15 °C Budapest
Nyakunkon a karácsony: így spórold össze addig a fa alá valót!

Nyakunkon a karácsony: így spórold össze addig a fa alá valót!

2018. október 31. 17:31

Habár az időjárás mást mond, higgyünk a naptárnak: már két egész hónap sincs a karácsonyig. És ugyan a legtöbben várjuk az ünnepeket, sokan mégis már előre szorongunk az ajándékozás miatt: vajon honnan teremtjük elő a pénz, amiből megvásároljuk az ilyenkor kötelező parfümöket, fényképes bögréket és ajándékcsomagokat? Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy még az év vége előtt sikerüljön összerakni egy kisebb összeget.


Karácsonyig már csak kétszer érkezik fizetés, és akinek nincsenek rejtett tartalékai, az vagy megoldja valahogy a rendelkezésér álló pénzből, vagy kitalál valami okos megoldást. Ne essünk kétségbe, nem vagyunk egyedül ezzel a problémával - a Huffington Post pénzügyi szakértői éppen ezért összeszedtek pár remek lehetőséget, amivel pénzt tudunk keresni és főleg spórolni az előttünk álló szűk két hónapban.

1. Másodállás

Persze senkinek nincs kedve a ledolgozott órái után még egy extra műszakot bevállalni, ám ideje lassan másképp gondolni a másodállásra. Ma már nem kell zongorát cipelni esténként, az interneten keresztül otthonról vagy akár telefonról is dolgozhatsz. Lehetsz ügyfélszolgálatos, social média vagy virtuális asszisztens is. De ha csak hébe-hóba vállalsz gyermekfelügyeletet, vagy korrepetálást, már azzal jól járhatsz anyagilag. Ha beszélsz egy nyelvet, mondjuk az angolt, akkor azt is taníthatod az interneten keresztül.

2. Add el!

Mindannyiunknak tele van a lakása felesleges cuccokkal, melyek másnak azonban még hasznosak és értékesek lehetnek. Szedd össze a már kiolvasott könyveket, régi DVD-ket, elektronikai eszközöket, árazd és fotózd be őket és töltsd fel egy online aukciós oldalra. El sem hiszed, mennyit kereshetsz ezzel a módszerrel, ha kitartó vagy és a kapott összegeket félreteszed.

3. Add ki a szobát!

Ha van egy felesleges szobád, amit eddig csak teregetésre használtál, add ki! Ma már rengeteg lehetőség van erre, akár rövid távra, egy két napra is fogadhatsz vendéget, jó pénzért természetesen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Vezess kiadási naplót

Nem igényel túl sok idő- és energiabefektetést, hogy pontosan vezesd a pénzügyeidet. Viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy átlásd, mire megy el a pénz, hogy tudd, mennyi a rezsi, mennyi a törlesztő, pontosan mennyi pénzt, mire költesz. Így ugyanis könnyen rájöhetsz, min tudnál minden hónapban spórolni. Ha magasnak ítéled a telefonszámládat, érdemes szolgáltatót vagy legalábbis csomagot váltanod. Ugyanez igaz lehet a bankszámládra is. Ráadásul egy számlacsere olyan járulékos haszonnal is járhat, mint például egy utasbiztosítás. Ugyanis sok bank akciókkal, kedvező lehetőségekkel próbálja magához átcsábítani az ügyfeleket. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével, könnyedén megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.  Ha nettó 200 ezer forint érkezik havonta a számlára, érdemes megnézni a Gránit Bank ajánlatát, de nagyon kedvező első éves költséggel vállalja a számlavezetést az UniCredit Bank és a Sberbank, sőt, az MKB Bank is.

5. Készpénz mindenek felett

A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb spórolási mód, ha kártyahasználat helyett kézpénzt tartasz magadnál és azzal fizetsz - kísérletek bizonyítják, hogy ha kézbe vesszük a pénzt, sokkal kevesebbet költünk. Még ha hosszú távon nem túl kényelmes is, egy két-hónapig, amíg meg kell húzni a nadrágszíjat, jó megoldás lehet.

5+1. Ha minden kötél szakad

Ha mégsem sikerül összeszedni a kívánt összeget karácsonyig, esetleg közbejön egy váratlan esemény, akkor egy gyors személyi kölcsön kihúzhat a bajból. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ajánlatot, használt a Pénzcentrum kalkulátorát, mely segít eligazodni a bankok ajánlatai között. Példaként 300 ezer forintos kölcsönösszeget írtunk be a kalkulátorba 24 hónapos futamidőre. Az UniCredit Bank ajánlata kifejezetten kedvező, nekik havonta 13 563 forintot kell törleszteni, a kölcsön THM-je 8,97 százalék. Ha a CIB Bank ajánlatát választjuk, akkor havonta pontosan 14 002 forintot törlesztünk 11,73 százalékos THM mellett. Jónak tűnik még a K&H személyi kölcsöne, melynek havonta 14 121 forint a törlesztője, a THM pedig 16,43 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?