6 °C Budapest

Vége a bankok egyeduralmának? Te is innen veszel fel lakáshitelt

2017. június 12. 13:31

Változnak az egyik legjobb hozamot kínáló lakáscélú megoldásokra, a lakás takarékpénztári (LTP) megtakarításokra vonatkozó szabályok. Az LTP-knél az eddigi 75-ről 90 százalékra emelkedik az áthidaló hitelhez felhasználható korlát, ez jobb helyzetet teremthet a piacon. A lakástakarékkal rendelkezők ráadásul még kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzükhöz a jövőben. Ugyanakkor érdemes a LTP-től igényelhető lakáshiteleket a bankok lakáshiteleivel összehasonlítani annak érdekében, hogy a legalacsonyabb legyen a havi törlesztés.

A lakás-takarékpénztári megtakarítások az állami támogatás miatt az egyik legjobb hozamot biztosító megtakarításnak számítottak, és a jövőben a lakás-takarékpénztárak összességében nagyobb összegben nyújthatnak az igénylőknek úgynevezett áthidaló lakáshitelt. A BankRáció.hu összeállítása szerint ugyanis megjelent az a jogszabály, amely szerint a lakás-takarékpénztárak az előző hónap végén rendelkezésre álló szabad eszközállományuk 90 százalékát használhatják fel áthidaló hitel folyósítására, szemben az eddigi 75 százalékkal.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Mit jelent a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddiginél nagyobb összegből hitelezhetnek a lakástakarékok. A lakás takarékpénztári szerződéseknél ugyanis nemcsak a 4-10 év megtakarítási időszak után lehet lakáscélú kölcsönt igényelni, hanem a megtakarítási időszak alatt is, ezt hívják áthidaló kölcsönnek, amelyekből a most megjelent módosítás eredményeként több kerülhet a lakástakarékkal rendelkező ügyfelekhez. A változtatások élénkíthetik a lakáshitel-piacot, ezen belül is a lakás takarékpénztárak hitelezési tevékenységét is felpörgethetik. Idén júliustól egy másik, a lakástakarékosok számára fontos változás lép életbe: az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról. Ez azért lényeges, mert lakástakarék szerződéssel rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz.

Zsebre megy, ezért érdemes alaposan szétnézni

Bár az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak, nem mindegy, melyik céggel kötünk szerződést. Például a szerződéskötési díjakban lehet akár több tízezer forintos különbség, ez pedig tetemes összeg ahhoz képest, hogy a 20 ezer forintos havi megtakarításnál 72 ezer forint az állami támogatás. Ezért is fontos, hogy a lakástakarékos ajánlatokat szerződéskötés előtt alaposan átnézzék az érdeklődők. Bár az új módosítások kedvezőbb helyzetet teremtenek a lakástakarékos ügyfeleknek, de az is lényeges, hogy aki rövid időn belül szeretne lakáshitelt igényelni, az LTP-től igényelhető áthidaló és azonnali áthidaló hitelek feltételeit vesse össze a bankok lakáshiteleivel, mert utóbbiak között lehetnek olyanok, amelyek kedvezőbb havi törlesztést biztosítanak. Csak azoknak érdemes elindítaniuk, akik 4-10 éves távlatban terveznek lakáscélú beruházást, ez lehet lakásvásárlás vagy éppen lakáshitel előtörlesztése, de olyan lakáskorszerűsítés is, amelynek eredményeként például lejjebb szoríthatóak a rezsiköltségek.

Melyik LTP most a legolcsóbb?

Ha a Pénzcentrum kalkulátorában összehasonlítjuk a szolgáltatók ajánlatait, akkor az EBKM (egységes betéti kamat mutató) ezek most a legkedvezőbb ajánlatok az egyes futamidőkre:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem