0 °C Budapest

Szupermodern magyar ATM-ek: pillanatok alatt benyelik a pénzed

2017. július 20. 12:00

Bár még nem mindegyik ATM képes rá, de ma már számos bank automatájánál tudunk pénzt befizetni a bankszámlánkra. A szolgáltatás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amelyet leginkább kisebb cégek és egyéni vállalkozók használnak ki.


Évről évre folyamatosan növekszik hazánkban a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek száma, amelyekből 2017 végéig már 500-nál is több darab lesz az országban. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy nem kell sorba állunk és akár nyitvatartási időn kívül is feltehetjük a pénzt a számlánkra.

{{EMBED:infogram_keszpenzbefizetesre_alkalmas_automatak_szama}}

A befizetéshez nem szükséges semmilyen nyomtatványt kitölteni, az összeg pedig akár azonnal rendelkezésre áll a folyószámlán. Egyes bankoknál azonban ez a művelet valamivel több időt, akár pár órát is igénybe vehet.

Felhasználói elsősorban egyéni vállalkozók, valamint kisebb cégek

- tudtuk meg a CIB Banktól.

Az ATM-ek készpénz-befizetési funkcióját, amely 2011 óta érhető el hálózatunkban, hamar megkedvelték ügyfeleink, és különösen kis- és középvállalati, vállalati ügyfeleink használják gyakran

- tette hozzá az UniCredit Bank.

A Pénzcentrum által megkérdezett bankok válaszaiból az derül ki, hogy az ügyfelek szívesen használják a készpénz-befizetési funkciót az automatákon, és leggyakrabban a kis- és középvállalkozások  használják ki ezt a szolgáltatást.

Az MKB Banknál például a lakossági ügyfelek számára nem érhető el a készpénz-befizetési lehetőség, de a szerződést kötött kereskedőknek lehetősége van saját házipénztáruk terhére bankjegyekkel feltölteni bizonyos automatákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befizetett összegek is növekednek

A bank ügyfelei az első befizetős ATM-ek megjelenése óta 2017 áprilisig összesen 213 milliárd forintot, csak idén pedig már 50 milliárdnál is többet fizettek be ezen a módon. 2016 harmadik negyedévéhez képest így nemcsak az automaták száma, de a befizetett összeg is a duplájára nőtt a K&H-nál

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a bank.

Az befizetésre alkalmas automaták népszerűségét az OTP adatai is alátámasztják, ahol csupán néhány hónap alatt a befizetések összértéke már megközelíttette a 20 milliárd forintot. Bankonként egyébként változó az, hogy pontosan milyen elven működnek az ATM-ek. Az OTP-s automaták például vissza is forgatják a befizetett összegeket.

Az ATM sajátossága hogy a gép belsejében megvizsgálja a bankjegyeket valódiság és forgalomképesség szempontjából, a hamisgyanús bankjegyeket bevonja, és nem írja jóvá. A másik különlegessége, hogy a befizetett forgalomképes, nem selejt bankókat vissza is forgatja a készülék, így csökkennek a készpénz logisztikai költségek

- mondta el megkeresésünkre az OTP Bank.

Mennyibe kerül?

A befizetés persze csak a kártyához tartozó bankszámlára történhet, ezért van olyan bank, amelyik az összeg 0,2 százalékát számolja fel, de olyan is akad, ahol párszáz forintban határozzák meg a pénzbefizetés díját, amelynek összege akár csomagonként is eltérhet. Több banknál azonban akció keretében akár díjtalanul is megtörténhet a befizetés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?