennyiben azonban kifut az akció, akkor a befizetésnek díja lesz. A befizetési limittel kapcsolatos kérdésünkre az Erste azt mondta, egyszerre 50 bankjegyet lehet az ATM-be helyezni.

K&H

A banknak országszerte 472 darab ATM-e van, ebből 216 befizetésre is alkalmas. A bankfiókok mindegyikében van készpénzbefizetésre is alkalmas ATM, de néhány bankfiókon kívüli ATM-nél is elérhető ez a szolgáltatás. Ez alapján tehát főleg azok számára lehetséges az ATM-es készpénzbefizetés, akik amúgy is ezzel a céllal mennek bankfiókba. Kérdésünkre válaszul a bank elárulta, hogy folyamatosan vizsgálják az új ATM lehetőségeket az ügyfelek visszajelzését követően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A K&H-nál egyébként 2019. június 30-ig közel 3,2 millió darab ilyen tranzakcióra került sor - ez nem összeg, hanem darab! Egy tranzakcióval legfeljebb 200 darab bankjegyet lehet befizetni, azaz 4 millió forintot, de a tranzakciók száma nincsen korlátozva. A díjat - akárcsak a többi bank -, a K&H is 2019. december 31-ig tartó akciója keretében elengedi.

MKB

Az MKB Bank összesen 67 darab ATM-et üzemeltet az országban, ezek közül jelenleg egyik sem alkalmas készpénzbefizetésre. Az MKB-tól is megkérdeztük, hogy terve-e befizető ATM-eket létesíteni, amire a bank azt írta válaszul, hogy kiemelt céljuk a folyamatok digitalizálása, így a készpénzbefizetést is szeretnék a fióknyitvatartástól független online folyamattal kiegészíteni. Ezt mi egy igenként értelmezzük.

OTP

Az OTP-nek egészen elképesztően sok, közel 2000 ATM-je van országszerte, amelyekből 222 készpénz befizetésre is alkalmas - ráadásul ezek mind azonnal jóváírják a befizetést. A bank válaszában leírta, hogy további "okos ATM-ek" beüzemelését tervezik. A közelmúltban jelentek meg az érintőképernyős ATM-ek is, amelyeknél gyakori probléma volt, hogy az ügyfelek kártyáját elnyelte - bár a bank szerint helyes használat mellett ez nem történik meg. Ezeknél az automatáknál egyébként nincs szükség arra, hogy bedugják a kártyát, elég csak odaérinteni azt.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az OTP ügyfelei 2019 első hat hónapjában eddig több mint 235 milliárd forintot fizettek be ilyen ATM-eken keresztül, ez dupla annyi, mint 2018 első félévében - a tendencia tehát erősen növekszik. A bank pozitív tendenciaként említi meg, hogy emiatt egyre kevesebben választják a bankfiókos befizetést. 

A befizetés összértéke maximum 3,6 millió forint lehet, egyszerre legfeljebb 200 darab címletből. A magánszemélyeknek a befizetés díjmentes, a vállalati ügyfeleknek pedig a fióki befizetés díjának a felébe kerül. 

Takarék

A Takarék Csoportnak is egészen sok, 991 darab ATM-e van, ebből viszont mindössze az az 1 (egy) darab alkalmas azonnali készpénzbefizetésre (persze ez pont eggyel több, mint több más banknál). Van azonban 78 befizető ATM-ük, ahol a borítékos megoldással lehet készpénz befizetni - ebben az esetben a tranzakciót követő napon íródik jóvá az összeg a számlán.

Nem meglepő, a Takarék folyamatosan cseréli az ATM-eket a "legkorszerűbb készülékekre", így vélhetően hamarosan náluk sem egyedül fog árválkodni az az egy azonnali befizető automata. A növekedés náluk is gigászi: tavaly egész évben 93,2 millió forint fizettek be az ügyfelek ATM-en keresztül, idén ez csak az első félévben 738 millió forint volt. A szolgáltatás jelenleg díjmentes, egyszerre viszont csak 40 darab bankjegyet lehet befizetni.

UniCredit

Az UniCredit 191 ATM-et üzemeltet, amelyek közül 83-at készpénzbefizetésre is használhatnak az ügyfelek. A bank már több mint nyolc éve bevezette a szolgáltatást, és bár konkrét számokat nem írnak, válaszukban annyit elárultak, hogy az ügyfelek 2018-ban "sok tízmillárd" forintnyi készpénzt helyeztek el az ATM-ekben. Egy tranzakcióval maximum 50 darab címlet helyezhető be, a befizetés díjmentes.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak: olcsó bankszámlákért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18