27 °C Budapest
Vége a bankok egyeduralmának? Te is innen veszel fel lakáshitelt

Vége a bankok egyeduralmának? Te is innen veszel fel lakáshitelt

2017. június 12. 13:31

Változnak az egyik legjobb hozamot kínáló lakáscélú megoldásokra, a lakás takarékpénztári (LTP) megtakarításokra vonatkozó szabályok. Az LTP-knél az eddigi 75-ről 90 százalékra emelkedik az áthidaló hitelhez felhasználható korlát, ez jobb helyzetet teremthet a piacon. A lakástakarékkal rendelkezők ráadásul még kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzükhöz a jövőben. Ugyanakkor érdemes a LTP-től igényelhető lakáshiteleket a bankok lakáshiteleivel összehasonlítani annak érdekében, hogy a legalacsonyabb legyen a havi törlesztés.

A lakás-takarékpénztári megtakarítások az állami támogatás miatt az egyik legjobb hozamot biztosító megtakarításnak számítottak, és a jövőben a lakás-takarékpénztárak összességében nagyobb összegben nyújthatnak az igénylőknek úgynevezett áthidaló lakáshitelt. A BankRáció.hu összeállítása szerint ugyanis megjelent az a jogszabály, amely szerint a lakás-takarékpénztárak az előző hónap végén rendelkezésre álló szabad eszközállományuk 90 százalékát használhatják fel áthidaló hitel folyósítására, szemben az eddigi 75 százalékkal.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Mit jelent a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddiginél nagyobb összegből hitelezhetnek a lakástakarékok. A lakás takarékpénztári szerződéseknél ugyanis nemcsak a 4-10 év megtakarítási időszak után lehet lakáscélú kölcsönt igényelni, hanem a megtakarítási időszak alatt is, ezt hívják áthidaló kölcsönnek, amelyekből a most megjelent módosítás eredményeként több kerülhet a lakástakarékkal rendelkező ügyfelekhez. A változtatások élénkíthetik a lakáshitel-piacot, ezen belül is a lakás takarékpénztárak hitelezési tevékenységét is felpörgethetik. Idén júliustól egy másik, a lakástakarékosok számára fontos változás lép életbe: az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról. Ez azért lényeges, mert lakástakarék szerződéssel rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz.

Zsebre megy, ezért érdemes alaposan szétnézni

Bár az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak, nem mindegy, melyik céggel kötünk szerződést. Például a szerződéskötési díjakban lehet akár több tízezer forintos különbség, ez pedig tetemes összeg ahhoz képest, hogy a 20 ezer forintos havi megtakarításnál 72 ezer forint az állami támogatás. Ezért is fontos, hogy a lakástakarékos ajánlatokat szerződéskötés előtt alaposan átnézzék az érdeklődők. Bár az új módosítások kedvezőbb helyzetet teremtenek a lakástakarékos ügyfeleknek, de az is lényeges, hogy aki rövid időn belül szeretne lakáshitelt igényelni, az LTP-től igényelhető áthidaló és azonnali áthidaló hitelek feltételeit vesse össze a bankok lakáshiteleivel, mert utóbbiak között lehetnek olyanok, amelyek kedvezőbb havi törlesztést biztosítanak. Csak azoknak érdemes elindítaniuk, akik 4-10 éves távlatban terveznek lakáscélú beruházást, ez lehet lakásvásárlás vagy éppen lakáshitel előtörlesztése, de olyan lakáskorszerűsítés is, amelynek eredményeként például lejjebb szoríthatóak a rezsiköltségek.

Melyik LTP most a legolcsóbb?

Ha a Pénzcentrum kalkulátorában összehasonlítjuk a szolgáltatók ajánlatait, akkor az EBKM (egységes betéti kamat mutató) ezek most a legkedvezőbb ajánlatok az egyes futamidőkre:

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15