15 évet is ülhet Bróker Marcsika

2017. június 26. 13:30

Bizalmi alapú személyes kapcsolatot ápolt ügyfeleivel Dobrai Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. ügyvezetője, ennek volt köszönhető, hogy valakitől egymilliárd forintot tudott kicsalni. A Bróker Marcsika néven elhíresült karcagi üzletasszony ellen nemrég vádat emeltek, a 15 éven át tartó csalássorozatért pedig 5-15 év börtön is várhat rá - tudta meg a Portfolio a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségtől

15 évig tudott mindenkit megtéveszteni Marcsika

A közelmúltban jelentette be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség, hogy elkészült a vádirat a Kun-Mediátor Kft. ügyében. Ennek apropóján kérdéseinkkel megkerestük a hatóságot, akik készségesen elárultak további részleteket az ügyről.

Az ügynek összesen 768 sértettje van, ők a cég karcagi és budapesti irodáiban fektették be pénzüket. A társaság látszólag egy utazási irodát üzemeltetett, valójában azonban tiltott betétgyűjtési tevékenységet folytatott. Dobrai Sándorné ügyvezető ugyanis azt ígérte az ügyfeleknek, hogy betétekbe és értékpapírokba befekteti a pénzüket, a valóságban azonban erre nem került sor. A sértettek között minden korosztályból voltak befektetők.

A személyesen eljáró vádlott ügyfeleivel bizalmi alapú, jó személyes kapcsolatot ápolt, és a sikeres tevékenység látszatát jó ideig fenn tudta tartani

- válaszolta a főügyészség arra a kérdésünkre, miért sikerült évekig megtéveszteni az ügyfeleket.

Mindez azért érdekes, mert az okozott kár százezer és egymilliárd forint között volt, vagyis volt olyan, aki tényleg nagyon megbízhatott Bróker Marcsikában, hiszen egy egész vagyont bízott rá. A vádirat szerint Marcsika átlagosan havi 1-1,75%-os hozamot ígért az ügyfeleknek úgy, hogy háromhavonta lehetőséget biztosított a tőkésítésre, így akár 22%-os éves hozamot is garantált. Ezt sikerült éveken keresztül a friss befizetésekből fedezni.

A nyomozás adatai szerint a jogosultatlan betétgyűjtés több mint tizenöt évig tartott, 1999 augusztusában kezdődött. A cég nyilvános beszámolói szerint ez egybeesik a Kun-Mediátor alapításával, vagyis könnyen lehet, hogy szándékosan az illegális tevékenységre hozták létre a vállalkozást. Egészen 2015 áprilisáig nem is került a cég a hatóságok látókörébe, csak akkor bukott ki a csalás, amikor a vádlott eltűnt és a befektetők nem tudták elérni.

Annak köszönhető, hogy a vádlott évekig zavartalanul folytathatta a tevékenységét, hogy a sikeres tevékenység látszatát keltve az ügyfelek részére a tőke és kamatkifizetéseket időben teljesítette, a kifizetések fedezetét azonban nem a Kft. gazdálkodásának eredménye, hanem a későbbi sértetti befizetések biztosították - válaszolta kérdésünkre a főügyészség. A nyomozás adatai szerint nem volt olyan összeg, amit a 15 év alatt valóban befektetett a vádlott, vagyis az első pillanattól tudatosan tévesztette meg a befektetőket, "az egyes kifizetések pusztán szerencse-elemként értékelhető megtérülésként vehetők figyelembe" - tették hozzá.

Ráadásul a vádlott a szerződéskötéskor az ügyfeleket arról tájékoztatta, hogy a szükséges engedélyek birtokában van, illetve valótlanul hivatkozott arra is, hogy a befektetni kívánt pénzekre az Országos Betétbiztosítási Alap harmincmillió forintig garanciát biztosít.

Az eljárás érdekeire hivatkozva azt nem árulta el a főügyészség, hogy a nyomozás során tett-e vallomást Dobrai Sándorné, illetve elismerte-e a bűncselekmény elkövetését.

