Úszol az adósságban? Így hozd rendbe a pénzügyeidet egy év alatt

Úszol az adósságban? Így hozd rendbe a pénzügyeidet egy év alatt

2018. április 3. 14:32

Csábító leárazások, egyet fizet, kettőt kap akció, kóstoló az üzletekben, ajándék valamelyik termékhez: olyan világban élünk, amelyben minden arra ösztökél bennünket, költsünk minél több pénzt, éljünk a mának és ne gondoljunk a holnapra. Nem meglepő, ha sokan anyagi gondokkal küzdenek, a fáradtságos munkával megkeresett fizetés ugyanis könnyedén folyik ki a kezeink közül. Ugyanakkor tehetünk ez ellen, sőt, egy év alatt rendbe tehetjük a pénzügyeinket. Mutatjuk, min érdemes változtatnod, ha jövő áprilisban már nem a kiadások miatt szeretnél aggódni, hanem inkább a nyaralást terveznéd.

Sokaknak a pénz körül forognak a mindennapjai: ezt hajszoljuk, hogy megvalósíthassuk az álmainkat, hogy olyan életet élhessünk, amilyent szeretnénk. Csakhogy amilyen fáradtságos munkával keressük meg a fizetésünket, épp olyan könnyedén folyik az ki a kezeink közül.Csábító akciók várnak mindenütt: egyet fizetsz, kettőt kapsz, ajándék termékek, kóstolók, ezek mind-mind arra ösztökélik a vásárlókat, hogyan dolgokra is pénzt adjanak ki, amelyekre valójában nincs is szükségük.

Nem meglepő tehát, hogy sokan túlköltekeznek, esetleg adósságba is sodorják magukat. Onnantól kezdve pedig a legtöbben hónapról hónapra élnek, elveszve a törlesztőrészletekben, rezsiköltségekben, és esélyük sincs félretenni. Könnyen változtathatunk viszont a fennálló helyzeten, egy év alatt rendbe lehet tenni a pénzügyeinket, ha odafigyelünk és tudatosan költekezünk.

1. Vezess kiadási naplót

Nem igényel túl sok idő- és energiabefektetést, hogy pontosan vezesd a pénzügyeidet. Viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy átlásd, mire megy el a pénz, hogy tudd, mennyi a rezsi, mennyi a törlesztő, pontosan mennyi pénzt, mire költesz. Így ugyanis könnyen rájöhetsz, min tudnál minden hónapban spórolni. Ha magasnak ítéled a telefonszámládat, érdemes szolgáltatót vagy legalábbis csomagot váltanod. Ugyanez igaz lehet a bankszámládra is. Ráadásul egy számlacsere olyan járulékos haszonnal is járhat, mint például egy utasbiztosítás. Ugyanis sok bank akciókkal, kedvező lehetőségekkel próbálja magához átcsábítani az ügyfeleket. Ha nettó 200 ezer forint érkezik havonta a számlára, érdemes megnézni a Gránit Bank ajánlatát, de nagyon kedvező első éves költséggel vállalja a számlavezetést az UniCredit Bank és a Sberbank, sőt, az MKB Bank is.

2. Legyen vésztartalékod

A Huffington Post pénzügyi szakértője azt javasolja, nézzük meg, egy hónapban mennyire jön ki a megélhetési költség, és ennek a háromszorosát tegyük félre.  Ez elsőre sokaknak lehetetlennek tűnhet, de érdemes kicsiben is elkezdeni. Havonta néhány ezer forintot elég félretenni: havi 10 ezer forint már éves szinten 120 ezret,  havi 20 ezer pedig éves szinten 240 ezer forint megtakarítást jelent. Ez nem tűnik sok pénznek, de leggalább valami, és ha kicsivel is, érdemes elkezdeni.

3. Automatizáld a kiadásokat

Állíts be csoportos beszedési megbízást vagy rendszeres átutalási megbízást, így nem  csúszol meg a törlesztőkkel és a rezsit sem felejted el befizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. Vállalj másodállást

Vállalj másodállást a szabadidődben, próbálj minél több extra jövedelemre szert tenni. Ha csak hébe-hóba vállalsz gyermekfelügyeletet, vagy korrepetálást, már azzal jól járhatsz anyagilag. Az így megkeresett pénzt félreteheted, akár vésztartaléknak, akár egy megtakarítási számlára utalhatod. Igaz ugyan, hogy a megtakarítási számlák kamatai még mindig alacsonyak, de ezért érdemes körbenézni, mert találni a piacon olyan konstrukciót, amely amely évi 1,75 - 2,00 százalékot fizet megtakarításaidra, szemben a mára általánossá vált 0 százalék körüli kamatokkal.

5. Tűzz ki magad elé kisebb célokat

Miután átlátod a pénzügyeidet, tudod, havonta mire mennyi pénz megy el, könynebben tűzhetsz ki magad elé megvalósítható célokat: egy wellnesshétvége, egy néhány napos városlátogatás külföldön, vagy a lakás vagy a kocsi hitelének törlesztése vagy a diákhitel visszafizetése. Ha látod a kiadásaidat és a bevételeidet, nagyjából be tudod lőni, ezek mikor valósíthatók meg és tehetsz is érte, hogy megvalósíthatsd, utána pedig sokkal jobban fogod magad érezni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:21
Hatvannyolc éves korában meghalt Várhelyi András magyar újságíró, költ, író, országgylési képvisel.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?