Plusz pénzt hozhat a takarékoskodás (x)

Pénzcentrum
2018. február 1. 13:06

Egyre többet hallani a béren kívüli juttatásokról.

A cégek és a dolgozók is egyre tudatosabban veszik számba lehetőségeiket ennek kapcsán. Érdemes élni a lehetőségeinkkel, kihasználni minden előnyt és például azt is figyelembe venni, hogy idén változtak a szabályok így idén a béren kívüli keretből a pénztári megoldások segítségével könnyedén előre lehet lépni az öngondoskodás területén - mondta a Pénzcentrum.hu-nak adott interjújában Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Beszélt arról is, hogy miként lehet összegyűjteni havi 10-20 ezer forintos megtakarítással 40 millió forintot a nyugdíjas évekig, valamint egy javaslatról, amely, ha életbe lép, akkor jelentős anyagi többletet jelentene a munkavállalóknak, aminek egyetlen - könnyen vállalható - feltétele van, a takarékoskodás.

Nem csak a mindennapi kiadásokban jelenthetnek segítséget a béren kívüli juttatások, hanem például az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulás segítségével a takarékoskodásban is nagy segítséget adhatnak. Idén a korábbinál jóval kedvezőbb adókulcs vonatkozik a pénztári juttatásokra, ez milyen hatással lehet az öngondoskodási, azon belül a pénztári piacra?

Örömteli változással kezdődött a 2018-as év, mivel a béren kívüli juttatásokon belül az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulás utáni adóterhelés közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent. Emiatt érdemes a munkavállalóknak átnézniük a számukra elérhető cafeteriaelemeket és akár a munkáltatóval egyeztetve belevágni a pénztári takarékoskodásba, ha pedig valaki él ezzel az öngondoskodási formával, akkor növelni a befizetéseiket. Az alacsonyabb adó mellett a tagok befizetéseit a munkáltatók felső korlát nélkül olcsón kiegészíthetik. Arról nem beszélve, hogy az alacsonyabb adóterheléssel adható hozzájárulás több - akár a munkavállalókat, akár a munkáltatókat - érintő égető problémára is megoldást nyújthat,.

Pontosabban? Nézzük először a munkavállalókat! Esetleg számokban!
Az önkéntes nyugdíjpénztári takarékoskodással megalapozható az időskori anyagi biztonság, ez pedig egyéni szinten a nyugodt mindennapok megteremtése, társadalmi szinten pedig az elöregedő társadalomból adódó nyugdíjprobléma szempontjából lényeges. Az előrejelzések alapján egyre több nyugdíjas jut majd egy-egy munkavállalóra és ezért a szakértők szerint a jövő nyugdíjasai öngondoskodás nélkül az aktív éveikben megszokotthoz képest jelentős életszínvonal-csökkenéssel számolhatnak idősebb korukra. A nyugdíjpénztári megtakarítással ez kiküszöbölhető. Az egyéni számlákon így felhalmozott összeggel az érintettek egyszerűen kiegészíthetik majdani nyugdíjukat, tehetnek az általuk elvárt életszínvonal megtartásáért. Az ÖPOSZ elemzése szerint a számok nyelvén ez azt is jelentheti, hogy, aki időben, például már pályakezdőként megkezdi a takarékoskodást egy önkéntes nyugdíjpénztárban, annak a 20 százalékos állami támogatás, hozamok és a kamatos kamat hatására már havi tíz-húszezer forintos befizetés mellett is akár 40 millió forintja is összegyűlhet számláján, mire nyugdíjba vonul.

De nem csak a nyugdíjra lehet készülni. Az egészség- és önsegélyező pénztárak a mindenki által ismert patikai, vagy orvosi költségek fedezete mellett a lakosság által első helyre sorolt megtakarítási célokra megoldást kínálnak. Az meg - különösen a mai kamatkörnyezetben - további egyedülálló előnyt jelenthet, hogy ha egészségpénztári megtakarításunkat 2 évre lekötjük, úgy további 10 százalékos adókedvezményben részesülhetünk. Egyre többen ismerik fel ezeket a kihagyhatatlan előnyöket, miért is mondanánk minderről le, ha jár nekünk.

