14 °C Budapest
Lemondhatnak nyugdíjukról a dohányosok: ha leteszed, még pénzedhez juthatsz

Lemondhatnak nyugdíjukról a dohányosok: ha leteszed, még pénzedhez juthatsz

2017. május 31. 14:33

Évente 2400 szál, azaz 150 ezer forintnyit cigit szív el az átlag magyar. Ez rengeteg, ennyiből simán kijönne mindenkinek a luxusnyugdíj.

Ma van a dohányzásmentes világnap.

Szerinted baromság? Nos, Magyarországon minden évben 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében; a tüdőrák okozta halálesetek aránya például az európai országok között hazánkban a legmagasabb. Mindez nem véletlen, a forgalmi statisztikák szerint ugyanis élen járunk a dohánytermékek fogyasztásában:

az átlag magyar évente 2400 szál cigarettát szív el.

Ez rengeteg; 19 szállal számolva bő 123 doboz egy évben. Forintosítva pedig, 1200 forintos átlagos dobozárral számolva, fejenként bő 150 ezer forintot füstölünk el évente. A szórás persze nagy, előbbi statisztikában ugyanis benne vannak azok is, akik egyáltalán nem gyújtanak rá, illetve, akik csak alkalmanként dohányoznak.

Ennyiből simán kijönne a luxusnyugdíj

Néhány hónappal ezelőtt írtunk egy hosszú távú, rendszeres megtakarítási stratégiáról, amely épp kapóra jön a fenti számokat látva. A barátságosabb (a módszer meglepő eredménnyel zárult szigorúbb stratégiát követve) módszer lényege az volt, hogy pályakezdőként, napi párszáz forinttal kezdünk el megtakarítani, majd 10 évente növeljük a megspórolt összeget. Azaz:

  • 20-29 éves korban napi 250 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 500 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 750 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, ha tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Mint látható, számításaink egyértelműen igazolják, hogy még alacsonyabb várható reálhozamokkal kalkulálva is nagyságrendekkel nagyobb összeg landol a zsebünkben 65 évesen, mintha otthon gyűjtögettük volna a készpénzt. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán elérhetjük a 4 százalékos reálhozamot is, amely 21,4 millió forintos nyugdíjmegtakarítást jelentene; de 10 százalékos hozamszinttel akár 99,9 milliót is kaszálhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?