18 °C Budapest
Szupermodern ATM-ek jönnek: ez lehet a bankkártyák veszte

Szupermodern ATM-ek jönnek: ez lehet a bankkártyák veszte

2017. június 7. 15:32

Egyre gyakoribb, hogy ATM-eknél csapnak le a csalók, és úgy szerzik meg banki adataikat, és pénzüket, hogy egy ideig mégcsak fel sem tűnik az áldozatoknak. Ezt a problémát orvosolva egy új rendszert fejlesztettek, a kártyafüggetlen automatákat.

A mobil banki szolgáltatások kiterjesztésével arra is lehetőség nyílik, hogy hatékonyabban védekezzenek az ügyfelek a csalók ellen. Az Egyesült Államokban már 13 ezer ATM-et kártyafüggetlenre cseréltek, igaz, ez egyelőre mégcsak kísérleti program. A rendszer úgy működik, hogy az ATM mellett az ügyfeleknek be kell jelentkezniük a mobil banki alkalmazásukba, és egy egyszeri használatú, 8 számjegyű kódot kell kérniük a kártya PIN kódjával. A digitális pénztárcát megnyitják, és egy kártyaleolvasóhoz érintik, ezzel aktiválják az ATM-et. A tranzakciót pedig PIN-kóddal tudják befejezni.

Ennek a technikai újításnak az az egyik oka, hogy megakadályozzák az ATM-es csalásokat. Viszont ez a rendszer sem kijátszhatatlan, és ezek után a telefonra is annyira kell vigyázni, mint a pénztárcára. Vélhetően erre az újításra nekünk még egy ideig várnunk kell, ennek az is az oka, hogy még a tengerentúlon is csak teszt jelleggel működik.

Azt gondolom, a technológia már elérhető, nem lenne akadálya itthon az érintésmentes ATM-ek használatának. Ha külföldön is beválik, akkor 3-5 év múlva Magyarországon is megjelenhetnek az ilyen típusú megoldások

- mondta korábban a Pénzcentrum megkeresésére Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A mobilfizetés viszont már nálunk is elérhető, jelenleg három pénzintézet ügyfelei fizethetnek androidos telefonjaikkal. Elsőként a Gránit Bank vezette be a mobilfizetési alkalmazást, amihez elegendő egy telefonba épített NFC-chip. Néhány hete viszont az MKB és a Budapest Bank is bevezette a mobilos szolgáltatást. Az MKB-nál elegendő a mobil PIN-kódja, és a paypass-os fizetéshez hasonlóan, csak a terminálhoz kell érinteni a telefont. A Budapest Banknál kicsit bonyolultabb a szolgáltatás, egy prepaid kártyaszámlához hasonlóan működik. A szolgáltatásnak egyébként 490 forint a havi díja, de az első három hónapban ingyenes, és az aktiváláskor a bank ezer forintot jóváír a számlán.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?