14 °C Budapest

Dúsgazdag fiatalokra bukkantak: félévig is húznák meló nélkül

2017. október 30. 15:15

A takarékosság nem egy napra szól, de október utolsó munkanapján, a takarékosság napján, érdemes még inkább számot vetnünk pénzügyeinkkel. Ami a hazai trendeket illeti, észrevehetően van még mit fejlődni a pénzügyi tudatosság terén, legfőképp a felnövekvő generációnak.Egy friss banki felmérés szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimálistól, mégha 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött.

Október 31-ről legtöbbünknek a Halloween jut az eszébe, ám idén ugyanerre a napra esik a Takarékosság Világnapja is, amelynek a hagyományát egy 1924-es milánói banki konferenciának köszönhetjük. A világnapot egyszerűen azért találták ki, hogy a takarékosságot nemzetközi szinten is népszerűsítsék és az emberek általános gondolkodásába építsék. Mára ugyan a világnap kissé megkopott és inkább a fejlődő országokban van keletje, a pénzügyi tudatosság minden társadalomban, minden család életében fontos szerepet játszik most is - írja közleményében a K&H.

Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a "párna alatt tartják a pénzüket", hatalmas készpénzállomány van forgalomban. A munkaerőpiacra lépő vagy épp készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől, azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején, derül ki a K&H Pályakezdők Jóléti Indexének idei felméréseiből. Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent. A megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg, viszont azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekord arányt, 46 százalékot ért el.

  • A megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen629 ezer forintra rúgott (ugyanez év elején átlag 767 ezer forint volt),
  • az aktív dolgozók átlagosan 763 ezer forinttal rendelkeztek,
  • a diákok 534 ezer forintot tettek félre,
  • a munkanélküliek 678 ezer forint,
  • míg a GYES/GYED-en lévők a legkevesebb, 134 ezer forintos megtakarítással éltek.
Felmérésünkből jól látható, ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít. Ugyanekkor az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy 1 hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából. A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével 

- mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezője, amely immár hét éve az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm