Tarolnak a nullás számlák: tízezreket spórolhatsz ezzel a trükkel

Tarolnak a nullás számlák: tízezreket spórolhatsz ezzel a trükkel

2017. június 30. 05:35

Amikor hitelt veszünk fel, a legtöbb bank akkor ad jelentős kamatkedvezményt, ha a számlavezetést is náluk intézzük, ami beérkező jövedelemmel is jár. A számlavezetés viszont több banknál is jelentős összegeket emészthet fel, így nem árt annak is utánajárni, hogy a kiszemelt pénzintézet mekkora költségeket számít fel nekünk a bankolásért. Két példán keresztül mutatjuk meg, mennyibe kerül, ha az olcsóbb hitel miatt a számlánkat is az új bankhoz visszük.

Akár lakáshitelt, akár személyi kölcsönt szeretnénk felvenni, a bankok jellemzően csak akkor adnak kiemelkedően jó kamatot, ha a számlavezetésünket is hozzájuk visszük. Ilyenkor viszont akár 2-3 százalékkal is alacsonyabb lehet a kölcsön kamatlába.

Lakáshitelnél jellemzően már egy kisebb kamatkedvezmény (0,5-1 százalék) miatt is megéri bankot váltatnunk, személyi kölcsönnél viszont nem árt, ha kiszámoljuk, hogy megéri-e a másik bank olcsóbb hitele miatt a számlavezető pénzintézetet váltani, vagy sem. Ehhez persze meg kell nézni azt is, hogy mennyibe kerül a számlavezetés.

Ennyibe kerül a bankolás a kisembereknek

A költségek kiszámításához a Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában végeztünk számításokat, első körben egy kispénzű ügyfél bankolási szokásait vettük alapul. Ebben 150 ezer forintos havi jóváírás, havi két csoportos beszedés (20 ezer forint értékben), havi két eseti, bankon kívüli utalás (20 ezer forint értékben), a legolcsóbb bankkártya és a SMS-értesítés nélküli számlahasználat van benne.

Ez alapján a legolcsóbb számlacsomag a CIB Eco, amelynek az első éves díja nulla, ráadásul az első két éves díjak is csupán 3900 forintra rúgnak. Az OTP Smart a második legkedvezőbb ajánlat, itt már teljes ingyenességről nem beszélhetünk, azonban két év alatt 4745 forintból megúszhatjuk a bankolást.

A harmadik helyre egy kevéssé ismert bank, a Gránit Ász csomagja került, amely két év alatt 4745 forintba kerül nekünk. Érdemes még kiemelni a K&H minimum plusz csomagot, amely csak 7 forinttal drágább a Gránitnál, viszont ehhez 500 ezer forintos megtakarítást kell elhelyeznünk a pénzintézetnél.

A személyi kölcsön miatt nem valószínű, hogy megéri váltani azoknál a hiteleknél, amelyek évente 5 ezer forintnál olcsóbbak, sőt nagy valószínűséggel a fenti használat mellett érdemes lehet kizárólag a személyi kölcsön költségei alapján hitelt választani.

Mi a helyzet a magasabb keresetűeknél?

Elvégeztünk egy másik kalkulációt is, amiben 300 ezer forintos jóváírással és több tranzakcióval számoltunk (3 utalás, 80 ezer forint értékben, 3 csoportos beszedés, 40 ezer forint értékben), SMS-t itt sem kértünk, és az elérhető legolcsóbb bankkártyával számoltunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez alapján a legolcsóbbra itt is a CIB Eco jött ki, ráadásul ugyanakkora díjakkal, mint az első esetben. A második viszont az Erste Privilégium L számlája lett, ami két év alatt 6254 forintba kerül, hátulütője viszont, hogy csak közvetítőn keresztül igényelhetjük.

Harmadiknak (nevéhez majdnem hűen) a Gránit Bajnok futott be, amely 6270 forintba kerül két év használat során. Tízezer forint alatt emelett csak az OTP Smart van, amely 6953 forintos díjakat emészt fel két év alatt.

Míg az előző kalkulációban valószínűleg minden esetben a személyi kölcsön díjai alapján volt érdemes bankot választani, addig itt már vannak olyan bankok, ahol olyan magasak a költségek, hogy nem mehetünk el amellett, hogy a bankszámla használatának költségét is összehasonlítjuk egy személyi kölcsön igénylésekor.

Melyek most a legolcsóbb személyi kölcsönök?

A Pénzcentrum kalkulátorával egy gyors számítást végeztünk, hoyg megnézzük, melyik a legolcsóbb személyi kölcsön most. A példa kedvéért 2 éves futamidővel és 1 millió forintos hitelösszeggel számoltunk, ezúttal a teljes visszafizetendő alapján rengsoroltuk a kölcsönöket. Az első jövedelemi kategóriában (150 ezer forint) a legolcsóbb hitel a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön, aminek a teljes visszafizetendője 1 142 926 forint lesz. Ennél 10 ezer forinttal dárgább a K&H szeméyli köclsön, a teljes visszafizetendő 1 152 196 forint. A hramadig a Cetelem Saját Ritmus, ami nem igényel bankváltást, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 162 196 forint.

Ha a 300 ezres fizetésből indulunk ki, akkor a legolcsóbb itt is a CIB Előrelépő lesz, 1 085 561 forintos teljes visszafizetett összeggel. Ettől 9 ezer forinttal marad le a K&H kiemelt személyi kölcsön, 1 096 602 forint teljes visszafizetett összeggel. Harmadik helyen pedig a Budapest Bank Prémium Kölcsön, amely után 1 134 831 forintot kell visszafizetni.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?