Tehát havi tíz-húsz ezer forint már nagyon szép nyugdíj-kiegészítést jelenthet, emellett érdemes egészségpénztárban is spórolni. Sokaknak azonban nincs ennyi pénze havonta, ebben segíthetnek a munkáltatók?

Igen, és a felméréseinkből világos, hogy erre nagyon nagy is a dolgozói igény. A munkavállalók nagy része szeretne takarékoskodni mind a nyugdíjas korára, mind egészségének megőrzésére, hétköznapi céljainak megvalósítására. Mindez egyszerű az önkéntes pénztárakkal, hiszen ezek a nyugdíj mellett az egészséggel kapcsolatos azonnali, vagy úgynevezett önsegélyező célokra (pl. lakáshitel törlesztés, gyereknevelés, iskoláztatás, idősgondozás) megoldást biztosítanak, de persze mindehhez előbb gyűjteni kell. Ebben segíthetnek hatékonyan a munkáltatók azzal, hogy a béren kívüli juttatásként hozzájárulást biztosítanak a munkavállalók pénztári tagságához. Ezzel el is indíthatják, illetve támogathatják a kollégáikat az öngondoskodás útján. Mindez a munkáltatónak többszörösen is az érdeke. Már régen nem csak egyfajta - egyébként hatékony - brandépítő jelleggel segítik az előtakarékosságot a cégek. Egyre inkább azt látom, hogy a munkáltatói társadalmi felelősségvállalást is türközi a juttatási politika. Megismertetni a beosztottakkal az öngondoskodást, pénzügyi tudatosságot, egy előre gondoló magatartásformát ugyanis ezt jelenti. Felelős gondolkodást, hiszen saját cégük mellett a náluk dolgozó emberekért és egyben az ország jövőjéért is felelősséget vállalnak ezáltal.

Nem titok az sem, hogy a jelenlegi feszített munkaerő-piaci helyzetben kulcsfontosságú a toborzás és a munkavállalók megtartása, ebben pedig a béren kívüli juttatásoknak, ezen keresztül a pénztári hozzájárulásoknak is szerepe van. Az ÖPOSZ felmérése szerint a megkérdezett cégek 61 százaléka nyilatkozott így, a multinacionális és nagy cégek és szervezetek pedig 74 százalékos arányban mondták ezt.

Milyen lépéseket tervez az ÖPOSZ a pénztári megtakarítások növelése, az öngondoskodás ösztönzése érdekében?

Egyrészt bízunk abban, hogy a már említett adócsökkentés miatt az idén a korábbinál is több munkáltató ad majd hozzájárulást a munkavállalók pénztári megtakarításához és emiatt nem csak a meglevő tagság vagyona gyarapodhat, de akár új tagok is megjelennek majd a pénztári szektorban. Másrészt az ÖPOSZ a Századvég Gazdaságkutatóval kidolgozott egy teljesen új javaslatot, amely további adókedvezményt jelentene a jövőjükre félretevő tagok számára, amennyiben az érintettek a munkáltatói pénztári juttatás mellett rendszeresen egyéni befizetésekkel is gyarapítják önkéntes pénztári megtakarításukat. A javaslat lényege, hogy amennyiben a munkavállaló is részt vállal saját megtakarításának növelésében, akkor munkáltatótól kapott pénztári hozzájárulás után is adókedvezményben részesüljön. Bár még csak javaslatról van szó, reméljük, hogy a döntéshozók is megfelelőnek tartják ezt a konstrukciót, amely még több munkavállaló számára adna lehetőséget és egyben motivációt a pénztári megoldásokkal történő öngondoskodásra.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm