3+1 pénzügyi ajándék karácsonyra: ha cikinek tartod a készpénzt

3+1 pénzügyi ajándék karácsonyra: ha cikinek tartod a készpénzt

2017. december 16. 16:00

Az ünnepek közeledtével sokakat stresszel a karácsonyi ajándékok beszerzése körüli hajcihő. Bizonyára már mindenkivel előfordult, hogy olyan személyt kellett megajándékoznia, akiről nem tudta, hogy pontosan minek is örülne. Ilyenkor az egyik utolsó mentsvár szokott lenni, hogy egyszerűen pénzt adunk a másiknak, ami furcsán veheti ki magát. Most mutatunk néhány ehhez hasonló, bár kevésbé bárdolatlan ajándékozási lehetőséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyereménybetét

Talán keveseknek jut eszébe a nyereménybetét, mint ajándékozási lehetőség. A nyereménybetétek tulajdonképpen a sima lakossági bankbetétek rokonai, ám lényeges különbség, hogy a betétek utáni kamatot a bank nem fizeti ki az ügyfelei részére, hanem abból egy alapot képez. Az alapban összegyűlt vagyonból különböző tárgynyereményeket - Magyarországon elsősorban gépkocsikat - vásárol a pénzintézet, melyeket a betéttulajdonosok között sorsol ki.

Tehát a nyereménybetét megvásárlásakor nem a kamatért fekteti be a pénzét a betéttulajdonos, hanem annak a lehetőségét veszi meg, hogy esetleg egy nagyobb, akár sokmilliós vagyontárgyra tesz szert valamikor a jövőben. Minél több pénzért vásárol valaki betétet, annál nagyobb az esélye arra, hogy egy sorsoláson ő vigye el a nyereményt.

Az utóbbi időszakban nőtt ennek a megtakarítási formának a népszerűsége, amihez hozzájárult a betéti kamatok csökkenése is. Az alacsony kamatkörnyezetnek hála jelentős összeget már a hagyományos lekötéssel sem igazán kereshetünk, ellenben a nyereménybetét esetében megvan az elvi esélyünk arra, hogy nyerjük egy értékesebb tárgyat.

Jelenleg kétféle nyereménybetétet vásárolhatunk: a Takarék Nyereménybetétet, valamint az OTP Gépkocsinyeremény betétkönyvét. Utóbbinak van egy elektronikus változata is, az E-Gépkocsinyeremény betét. Előbbiből 10, 20, 50, 100, 150 és 200 ezer forintos címletek vásárolhatóak, utóbbiból pedig 5, 10, 20 és 50 ezer forintos címletek léteznek.

A Takarék Nyereménybetét annyiban eltér a Gépkocsinyeremény betétkönyvtől, hogy a betéti kamatokból képzett alapot két részalapra osztja: 1/3-ad részéből tárgynyereményeket, 2/3-ad részéből gépjárműnyereményeket sorsolnak.

Sorsolásokat mindkét betét esetében havonta tartanak: a Takarék esetében a hónap 8. napján az OTP pedig a hónap közepén, 15-én sorsol (természetesen mindkettő esetében igaz, hogyha ezek a dátumok munkaszüneti napra esnek, akkor az előbbi dátumokat követő első munkanapokra tolódnak a sorsolások).

A kisorsolt nyereménytárgyat egyébként nem muszáj átvennünk, kérhetjük helyette értékének kifizetését is. Fontos, hogy betétünk egy esetleges nyeremény után is tovább játszik, elviekben azt újra kihúzhatják, egészen addig, amíg vissza nem váltjuk annak névértékén.

Az OTP-nél mostanában Suzuki Celerio és Toyota Aygo gépkocsikat lehet nyerni, míg az Takarék esetében Suzuki Vitara GL-t vihetnek haza a szerencsések. Utóbbi esetében a másik részalapból Notebook.hu ajándékkártyákat és Suzuki Adress robogókat sorsolnak.

Befektetési arany

Bár a hagyományos arany fizetőeszközöket régóta felváltotta a készpénz, sokaknak még mindig az elsők között jut eszébe ez a nemesfém, ha befektetésről van szó. Ez is egy olyan megtakarítási lehetőség, melyet másnak ajándékozhatunk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Léteznek néhány grammos aranytömbök is, de már ezeknek is több tízezer forint az eladási áruk. Egy nagyobb, 100 grammos aranytömbért pedig 1 millió forintnál is többet kell kiadnunk. Természetesen az arany esetében is - akárcsak más befektetéseknél - előfordulhat, hogy átmenetileg veszít az értékéből, összességében mégis sokan jó értékmegőrzőnek tartják.

Pár dologra azonban mindenképpen fontos figyelmet fordítanunk, mielőtt aranyba fektetnénk a pénzünket. Először is csakis színaranyba érdemes fektetni, ékszeraranyba nem, mivel az nem őrzi az értékét. Csak olyan aranytömböket vásároljunk, melynek leinformálható, jó hírű forgalmazói vannak. Azonnal kezdjünk gyanakodni, ha úgy akarják velünk megvetetni az aranytömböt, hogy azt nem akarják a kezünkbe adni.

A csalók ugyanis arra hivatkoznak, hogy a számunkra eladott aranyat majd ők megőrzik a számunkra. Az ilyen történeteknek ne dőljünk be: egy valódi forgalmazó minden további nélkül a rendelkezésünkre bocsátja a megvásárolt tömböt.

Kincstári Takarékjegy

A Kincstári Takarékjegy egy fix, lépcsős kamatozású állampapír, melyet a postán tudunk megvásárolni. Ezt az állampapírt nyomdai úton is előállítják, így fizikailag is át tudjuk adni a megajándékozottnak. Az állampapír futamideje 1 év 2 év lehet, és 10, 50, 100 és 500 ezer, valamin 1 millió forintos címletekben vásárolható meg. A papírok engedményezéssel ruházhatóak át magánszemélyeknek.

Az állampapír mögött a magyar állam azon kötelezettségvállalása áll, hogy a megjelölt módon és időben megfizeti a Takarékjegy névértékét, valamint a vásárlás időpontjában érvényes kamatfeltételek szerinti kamatot.

Ajándékutalványok, ajándékkártyák

A készpénz kiváltó ajándékok közül talán ezek a legismertebbek. Bár ezek kevesebbet tudnak mint a hagyományos készpénz, hiszen a legtöbb ilyen kártyát csak megadott üzletben tudjuk felhasználni, ugyanakkor talán mégsem annyira "személytelen" ajándékok, mint az egyszerű pénz. Valószínűleg ennek is köszönhető ezek elterjedtsége.

Mostanra igen sok üzlet rendelkezik ajándékkártyákkal, többek között műszaki cikkeket, sportszereket, könyveket stb. forgalmazó boltok. Az előbb említett hátránya persze előny is lehet: például ha egy gyereknek könyvesboltban felhasználható ajándékkártyát adunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ajándékozott összeget nem valami egészen másra költi.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?