Milliárdok tűntek el

Az eljárás során mintegy 190 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat és más vagyontárgyakat a vádlottól, ezek részben a polgári jogi igények biztosítására szolgálnak, részben vagyonelkobzás alá esnek. Azt nem tudta pontosan felderíteni az ügyészség, hogy a bűncselekményekből származó összegből mennyit költött saját életszínvonalának fenntartására Bróker Marcsika. A korábban kiadott közleményben is csak annyi szerepel, hogy a nő az ügyfeleitől átvett pénzekből biztosította a családja megélhetését is. Nagy értékű ingatlanokat, gépjárműveket vett, a családtagjaival költséges utazásokon vett részt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bűncselekmény kárösszegével kapcsolatban korábban lehetett olvasni 10-20 milliárd forintos összegről, de az az első pillanattól nyilvánvalónak tűnt, hogy több milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit a Kun-Mediátor ügyvezetője.

A kárérték a vád szerint 10 milliárd forintra tehető, amelyből mintegy 4 milliárd forint térült meg

- tette tisztába a számokat a hatóság. Azt egyelőre nem tudni, hogy ebből mekkora összeg kerülhet vissza a károsultakhoz, ez ugyanis majd a bírói eljárás tárgyát képezi.

Hivatalosan nem volt nyoma a csalásnak

Hivatalosa a Kun-Mediátor utazásszervezéssel, utazásközvetítéssel, valutaváltással és befektetési tanácsadással foglalkozott, ezért a hírek szerint Bróker Marcsika azt kérte az ügyfelektől, hogy a befizetéseknél valutaváltást tüntessenek fel a közleményben.

A társaság utolsó nyilvános beszámolója szerint 2013-ban 18 főt foglalkoztatott, akiknek 18,6 millió forint bruttó munkabért fizetett ki. A beszámoló szerint négy évvel ezelőtt közel 70 millió forintos árbevétele volt a társaságnak, az üzemi eredmény 19,1 milliós veszteséget mutatott, amit viszont a pénzügyi műveletek 24 milliós eredménye kompenzált, így a mérleg szerinti eredmény 4,4 millió forint profit volt.

Vagyis első ránézésre nincs nyoma a csalásnak a társaság nyilvános beszámolójában, a cégnek gyakorlatilag stagnált az árbevétele egy évtizeden keresztül 50-70 millió forint között.

Hosszú évekre börtönbe mehet Marcsika

A büntetés kiszabásásánál a legsúlyosabban minősülő bűncselekmény büntetési tételét kell alapul venni - válaszolta kérdésünkre a főügyészség. Ez 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés. A halmazati szabályok szerint e büntetési tételkeret felső határa a felével emelkedik, azaz

a büntetést 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés közötti tartamban kell megállapítani.

A főügyészség kérdésünkre azt is elárulta, hogy az ügynek Dobrai Sándorné az egyetlen vádlottja, mással szemben nem merült fel gyanú. Pedig korábban a sajtóban arról lehetett olvasni, hogy akár bűntársai is lehettek Marcsikának. A Blikk még 2015 nyarán írt arról, hogy akár a vádlott családja és munkatársai is részt vehettek a csalásban. A friss hír azért is érdekes, mert a hivatalos iratok szerint egészen 2008-ig a vádlott két lánya, Dobrai Erika és Binderné Dobrai Krisztina is 12-12% arányban tulajdonos volt a cégben, csak 2008-tól szerepel 100%-os tulajdonosként Dobrai Sándorné. Persze elképzelhető, hogy ők valójában nem tudtak semmit a csalásról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 1. 16:57
Az építkezés csúszása miatt nem tudták még az új mérőlabort teljesen üzembe helyezni, ezért az ezzel...
Bankmonitor  |  2023. október 1. 13:18
Jócskán akadt az elmúlt időszakban bosszankodni való, komoly gazdasági viszontagságok tették próbára...
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM